Logo

Πιέσεις καταγγέλλει- κατόπιν εορτής- ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου



 
 

Στο ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση δικαστικών υποθέσεων, αναφέρθηκε σήμερα, Τρίτη, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, καταθέτοντας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Με χρονοκαθυστέρηση πολλών μηνών, ο μάρτυρας υποστήριξε πως δέχονταν απειλές  από τον πρώην υπουργό, ο οποίος ενδιαφέρονταν κυρίως για υποθέσεις με καναλάρχες.

Ανέφερε σχετικά: "Με καλούσε για να πληροφορείται την εξέλιξη υποθέσεων, κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Για τις λίστες φοροδιαφυγής δεν έδειξε ενδιαφέρον. Εδειξε ενδιαφέρον για τα μιντιακα και τους καναλάρχες. Ηθελε ταχύτητα. Του κατέστησα σαφές οτι πως δεν είμαι διατεθειμένος να παρακάμψω τη νόμιμη διαδικασία για κανενα φυσικό πρόσωπο”.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για υπόθεση που αφορά το τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλο. “Για τον Βγενοπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα “βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει (οι ελεγκτές) από τον Βγενόπουλο” Τον ρώτησα “μα τι είναι αυτά που λες; έχεις στοιχεία;” απάντησε: “όχι, όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει” ισχυρίστηκε ο κ. Αθανασίου.

Ο μάρτυρας υποστήριξε, επίσης, πως ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δείξει ενδιαφέρον για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, ζητώντας από τον εισαγγελέα να "φτιάξει" κάτι εναντίον του. “Μου είπε έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο; Λέω “όχι” και μου απαντά: “Δεν μπορεις να φτιάξεις κάτι;” Έμεινα εμβρόντητος” υποστήριξε ο κ. Αθανασίου ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής.

«Ο Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε να μην ασκήσω διώξεις στον Σάλλα»

Ο κ. Αθανασίου στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε παρέμβει και για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς

Φέρεται, συγκεκριμένα, να υποστήριξε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος τον έπαιρνε συχνά  τηλέφωνο το 2016 και τον ρωτούσε πώς πάει η εξέλιξη της έρευνας της Τραπέζης Πειραιώς:

«Μου ζητούσε να μην παραλείψω να τον ενημερώσω για το πόρισμα των συναδέλφων που είχα αναθέσει την υπόθεση. Στα τέλη του 2016 οι συνάδελφοί μου υπέβαλλαν τις πορισματικές τους αναφορές. Με παίρνει τηλέφωνο κάποια στιγμή και μου ζητά να κρατήσω τις υποθέσεις και να μην ασκήσω διώξεις στον Σάλλα και σε άλλα στελέχη της τράπεζας. Το επιχείρημα που μου προέβαλλε ήταν ότι “πρόκειται να ορίσουν αντικαταστάτη του κ. Σάλλα. Είναι καλό για το έθνος να οριστεί Έλληνας. Επειδή υπάρχει ένα ξένο fund που ενδιαφέρεται για την θέση εάν βγει στον αέρα αυτό με τις διώξεις θα θελήσουν να βάλουν ξένο αντικαταστάτη στην Πειραιώς”»,  προσθέτοντας, ότι εκείνος του απάντησε τα εξής:  «Εγώ δεν πρόκειται να παρανομήσω. Θα μελετήσω τις πορισματικές αναφορές και εφόσον συμφωνώ θα γίνει αυτό που πρέπει».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι στον κ. Παπαγγελόπουλο δεν του άρεσε η απάντηση αυτή  «και πριν ολοκληρώσω την μελέτη μου μού τηλεφωνούσε και μου τόνιζε να τον ενημερώσω για την απόφασή μου.   Τον Απρίλιο του 2016 ολοκλήρωσα τις μελέτες μου και παρήγγειλα διώξεις. Φυσικά δεν ενημέρωσα τον Παπαγγελόπουλο. Ενημέρωσα την κυρία Δημητρίου και τον κ. Παπαγεωργίου».

Τότε, όπως φέρεται να είπε: «Μου τηλεφώνησε θυμωμένος και μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν τον ενημέρωσα». «”Γιατί να σε ενημερώσω;”, τον ρώτησα. “Ενημέρωσα όσους όφειλα”». «Για σένα μια χαρά. Αλλά για μένα είναι πάρα πολύ κακά τα πράγματα. Ξέρεις τί μου έκανες τώρα; Πώς θα κρατήσω εγώ την υπόθεση; ”Εσύ τί ζόρι τραβάς; Υπουργός κατά της διαφθοράς δεν είσαι;”, του είπα».

«Ποτέ δεν μου είπε η Ελένη Ράικου για παρεμβάσεις»

Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας ρώτησε τον κ. Αθανασίου αν η κ. Ράικου του έχει πει για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου, εκείνος απάντησε:  «Όχι. Ποτέ δεν μου είπε η Ελ. Ράικου για παρεμβάσεις».

Για το αν είχε ακούσει κάτι σχετικά το όνομα «Ρασπούτιν», φέρεται να απάντησε: «Δεν το είχα ακούσει ποτέ».

«Δεν έκανα κάτι γιατί όποιος και να με πάρει τον αγνοώ»

Ενδιφέρον έχει και ο φερόμενος διάλογος ανάμεσα στους Σπ. Λάππα, Γ. Ραγκούση και τον μάρτυρα:

Λάππας: Και εσείς και η κ. Ράικου μας λέτε εδώ τον πόνο σας και τίποτα σχετικό με το θέμα που εξετάζει η επιτροπή.

Αθανασίου: Απαντώ σε όσα με ρωτάτε.

Λάππας: Όλα αυτά που τώρα καταγγέλλετε τα έχετε αναφέρει υπηρεσιακά; Γιατί τόσα χρόνια δεν αναφέρατε τίποτα;

Αθανασίου: Για ποιο από όλα;

Λάππας: Για αυτά που καταγγέλλετε.

Αθανασίου: Δεν έκανα κάτι γιατί όποιος και να με πάρει τον αγνοώ.

Ραγκούσης: Κύριε Αθανασίου πού, πότε και πώς τα καταγγείλατε με βάση το νόμο και τις υποχρεώσεις σας;

Αθανασίου: Σας απάντησα.

Ραγκούσης: Άρα, συμπεραίνουμε ότι δεν καταγγείλατε τίποτα και πουθενά.

Αθανασίου: Εγώ έκανα τη δουλειά μου. Και εδώ ήρθα γιατί με καλέσατε. Επαναλαμβάνω, ποτέ και κανείς δεν μου κατεύθυνε τη βούληση. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις