Logo

Το ...θύμα ήταν ο ...ιθύνων νους στη σκηνοθετημένη ληστεία των 4,2 εκατ. ευρώ στην Καβάλα [φωτο]



 
 

Το "θύμα" της ληστείας ήταν ο ιθύνων νους που την σκηνοθέτησε με αποτέλεσμα να "κάνουν φτερά" πριν από ένα χρόνο 4,2 εκατομμύρια ευρώ από τις εγκαταστάσεις εταιρείας σεκιούριτι στην Καβάλα.

Αυτό διαπίστωσαν 11 μήνες μετά οι αστυνομικοί οι οποίοι μετά από εκτεταμένες έρευνες σε σπίτια, υπαίθριους χώρους και συνεργείο αυτοκινήτων, βρήκαν  επιμελώς κρυμμένα τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ της σκηνοθετημένης ληστείας με λεία 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σκηνοθετημένη ληστεία από το υποκατάστημα διεθνούς επιχείρησης υπηρεσιών φύλαξης, εξιχνιάστηκε προχθές, Πέμπτη, όταν οι αστυνομικοί έκαναν "φύλλο και φτερό" συνεργείο αυτοκινήτων στην Καβάλα, βρίσκοντας 3,3 εκατ. ευρώ και προχωρώντας στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του συνεργείου 64 ετών, του 41χρονου γιο του αλλά και του 44χρονου κουμπάρου τους και "θύματος", τότε διευθυντή της εταιρείας σεκιούριτι από την οποία έκαναν "φτερά" τα 4,2 εκατ. ευρώ.

Το χρηματικό ποσό των 3.395.395 ευρώ βρέθηκε κατά τις έρευνες που ολοκληρώθηκαν χθες, Παρασκευή, στο συνεργείο αυτοκινήτων, σε σπίτια και διάφορους υπαίθριους χώρους, όπου βρέθηκαν τα χρήματα επιμελώς κρυμμένα μέσα σε φρεάτια, κούτες, ηχείο, αλλά και θαμμένα στο έδαφος.

Επιπλέον κατασχέθηκαν ένα περίστροφο και ένα πιστόλι.

Αναζητείται συνεργός τους

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη συνεργών τους, αλλά και τον εντοπισμό του υπόλοιπου ποσού των 900.000 ευρώ που δεν έχει βρεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται το άτομο που απενεργοποίησε το συναγερμό από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, καθώς με βάση το πρωτόκολλο ασφαλείας, δεν θα μπορούσε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο μόνο  με τους κωδικούς που διέθετε ο διευθυντής του υποκαταστήματος της εταιρείας σεκιούριτι στην Καβάλα.

Δείτε τα σημεία όπου ήταν κρυμμένα τα χρήματα

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν και σκαπτικό μηχάνημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων βρέθηκε θαμμένο σε υπαίθριο χώρο έξω από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Οι δράστες είχαν εισβάλει στο σπίτι του τότε διευθυντή της εταιρείας σεκιούριτι, με την απειλή όπλου και φορώντας μάσκες του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου. Με την πρόφαση πως έχουν απαγάγει την πεντάχρονη κόρη του, ανάγκασαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας σεκιούριτι να τους οδηγήσει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του στον Αμυγδαλεώνα. Εκεί άνοιξε το χρηματοκιβώτιο και τους έδωσε το χρηματικό ποσό ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Η ληστεία παρέμενε μέχρι χθες ανεξιχνίαστη.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Μενεξίδης, ανέφερε σχετικά με την εξιχνίαση της σκηνοθετημένης ληστείας:

«Το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας κατάφερε, μετά από μεθοδικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν με μια άρτια οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, να εξιχνιάσει σκηνοθετημένη ληστεία με λεία 4,2 εκατομμύρια ευρώ από τις εγκαταστάσεις υποκαταστήματος διεθνούς επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, η οποία είχε καταγγελθεί την 26-1-2019, να συλλάβει τους τρεις δράστες που εμπλέκονται στην υπόθεση και να εντοπίσει το μεγαλύτερο μέρος των αφαιρεθέντων χρημάτων.

Για να οδηγηθούμε όμως στην σημερινή επιτυχία, προηγήθηκαν πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, τις οποίες υποστήριξαν και αστυνομικοί του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή των ερευνών είχαν τεθεί δύο στόχοι. Πρώτος στόχος ήταν η ταυτοποίηση και η σύλληψη των δραστών που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση και δεύτερος ο εντοπισμός του ιδιαίτερα μεγάλου χρηματικού ποσού που είχε αφαιρεθεί, οι οποίοι και επιτεύχθηκαν από την επίμονη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα.

Αξιοποιώντας λοιπόν όλα τα στοιχεία που προέκυπταν κατά την πρόοδο της έρευνας, οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαλευκάνουν την υπόθεση και να ταυτοποιήσουν τους τρεις δράστες που εμπλέκονται σε αυτή, ένας από τους οποίους είναι ο τότε διευθυντής του υποκαταστήματος της επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, από όπου είχε αφαιρεθεί το ιδιαίτερα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στο τελικό στάδιο των ερευνών, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο νομό Καβάλας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οι τρεις δράστες, δυνάμει σχετικών Ενταλμάτων Σύλληψης του κ. Ανακριτή Καβάλας και εντοπίσθηκε το χρηματικό ποσό των 3.395.395 ευρώ".

Το χρονικό της σκηνοθετημένης ληστείας

Στις 26-1-2019, ο 44χρονος δράστης κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας την ληστεία 4,2 εκατομμυρίων ευρώ από τις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, στο οποίο ήταν διευθυντής.

Όπως ανέφερε, το προηγούμενο βράδυ, κατά την είσοδό του στην οικία του, τον ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού δύο άτομα, τα οποία βρίσκονταν ήδη στο εσωτερικό του σπιτιού και φορούσαν λαστιχένιες αποκριάτικες μάσκες προσώπου του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι δράστες του έδεσαν τα χέρια, ενώ του αφαίρεσαν το κινητό και το πορτοφόλι του. Προφασίστηκαν ότι είχαν απαγάγει την ανήλικη κόρη του 44χρονου και τον απείλησαν ότι θα την βλάψουν, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να του αποσπάσουν τους κωδικούς εισόδου για τις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος της επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε ο 44χρονος, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26-1-2019, τον εξανάγκασαν να τους μεταφέρει με το όχημα του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σεκιούριτι, να παρακάμψει όλα τα συστήματα ασφαλείας και να εισέλθουν στο χώρο του χρηματοκιβωτίου, όπου φυλασσόταν το χρηματικό ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι δύο δράστες αφού διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, αφήνοντας τον 44χρονο δεμένο σε καρέκλα στο γραφείου του.

Πώς αποκάλυψαν την σκηνοθετημένη ληστεία

Λεπτομέρειες για την εξιχνίαση της σκηνοθετημένης ληστείας των 4,2 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αστυνόμος Β’ Αναστάσιος Τσιπλάκης ο οποίος ανέφερε σχετικά:

"Μετά την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέλεξαν και αξιολόγησαν όλα τα στοιχεία που προέκυπταν, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις φυσικές και τεχνικές μεθόδους της έρευνας.

Από την ολοκλήρωση της έρευνας διακριβώθηκε ότι ο 44χρονος διευθυντής, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις του σχετικά με τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας του υποκαταστήματος, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασής του στους χώρους, ενεργώντας από κοινού με τους άλλους δύο δράστες, σχεδίασαν και υλοποίησαν την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη".

Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στον Ανακριτή για να απολογηθούν για το κακούργημα της υπεξαίρεσης των 4,2 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις