Logo

Διάσκεψη στο Βερολίνο: Εμπάργκο όπλων και εκεχειρία στη Λιβύη [βίντεο+φωτο]



 
 

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής η Διάσκεψη στο Βερολίνο η οποία διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στην κατάπαυση του πυρός, την τήρηση του εμπάργκο όπλων, τον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης και την επιβολή εκεχειρίας στη Λιβύη που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο.

«Αποφασίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Ήρθαμε σε συμφωνία ώστε να καταρτίσουμε πλάνο που να στηρίζει την επιβολή ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Συμφωνήσαμε στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τις ένοπλες συγκρούσεις και τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη διάσκεψη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες.

Δείτε φωτογραφία από τη διάσκεψη

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η Άγγελα Μέρκελ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός  απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και ο Γερμανός  υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, όπως δήλωσε η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου και στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

«Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης τις επόμενες μέρες», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών  για λύση στη Λιβύη, στον οποίο, όπως τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, καθώς και ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης.

Δείτε φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης

Η διάσκεψη ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε μια προσπάθεια ειρήνευσης στη Λιβύη όπου μένεται ο εμφύλιος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατωτικούς. Στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός και η ειρήνευση στην χώρα που θυμίζει ...Συρία.

Στη Διάσκεψη με οικοδέσποινα τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο βρίσκονται και οι πρωταγωνιστές των αντιμαχόμενων πλευρών: ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ  και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ οι οποίοι θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο, λκατά την διάρκεια των συνομιλιών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο άνδρες θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης, μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου, όπου εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.

Επίσης η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό που θα συζητηθεί κατά τη διάσκεψη.

Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας», η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη και καλεί όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης ξεκίνησαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Δείτε tweet με βίντεο λίγο πριν από την "οικογενειακή" φωτογραφία, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της διάσκεψης

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις