Logo

Αγγελής: Δεν κατονομάζει τον Ρασπούτιν - "Καίει" Αβραμόπουλο



 
 

Απέφυγε να κατονομάσει τον χαρακτηριζόμενο από τον ίδιο ως "Ρασπούτιν", ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής στην κατάθεση του σήμερα, Τρίτη, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης Novartis.

Ο κ. Αγγελής ο οποίος είχε παραιτηθεί από εποπτεύων στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2019, καταγγέλοντας παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν», απέφυγε να τον κατονομάσει ενώπιον των βουλευτών-μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Αντίθετα ανέφερε ότι στο περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη όπου είχε πάει με την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη,  το FBI τους έδωσε στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού προσώπου.

Ανέφερε σχετικά:

«Στη συνάντηση της Βιέννης πράγματι οι Αμερικανοί μας έδωσαν λογαριασμό έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Τους είπα, δώστε μου τον αριθμό του λογαριασμού.

...Αυτός ήταν ο διάλογος για τον πολιτικό με τον λογαριασμό στο εξωτερικό, το όνομά του το αναφέρω στην αναφορά μου. Δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Αν και απέφυγε να αναφέρει το όνομα του πολιτικού σήμερα στη Βουλή, στην αναφορά που είχε υποβάλει στο παρελθόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, ο τραπεζικός λογαριασμός αφορά τον τέως Επίτροπο και πρώην υπουργό Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ενώπιον των βουλευτών-μελών της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε εκ νέου (σ.σ. όπως και στην κατάθεση του στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ζαχαρή και Σοφουλάκη) στη συνάντηση που είχε με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου παρουσία της εισαγγελέως Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, αμέσως μετά το ταξίδι στην Βιέννη στο οποίο είχε πάει μαζί με την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Μάλιστα φέρεται να ζήτησε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου και την Μαρία Παπασπύρου.

Η αναφορά του στον Αλ. Τσίπρα

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, αποκάλυψε τότε στον υπουργό ότι η κυρία Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει άρον – άρον διώξεις κατά τριών πολιτικών (Λοβέρδου, Σαλμά, Γεωργιάδη) χωρίς να υπάρχουν στοιχεία.

Για πρώτη φορά ο Ι. Αγγελής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ανέφερε σχετικά:

“Ο κ. Καλογήρου συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά μας είπε ότι πρώτα πρέπει να πάρει την έγκριση του “από επάνω”. Ποιος είναι ο από πάνω; Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας” ανέφερε στην κατάθεση του. Και συμπλήρωσε:

“Ο Τζανακόπουλος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή (σ.σ. της Τουλουπάκη) θα ήταν καταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ… Περιμέναμε έγκριση απο τον Τσίπρα για την αποπομπή της Τουλουπάκη που ποτέ δεν ήρθε. Η Παπασπύρου μας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Να ακούσει το Ρασπούτιν και την στρατηγική των διώξεων και να κερδίσει τις εκλογές ή να διώξει την Τουλουπάκη;

...Η αντικατάσταση της Τουλουπακη τέθηκε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δεν το έκανε ποτέ ο Τσίπρας γιατί στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μία του Ρασπούτιν που έλεγε ότι με αυτή την τακτική, να στηρίζουμε δηλαδή την Τουλουπάκη και με το σκάνδαλο με πολιτικούς θα πάρουμε επιπλέον 3%. Η δεύτερη γραμμή ήταν του Καλογήρου που έλεγε ότι θα καταστραφούμε”.

"Όλοι ξέραμε ποιος ήταν ο Ρασπούτιν"

“Η κυρία Παπασπύρου μετά την ανανέωση της θητείας της κυρίας Τουλουπάκη είπε: “αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό” όλοι ξέρα,με ποιος είναι ο Ρασπούτιν” ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Αγγελής: Το FBI είχε ενημερώσει πως δεν υπήρχε ευθύνη πολιτικών

Ο μάρτυρας υποστήριξε, επίσης, πως ο υπεύθυνος του FBI και συντάκτης των περίφημων εκθέσεων, τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών και πως την συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε και ο Αμερικάνος Πρέσβης Τζ. Πάιατ στους τότε υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή και Μ. Καλογήρου.

Ανέφερε μάλιστα ότι η προσθήκη των ονομάτων επτά πολιτικών προσώπων στην έκθεση του FBI έγινε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η εισαγγελία της Διαφθοράς.

Ο κ. Αγγελής ανέφερε σχετικά:

“Κάλεσα στο γραφείο μου τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελληνική Πρεσβεία και τον ρώτησα για τον ακριβή αριθμό των αμερικανικών εγγράφων. Μου είπε ότι θα με ενημερώσει.

«Πείτε μου για την ευθύνη πολιτικών», ρώτησα τον εκπρόσωπο.

Μου απάντησε: «Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω. Γνωρίζω όμως ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών”.

Μου είπε μάλιστα πως είχε ενημερώσει ότι δεν υπήρχε ευθύνη πολιτικών ο Αμερικανός Πρέσβης και τους δύο Υπουργούς Δικαιοσύνης. Και τον Κοντονή και τον Καλογήρου».

