Logo

Προανακριτική: Ζημιά 65 εκατ. ευρώ από την τιμολόγηση φαρμάκων το 2011 και παράνομη κυκλοφορία του Gilenya της Novartis



 
 

O σύμβουλος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκος Μανίας, κατέθεσε την Πέμπτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στην εισαγγελική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Από όσα υποστήριξε ο κ.  Μανίας προκύπτει  ότι το φάρμακο της Novartis, Gilenya, για το οποίο διώκεται ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ για δωροληψία, εισήχθη παράνομα στην αγορά. Προκύπτει ακόμα ότι  από την τιμολόγηση φαρμάκων το 2011 προέκυψε διαφορά 65 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν αποτέλεσμα του «εναλλακτικού» σεναρίου που υιοθετήθηκε έναντι όσων ρητά ο νόμος ορίζει.

Ο κ. Μανίας, συγκεκριμένα, ξεκινώντας να καταθέτει ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής δήλωσε πως επιβεβαιώνει τις καταθέσεις του στην πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου. Είπε επίσης, ότι επιβεβαιώνει την κατάθεση του σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων τον Ιούνιο του 2011.

Είχε, ειδικότερα, καταθέσει ότι  κλήθηκε από την Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων να υπολογίσει τις τιμές των με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό προέκυπτε διαφορά 65 εκατομμυρίων μεταξύ του σεναρίου που προβλέπει ο νόμος και του σεναρίου που τελικά επελέγη και υπεγράφη στην σχετική Υπουργική Απόφαση Λοβέρδου. Είχε ισχυριστεί  ακόμα πως δεν θα μπορούσε να μπει στην αγορά το φάρμακο, Gilenya, αν δεν είχε χαρακτηρισθεί «ορφανό».

Συνεχίζοντας είπε στην Προανακριτική Επιτροπή  ότι πιέστηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και την Μαρία Παπασπύρου να καταθέσει στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο, προσθέτοντας  ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας δεν θα μπορούσε να παρέμβει στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών φαρμάκων.

Χαρακτηριστικός είναι ο φερόμενος ως διάλογος που διέρρευσε μεταξύ μελών της Προανακριτικής Επιτροπής και του μάρτυρα: 

Θ.Πλεύρης: «Το Βήμα» αναφέρει οτι πιεστήκατε να καταθέσετε σε βάρος πολιτικών.

Ν.Μανίας: Οι καταθέσεις μου στην κα Παπασπύρου ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019.
Στις αρχες Απριλίου με κάλεσε ξανά η κα Παπασπύρου. Εκεί μου είπαν οτι υπάρχει μια κατάθεση που με ενέπλεκε με τον κ.Λοβέρδο. Και γι αυτό μου προτάθηκε να γίνω μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Εγώ ήμουν χωρίς δικηγόρο. Μου είπαν οτι χρειάζεται να γίνει αίτημα στον Άρειο Πάγο για να γίνω μάρτυρας και οτι πρεπει να το κανω αυτό το αίτημα την ιδια μερα. Το κάναμε εκει.  Πηγα την επόμενη μέρα στην κυρία Τουλουπάκη και εκείνη μου είπε οτι πρέπει να καταγγείλω αξιόποινες πράξεις. Αυτό μου το είχε ζητήσει και η κυρία Παπασπύρου.  Εγώ είπα οτι δεν ξέρω για αξιόποινες πράξεις. Και την επομένη έμαθα οτι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος πολιτικού.

Θ.Πλεύρης: Δώσατε κατάθεση στην κυρία Τουλουπάκη;

Ν.Μανίας: Όχι. Έγινε μία αίτηση για αναγγελία αξιόποινων πράξεων.

Θ.Πλεύρης: Σας πίεσε η κα Τουλουπάκη να μιλήσετε για πολιτικά πρόσωπα;

Ν.Μανίας: Ναι. Για τον κύριο Λοβέρδο και τον κύριο Γεωργιάδη.

Θ.Πλεύρης:Τι είπατε για τον κ.Γεωργιάδη;

Ν.Μανίας: Τι θα μπορούσα να πω; Δεν τον γνώριζα.

Θ.Πλεύρης: Τον κύριο Λοβέρδο τον γνωρίζατε;

Ν.Μανίας: Όχι. Δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ.

Σπ.Λάππας: Έχετε καταθέσει οτι ο κ.Φρουζής επισκεπτόταν συχνά το Υπουργείο.

Ν.Μανίας: Τον κ.Φρουζή δεν τον συνάντησα ποτέ εντός του Υπουργείου. Αυτό που κατέθεσα είναι το εξής: «Μου είπαν οτι σύμφωνα με καταθέσεις που έχουμε εδώ» και μου κουνούσαν κάποια χαρτιά χωρίς να δω τί γράφουν «ο κ.Φρουζής επισκεπτόταν το Υπουργείο». Όταν με ρώτησαν αν έχω ακούσει οτι πήγαινε στο Υπουργείο είπα ναι οτι το έχω ακούσει. Ποτέ δεν τον είδα. Επιβεβαίωσα ότι είχα ακούσει.

Σπ.Λάππας: Ο κ.Φρουζής επισκεπτόταν τον κ.Λοβέρδο αρκετές φορές είχατε πει.

Ν.Μανίας: Όχι.

Σπ.Λάππας: Επίσης είπατε για σακίδιο με χρήματα. Το επιβεβαιώνετε;

Ν.Μανίας: Το θέμα των χρημάτων το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν ήρθα εδώ να προστατεύσω κανέναν αλλά δεν ήρθα εδώ για να κατηγορήσω άδικα.

Δεκαπενθήμερο προθεσμία ζήτησε η Ελένη Τουλουπάκη

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ζήτησε προθεσμία 15 ημερών για να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή. 

Η κ. Τουλουπάκη, συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής φέρεται να επικαλείται φόρτο εργασίας και ζητά δεκαπενθήμερη παράταση. «Αιτούμαι όπως με καλέσετε μετά δεκαπενθημέρου λόγω βεβαρυμένου φόρτου εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της επιτροπής προσανατολίζονται να της χορηγήσουν την αιτούμενη προθεσμία. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις