Logo

Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη δολοφονία δημοσιογράφου των Panama Papers στη Μάλτα



 
 

Στη σύλληψη γνωστού επιχειρηματία στη Μάλτα προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης οι αστυνομικές αρχές για τη δολοφονία της δημοσιογράφου των Panama Papers Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας, Γιόργκεν Φενέκ ο οποίος συνελήφθη στην πολυτελή θαλαμηγό του την οποία σταμάτησαν οι διωκτικές αρχές σε θαλάσσια περιοχή οκτώ μίλια ανοικτά των ακτών της Μάλτας.

Η σύλληψή του έγινε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι μεσάζοντας θα κατονόμαζε τον «εγκέφαλο» της δολοφονίας της δημοσιογράφου των Panama Papers.

Η Γκαλιζία δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από αυτοκίνητο-βόμβα κοντά στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα.

Ο μεσάζοντας ήταν αυτός που μεσολάβησε ανάμεσα στον άνθρωπο που έδωσε την εντολή της δολοφονίας με τους φυσικούς αυτουργούς, οι οποίοι τοποθέτησαν τον εκρηκτικό  μηχανισμό που σκότωσε τη δημοσιογράφο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, ο άνδρας αυτός «έδειξε προθυμία να συνεργαστεί μετά από κάποια ώρα ανακρίσεων από την αστυνομία».
Όπως είπε ως αντάλλαγμα, «ζήτησε να του απονεμηθεί χάρη για όλες τις υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί».

Ο διαπλεκόμενος επιχειρηματίας και η ...μοιραία αποκάλυψη της δημοσιογράφου

Ο Φένεχ είναι ο διευθυντής και συνιδιοκτήτης ενός ομίλου επιχειρήσεων που το 2013 είχε εξασφαλίσει το "πράσινο φως" από το κράτος της Μάλτας, για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής φυσικού αερίου στο νησί.

Τον Φεβρουάριο του 2017, οκτώ μήνες πριν από τον θάνατο της, η δημοσιογράφος είχε γράψει στο μπλογκ της για μια μυστηριώδη εταιρεία στο Ντουμπάι, με την επωνυμία 17 Black Limited, η οποία είχε διασυνδέσεις με Μαλτέζους πολιτικούς. Ωστόσο, δεν είχε δημοσιοποιήσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία.

Η δημοσιογράφος δεν είχε καταφέρει να ανακαλύψει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Αργότερα μια έρευνα του Reuters ταυτοποίησε ως ιδιοκτήτη της τον Φένεχ.

Τα Panama Papers έδειξαν δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων

Σύμφωνα με ένα email που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2015 και το οποίο εντόπισαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, μυστικές εταιρείες στον Παναμά οι οποίες ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας Κόνραντ Μίτσι και στον προσωπάρχη της κυβέρνησης Κιθ Σέμπρι, θα λάμβαναν πληρωμές από την 17 Black για την παροχή άγνωστων υπηρεσιών.

Το email ανέφερε ότι οι εταιρείες στον Παναμά ανέμεναν πληρωμές ύψους έως και δύο εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, από την εταιρεία 17 Black.

Σε αυτό το email δεν γινόταν καμία αναφορά στον σταθμό παραγωγής αερίου ή κάποια απόδειξη ότι έγινε κάποια κατάθεση χρημάτων.

Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, Σέμπρι και Μίτσι, είχαν δηλώσει ότι δεν γνώριζαν τίποτα περί πιθανής διασύνδεσης ανάμεσα στην 17 Black και στον Φένεχ ή περί κάποιου σχεδίου για πληρωμές που να σχετίζονται με τον Φένεχ ή με τον κυβερνητικό σχεδιασμό στον τομέα της Ενέργειας.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Φένεχ είχε αρνηθεί ότι σχεδίαζε να καταβάλει χρήματα σε κάποιον πολιτικό ή σε άλλο πρόσωπο που να συνδέεται με την εταιρεία του.

Όμως η κατάθεση του μεσάζοντα-μάρτυρα άλλαξε τα δεδομένα...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-11-2019 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις