Logo

Θάνατος 8χρονου αγοριού από διφθερίτιδα στο νοσοκομείο Παίδων



 
 

Ένα 8χρονο αγόρι που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" πέθανε από διφθερίτιδα, μία  ασθένεια ξεχασμένη στην Ελλάδα, λόγω των τακτικών εμβολιασμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγοράκι ήταν  ορφανό και στην ηλικία των 5 ετών είχε υιοθετηθεί από ίδρυμα.. Από 3 ετών θα έπρεπε να  είχε κάνει το τριπλό εμβόλιο για τη διφθερίτιδα, ωστόσο, αυτό δεν έγινε.

Στις 22 Νοεμβρίου, το παιδί παρουσίασε συμπτώματα οξείας λαρυγγίτιδας και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στις 26 Νοεμβρίου το 8χρονο αγόρι άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται  με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.

Το παιδί που είχε γεννηθεί με σύνδρομο Down, ζούσε σε ίδρυμα από την ηλικία των δύο ετών έως τα πέντε του που υιοθετήθηκε από οικογένεια.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για το θάνατο του αγορίου

Διευκρινίσεις αναφορικά με την πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αγοριού, δίνει με ανακοίνωση του το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, πιθανή αιτία θανάτου του αγοριού αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Επισημαίνεται δε ότι  η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

Σημειώνεται ότι το αγοράκι προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας.
Λόγω της κατάστασης της υγείας του κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε την περασμένη Τρίτη. Μία ημέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Διαβάστε την ανακοίνωση του νοσοκομείου:

«Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».

Είχε γίνει ο εμβολιασμός του για τη διφθερίτιδα

Αρχικά είχε διαρρεύσει πως ο εμβολιασμός του παιδιού ήταν ελλιπής για τη διφθερίτιδα. Στην ηλικία του ενός έτους είχε εμβολιαστεί δύο φορές αλλά δεν είχαν γίνει οι υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου, όπως προβλέπεται μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Πρόκειται για το συνδυασμένο εμβόλιο DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκίτη.
Όμως, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το παιδί είχε κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων, όπως προέκυψε από το ιατρικό ιστορικό του.

Αύριο, ο ΕΟΔΥ αναμένεται ότι θα έχει αποτελέσματα από το Public Health England, όπου έχει δοθεί δείγμα του παιδιού για ειδική ανάλυση στα κορυνοβακτηρίδια.

ΠΟΕΔΗΝ: Ανησυχία για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε ότι είναι μεγάλη η ανησυχία στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με το αγοράκι καθώς η διάρκεια του εμβολίου είναι δέκα έτη. «Πήραν αντιβίωση, έκαναν εμβόλιο αλλά η επώαση της νόσου γίνεται σε δύο έως επτά μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για την επανεμφάνιση της διφθερίτιδας μετά από δεκαετίες

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, μιλώντας στον Realfm 97,8,  τόνισε ότι «είναι δυστυχώς το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα διφθερίτιδας που σημειώνεται στη χώρα μας μετά από δεκαετίες, κατ΄άλλους 28 χρόνια, κατ' άλλους 42. Αν ρωτήσουμε τη γιαγιά μας ή τον παππού μας, θα μας θυμίσει ότι είναι μία δραματική νόσος που πάρα πολλοί άνθρωποι της προ- προηγούμενης γενιάς έζησαν αυτή τη φρίκη: να πεθαίνει στην αγκαλιά σου το παιδί από δύσπνοια και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να το σώσεις. Υπάρχει αντιβίωση αλλά δεν καλύπτει τα βαριά περιστατικά και ξεριζώθηκε από τον εμβολιασμό».
«Συνεχίζεται το κύμα αντιεμβολιασμού, υπάρχει ένα παγκόσμιο κύμα βλακείας. Στην Ελλάδα, γιατί κάθε υπουργός Παιδείας αφήνει παραθυράκια έτσι ώστε να μην είναι εξασφαλισμένο ότι δεν θα γίνεται κανένα παιδί δεκτό στην α' δημοτικού αν δεν είναι εμβολιασμένο;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου.
«Αν επιβεβαιωθεί ότι μία νόσος που θεωρείτο εξαφανισμένη λόγω του εμβολιασμού ανασταίνεται, σε λίγο καιρό θα δούμε την ευλογιά. Γιατί και η ευλογιά, με τους εμβολιασμούς ξεριζώθηκε», πρόσθεσε.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Το τελευταίο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα είχε παρουσιαστεί το 1970.

Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.

Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-11-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις