Logo

Προανακριτική: Τι κατέθεσε η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη



 
 

Η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη συνέχισε σήμερα, Δευτέρα, την κατάθεση της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της ότι δεχόταν παρεμβάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι παρεμβάσεις αφορούσαν την περιόδο που ερευνούσε την υπόθεση Βγενόπουλου, υποστηρίζοντας ότι έχει στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της.

Εξάλλου, όπως είπε θα προσκομίσει στη Βουλή, έγγραφο που αποδεικνύει τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. "Έχω αντίγραφο από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που θα αποδείξει τα τηλεφωνήματα με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Θα σας το προσκομίσω" ανέφερε σχετικά.

Ζ. Ράπτη: Στην αναφορά σας στον Άρειο Πάγο υποστηρίζετε ότι παρανόμως ο κ.Παπαγγελόπουλος σας αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου...

Γ. Τσατάνη: Κάθε μου παραγγελία την κοινοποιούσα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όμως από πλευράς του κ.Παπαγγελόπουλου έχω να πω ότι εδώ έχει λάβει χώρα ειδική καθορισμένη συμπεριφορά του. Δηλαδή «διώξτε τη δικογραφία και να παραδοθεί αλλού».

Ζ. Ράπτη: Έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο;

Γ. Τσατάνη: Από το 1981 μέχρι το 2019 προσωπικά εγώ δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Οπωσδήποτε βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση. Ίσως ο κ.Παπαγγελόπουλος πίστευε ότι ήμουν ένα διαβλητό άτομο και ότι θα ενδώσω. Παρά τη στοχοποίηση, εγώ δεν ενέδωσα. Δεν μπορούσα να δεχθώ ότι θα ερχόμουν αντιμέτωπη με όλο αυτό τον βρώμικο πόλεμο που είχε προεκτάσεις και σε μέλη της οικογενείας μου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τν αφαίρεση των αστυνομικών για την προστασία της, λίγες ημέρες πριν γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης από τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

"Δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω γιατί αμέλησαν για την ασφάλειά μου. Η στοχοποίησή μου ήταν μεγάλη και όμως μου αφαίρεσαν τη φύλαξη που είχα από το 2011" ανέφερε η μάρτυρας.

Ζ. Ράπτη: Απευθυνθήκατε γι' αυτό σε κάποιον αρμόδιο;

Γ.Τσατάνη: Έκανα την αναφορά μου. Αργότερα συνάντησα τυχαίως στο αεροδρόμιο τον τότε Υπουργό Προστασίας και του είπα «Υπουργέ, μου την ανάψατε». Εκείνος είπε για τη φύλαξη: «Ε, σου την επαναφέραμε». Αυτά, και ο νοών νοείτω... Εγώ πάντως πήγα το 2018 και κατέθεσα αυτοβούλως. Θα μπορούσα να αναγνωρίσω και πρόσωπα που με παρακολουθούσαν. Όμως ούτε φωτογραφία ούτε τίποτε άλλο μου επεδείχθη. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επίθεση που θα μπορούσαν να τραυματισθούν πολλά άτομα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της ανέφερε πως για την παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου γνωρίζει και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Γ. Τσατάνη: Στη δήλωση της κας Κοτζαμάνη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2016 το συμπέρασμα είναι σαφές: Υπονοούσε την ύπαρξη εξωδικαστικών παρεμβάσεων.

Ι. Μπούγας Αφορούσε και τη δική σας υπόθεση αυτό που λέτε;

Γ. Τσατάνη: Ναι. Αυτό το έχω αντιληφθεί.

Ι. Μπούγας: Πιστεύετε ότι η κα Κοτζαμάνη αναφερόταν σε ποιους για αυτές τις εξωδικαστικές παρεμβάσεις;

Γ. Τσατάνη: Μόνο στον κ.Παπαγγελόπουλο. Κανέναν άλλο.

Τι απαντά ο Παπαγγελόπουλος

Για “ανόητα ψέματα” κατηγορεί την Γεωργία Τσατάνη ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή τη δεύτερη ημέρα κατάθεσης της πρώην εισαγγελέα Εφετών στην προανακριτική επιτροπή.

Σε δήλωσή του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει:

“Η κα Τσατάνη ολοκλήρωσε την κατάθεσή της και επανέλαβε τα ανόητα ψέματά της.

Παρέλειψε όμως για άλλη μια φορά να εξηγήσει με ποιο τρόπο και με ποιο κίνητρο κατάφερε μόνο μέσα σε 72 ώρες να μελετήσει και να κατανοήσει χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας του σκανδάλου Βγενόπουλου με ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα και την Κύπρο και να συντάξει πράξη αρχειοθέτησης εκατοντάδων σελίδων”.

Δεν γνωρίζει για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στη Novartis

Υπενθυμίζεται πως η κ. Τσατάνη κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσής της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής φέρεται να δήλωσε κατ' επανάληψη ότι δεν γνωρίζει  απολύτως τίποτε για την υπόθεση Novartis και συνεπώς ούτε για τυχόν παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατά την εισαγγελική διερεύνησή της. 

Έτσι η κατάθεσή της αναλώθηκε στο σκάνδαλο της Marfin και τους χειρισμούς της στη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης για τους οποίους τιμωρήθηκε πειθαρχικά με στέρηση μισθού 60 ημερών

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την κρίση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου, η κ. Τσατάνη αφαίρεσε παράνομα από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, Αντώνη Ελευθεριάνο και Γιάννη Δραγάτση, τη δικογραφία που αφορούσε τον Ανδρέα Βγενόπουλο και παράλληλα χειρίστηκε το ζήτημα της διαφθοράς στην Κύπρο, το οποίο κατόπιν συμφωνίας των ελληνικών με τις κυπριακές Αρχές, ήταν αρμοδιότητα των Κυπρίων, χωρίς να περιμένει τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της έρευνας. Έτσι, η εισαγγελική λειτουργός, πάντα κατά την κρίση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου προχώρησε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου χωρίς να γνωρίζει τα όποια συμπεράσματα της κυπριακής πλευράς. 

Η κ. Τσατάνη και στο παρελθόν είχε ισχυριστεί ότι είχε δεχθεί πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Βγενόπουλου. Διευκρίζοντας τη λέξη "πιέσεις" είπε πως είχαν να κάνουν με το ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου ως προς το γεγονός ότι  η δικογραφία του σκανδάλου Βγενόπουλου έφυγε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και πήγε στα δικά της χέρια μέχρι που αποφάσισε τελικά να τη βάλει στο αρχείο, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός είχε κληθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Αρχικά δεν είχε παρουσιαστεί καθόλου, ενώ την τρίτη φορά εμφανίστηκε συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της. 

Αυτή τη φορά η κ. Τσατάνη ήταν συνεπής στο "ραντεβού" με την επιτροπή της Βουλής επιχειρώντας για άλλη μια φορά να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή για το πως η υπόθεση Βγεενόπουλου έφθασε τμηματικά, έπειτα και από δικό της έγγραφο αίτημα, εξ ολοκλήρου στα δικά της χέρια, ενώ ο νόμος Νόμος 2240/11 είναι σαφής, όπως τονίστηκε και σε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών: Δηλαδή, ορίζεται ρητά ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς σχετικής με το δημόσιο συμφέρον ανατίθενται αποκλειστικά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Νομικοί τονίζουν πως η υπόθεση Βγενόπουλου είναι η μοναδική περίπτωση στα ελληνικά ποινικά χρονικά σκανδάλου διαφθοράς που αποσπάστηκε από την αρμόδια Εισαγγελία (κατά της Διαφθοράς) επικεφαλής της οποίας ήταν τότε η Ελένη Ράικου. 

Η κ. Τσατάνη παρουσιάζοντας ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής την δική της άποψη χαρακτήρισε την πειθαρχική δίωξη και τιμωρία της ως άδικες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποβολή αιτήσεως αναψηλάφησης. 

Οι πληροφορίες - διαρροές από την εξέτασή της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής λένε ότι η κ. Τσατάνη  έδειξε να μη θυμάται ούτε τις έγγραφες καταγγελίες του Ι. Αγγελή - ενός άλλου εισαγγελικού λειτουργού που προέβη σε καταγγελίες κατά του κ. Παπαγγελόπουλου - και για τον δικό της ρόλο στην υπόθεση του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου, αλλά ούτε και την έκθεση του αντιπροέδρου του ΣτΕ για τις ευθύνες των εισαγγελικών λειτουργών.

Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε και πάλι ότι η ίδια είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης τον Νοέμβριο του 2015, ο οποίος της άσκησε πιέσεις τις οποίες κατήγγειλε όμως τρεις μήνες αργότερα, διευκρινίζοντας και μέσα στη Βουλή ότι δεν υπήρξε καμία παράνομη ενέργεια.

Επανέλαβε και πάλι ότι ζήτησε εκείνη τη συνάντηση διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος την είχε στοχοποιήσει όταν, σύμφωνα με τα sites, μιλώντας για δικαστικά πραξικοπήματα αναφερόταν στην ίδια. 

Κατά την κατάθεσή της στην Προανακριτικη Επιτροπή της Βουλής η κ. Τσατάνη υποστήριξε πως δεν αμφισβητεί καθόλου την εντιμότητα του υπουργού αλλά μόνο την έλλειψη σοβαρότητας (!) προς το πρόσωπό της όταν «της έδειξε ένα έντονο ενδιαφέρον για το ότι η δικογραφία έπρεπε να επιστραφεί στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Ράικου και ότι δεν ήταν νόμιμο να την κρατάει η ίδια». Δηλαδή κατά τους ισχυρισμούς της ο κ. Παπαγγελόπουλος φαίνεται ότι ενδιαφερόταν να εφαρμοστεί ακριβώς εκείνο που ο νόμος επιτάσσει.

Την επίθεση που έγινε με εκρηκτικά στην είσοδο της πολυτικατοικίας στην οποία κατοικεί, η κ. Τσατάνη την  απέδωσε προφανώς στις υποθέσεις τρομοκρατίας που τότε διερευνούσε. Ωστόσο δεν  παρέλειψε να αφήσει υπαινιγμούς για τον ρόλο των «πιέσεων» Παπαγγελόπουλου, συντασσόμενη με δημοσιεύματα που εμφανώς ήταν κατευθυνόμενα από την τότε αντιπολίτευ8ση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-2-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις