Σε έξαρση είναι η εποχική γρίπη με αποτέλεσμα συνολικά 17 άτομα να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι στιγμής 38 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019 μέχρι και την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου.
Μέχρι πριν από μία εβδομάδα, οι θάνατοι έφταναν τους 21 αλλά εν μέσω έξαρσης του ιού, 17 ασθενείς απεβίωσαν σε μία εβδομάδα.
Το μικρότερο θύμα της γρίπης αυτόν τον χειμώνα στην Ελλάδα είναι το τετράχρονο κορίτσι.
Το διάστημα 27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 327 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 165 (50,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 141 (85,5%) ήταν τύπου Α και τα 24 (14,5%) ήταν τύπου Β. Τα 113 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 79 (69,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 34 (30,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09
Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1, Διάγραμμα 4). Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Με βάση τα ανωτέρω, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, «βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».
Όπως μπορείτε να δείτε από το διάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, εφέτος είναι αυξημένα τα κρούσματα γρίπης σε σχέση με πέρυσι.
Μάλιστα σύμφωνα με το συμπέρασμα του Οργανισμού, παρουσιάζεται υψηλή δραστηριότητα των κρουσμάτων, με τάση ανοδική.
Δείτε το ανησυχητικό διάγραμμα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-2-2020 από directNEWS.gr