Πάντως, ερωτηθείς αν κατά τη γνώμη του υπάρχει ευθύνη πολιτικών, ο κ. Αγγελής απάντησε:

"Ναι. Μπορεί να υπάρχει. Ψάξτε...".

Για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της κατάθεσης του πως μόνο το 10% της υπόθεσης Novartis είναι «πάνω από το νερό». «Το 90% είναι κάτω από το νερό και δεν φαίνεται. Ψάξτε κάτω από το νερό. Όσο ψάχνετε και βάζετε το χέρι κάτω από το νερό θα βρίσκετε το 90%», ανέφερε με νόημα.

Ο ρόλος δικηγόρου και η Εισαγγελέας Τουλουπάλη

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε, επίσης, πως ο εκπρόσωπος του FBI του είπε ότι «υπάρχει ένας δικηγόρος που εκβιάζει τους μάρτυρες και θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτό. Ο δικηγόρος αυτός είχε συμφέρον να έχει θετική εξέλιξη η υπόθεση στην Αμερική γιατί θα έπαιρναν χρήματα.

Επίσης τον ρώτησα γιατί σε έγγραφο του FBI αναφέρονται ονόματα πολιτικών. Και εκείνος μου απάντησε «να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που τα στέλνουν». Τότε εγώ πήγα στην κ. Τουλουπάκη και τη ρώτησα τι ακριβώς στέλνει για πολιτικούς στην Αμερική και που στηρίζονται αυτά. «Μόνο στις καταθέσεις των μαρτύρων» μου απάντησε εκείνη”.

Παπαγγελόπουλος: Από την αθλιότητα στη γελοιότητα

Στο μεταξύ σήμερα με άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρεται στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που εξετάζει τις τυχόν ευθύνες του, αλλά και στην πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αύξηση του αριθμού των προέδρων Εφετών, την οποία συνδέει με την πολύκροτη υπόθεση Novartis, για την οποία θα κρίνει σε λίγες ημέρες η ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, αν θα ανατεθεί η διερεύνηση της από Εφέτη-Ανακριτή.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει στο άρθρο του:

"Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από την έναρξη της προκαταρκτικής επιτροπής που ερευνά τη δήθεν ηθική αυτουργία μου σε αξιόποινες πράξεις για τις οποίες όμως δεν έχει διακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί.

Η προθεσμία των δύο μηνών που δόθηκε στην επιτροπή τελειώνει... Προφανώς οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ζητήσουν παράταση προθεσμίας, όχι μία αλλά πολλές φορές ακόμη, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να βρουν έστω και ένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος μου.

Δύο μήνες συνεδριάζει η επιτροπή, κανένα στοιχείο σε βάρος μου, πλήθος όμως μεροληπτικών ή και παράνομων ενεργειών των κατηγόρων μου προκειμένου να επιτύχουν την πολιτική δίωξή μου.

Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω:

    α) Εξαιρέθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά -για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία- από τις εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, ενώ παραμένουν ως μέλη της βουλευτές της Ν.Δ., που έχουν επιδείξει απαράδεκτη μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος μου, αλλά και άλλοι που έχουν άμεση σχέση με την υπόθεση Novartis και δεν αποκλείεται στο μέλλον να κληθούν ως μάρτυρες αλλά και ως κατηγορούμενοι.
    β) Εσπευσαν να καλέσουν πρώτους ως μάρτυρες δύο από τους βασικούς κατηγορούμενους και αυτούς που φέρονται ως προστατευόμενοι μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis. Προφανής ο στόχος τους. Οι μεν κατηγορούμενοι για να αποσείσουν τις ποινικές τους ευθύνες να καταθέσουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, οι δε φερόμενοι ως προστατευόμενοι μάρτυρες να αποκαλυφθούν και να εξουδετερωθούν. Δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια, απεναντίας θέλουν να τη συσκοτίσουν, γιατί φοβούνται τις αποκαλύψεις για το μέγα σκάνδαλο της Novartis.
    γ) Κρίσιμα έγγραφα δεν έχουν ζητηθεί από την επιτροπή ή καθυστερούν να αποσταλούν σε αυτήν. Για παράδειγμα, αντίγραφα της δικογραφίας που αφορά ευθύνες του κ. Αγγελή και εκκρεμεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δεν υπάρχουν στη δικογραφία της προκαταρκτικής επιτροπής. Δεν είναι αλήθεια περίεργο και ύποπτο η διερεύνηση των ευθυνών του κ. Αγγελή να παραμένει μέχρι σήμερα ανατεθειμένη σε εισαγγελέα ιεραρχικά κατώτερό του;
    δ) Οι καταθέσεις του κ. Καλογήρου και της κ. Παπασπύρου στην Εισαγγελία του Α.Π. στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2019 και ενδεχομένως η κατάθεση της κ. Δημητρίου δεν έχουν φθάσει στη Βουλή, μολονότι είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την αξιοπιστία του κ. Αγγελή. Αντιθέτως η κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Πικραμμένου του Οθωνα, την 7.11.2019, δηλαδή ύστερα από 15 ημέρες, διαβιβάσθηκε εσπευσμένα στη Βουλή την επόμενη ημέρα. Κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν, τουλάχιστον μέχρι να καταθέσει ο κ. Αγγελής στην προκαταρκτική επιτροπή, καταθέσεις που ενδεχομένως τον διαψεύδουν και τον εκθέτουν. Υπάρχει όμως μεγάλη σπουδή για την κατάθεση του Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος, μολονότι είχε διατελέσει πρόεδρος του ΣτΕ, στην απαράδεκτη νομικά κατάθεσή του «πιθανολογεί» τη δήθεν ενοχή μου σε κακουργηματικές πράξεις, με μια γενικόλογη έκθεση ιδεών, χωρίς να επικαλείται κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος μου εξαιτίας μιας πολιτικής δήλωσής μου. Δεν επιρρίπτει όμως ευθύνες και σε άλλους που έχουν κάνει την ίδια δήλωση, μεταξύ των οποίων και η κ. Ράικου, η οποία πολλούς μήνες πριν, δήλωσε ότι το σκάνδαλο της Novartis αποτελεί την κορωνίδα των σκανδάλων. Η σοβαρότητα φαίνεται ότι αποτελεί είδος σε ανεπάρκεια αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.

Ομως τα δικονομικά τερτίπια και οι παράνομες μεθοδεύσεις δεν απέτρεψαν το Βατερλό των άθλιων συκοφαντών μου. Οχι μόνο κανένα στοιχείο επιβαρυντικό για μένα δεν έχει προκύψει σε βάρος μου, αλλά επιπλέον οι καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων με απαλλάσσουν πλήρως από κάθε κατηγορία, όπως απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη και την κ. Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής Δώρα Αυγέρη, Σπύρος Λάππας, Γιάννης Ραγκούσης, Ιωάννης Γκιόλας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος κάνουν πολύ καλή δουλειά. Με μεγάλο ζήλο, επίμονη μελέτη της δικογραφίας και εύστοχες ερωτήσεις έχουν αποδείξει ότι η υπόθεση Novartis είναι μέγα σκάνδαλο και όχι σκευωρία και οι σημερινοί εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω ότι ο κ. Μανιαδάκης μετά τις ευφυείς και χειρουργικής ακρίβειας ερωτήσεις του Γιάννη Ραγκούση, αφ’ ενός μεν κατέθεσε ότι η κ. Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς της «σε μεγάλο βαθμό προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους με ζήλο, προσπάθησαν να βρουν την αλήθεια…», αφ’ ετέρου δε δεν αποκλείει στο μέλλον να επαναφέρει σε ισχύ το περιεχόμενο των καταθέσεών του ως προστατευόμενου μάρτυρα.

Υστερα από όλα αυτά ας δοκιμάσουν λοιπόν άλλη μία φορά να αφαιρέσουν την προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς η οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διερεύνησή του. Η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών μπορεί να αναθέσει σε εφέτη ανακριτή μόνο υποθέσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και εκκρεμούν στην κυρία ανάκριση.

Η προσπάθεια κάποιων να δελεάσουν την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών με τη φωτογραφική τροπολογία για αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των προέδρων Εφετών σε βάρος των δικαστών στους άλλους βαθμούς της Δικαιοσύνης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι Ελληνες δικαστές και αυξημένη νοημοσύνη διαθέτουν και επιπλέον δεν τους αρέσει να τους εκμεταλλεύονται με φθηνά πολιτικά τερτίπια, με φωτογραφικές τροπολογίες και πολιτικά ρουσφέτια.

Θα υπάρξουν όμως και άλλα Βατερλό για την κυβερνητική πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής. Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει ο κ. Αγγελής. Θα κληθεί να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων για τις ενέργειές του, για την εν γένει συμπεριφορά του και για όλους τους ισχυρισμούς του στις καταθέσεις του και στις αναφορές του. Είναι βέβαιο, ότι στην προσπάθειά του να εξηγήσει τις αντιφάσεις και τις αοριστίες των ισχυρισμών του και υπό την πίεση των ερωτημάτων που θα του τεθούν, θα οδηγηθεί σε νέες αντιφάσεις και σε νέα επώδυνα γι’ αυτόν λάθη. Ολα αυτά θα συνεκτιμηθούν και θα αξιολογηθούν συνολικά.

Στη διαδικασία που ξεκίνησε σε βάρος μου δεν θα κριθώ μόνο εγώ και ο κ. Σαμαράς. Δεν θα κριθεί μόνο ποιος είναι διαχρονικά ο πραγματικός σκευωρός, συνωμότης και μαέστρος στην ίντριγκα. Δεν θα κριθεί μόνο η κ. Τουλουπάκη και ο κ. Αγγελής. Θα κριθούν επίσης τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όλοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς που θα χειριστούν το σκάνδαλο της Novartis και κάθε συναφή ή σχετική δικογραφία.

Κυρίως όμως θα κριθεί το πολιτικό μας σύστημα.

Αμείλικτος και τελικός κριτής θα είναι ο ελληνικός λαός".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις