Logo

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κάρπαθο [φωτο]



 
 

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε την Πέμπτη κοντά στην Κάρπαθο. 

Συγκεκριμένα, η νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε λίγο πριν τις 13:30 της Πέμπτης στα 57 χλμ. ανατολικά της Καρπάθου και σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 19,9 χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός και στη Ρόδο.

Η καταγραφή του Ευρωμεσογειακού κάνει λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα 71 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και 156 χλμ νότια της Ρόδου και με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στις 03:28 τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Ο σεισμός σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο  ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο, προκαλώντας ανησυχία, ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα  67 χιλιόμετρα νοτιοανατολιά της Καρπάθου και στα 134 χιλιόμετρα νότια της Ρόδου. Το εστιακό βάθος του εκτιμήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης καταγράφηκε στην ίδια περιοχή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μετά τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν 11 μετασεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με ισχυρότερους έναν που καταγράφηκε στις 04:10 και είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ και έναν με ίδιο μέγεθος που σημειώθηκε στις 07:12.

Τι λένε Λέκκας και Χουλιάρας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι  οι περισσότεροι σεισμοί είχαν μεγάλο εστιακό βάθος και «δεν έγιναν αντιληπτοί στα δύο νησιά δεδομένου ότι η απόσταση από το επίκεντρο ήταν μεγάλη». 

Ακομη ανέφερε ότι η κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων «ήταν προς την Αφρική» και τόνισε ότι οι σεισμοί αυτοί «σε καμία περίπτωση δεν προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, οι σεισμοί αυτοί στην περιοχή «είναι «προς τη θετική κατεύθυνση γιατί εκτονώνονται οι δυνάμεις στο υπέδαφος».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μέσω ανάρτησής του στο Facebook και ο  διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις