Logo

Ελένη Τουλουπάκη: Μόνο με την άδεια του FBI απόρρητα έγγραφα στην Προανακριτική



 
 

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, προτείνει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής να εξασφαλίσει την άδεια του FBI προκειμένου να έχει στη διάθεσή της τα απόρρητα έγγραφα της εν λόγω υπηρεσίας των ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα, η κ. Τουλουπάκη απαντά αρνητικά στο αίτημα της Προανακριτικής για διαβίβαση προς αυτήν των απόρρητων εγγράφων του FBI για το σκάνδαλο Novartis.

Η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντησή της επισημαίνει ότι τα επίμαχα έγγραφα του FBI φέρουν την εξής ρήτρα: «οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και Δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών.»

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ  για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Η κ. Τουλουπάκη φέρεται να θεωρεί ανεπίτρεπτη  την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς την άδεια του FBI, καθώς αν σταλούν τα επίμαχα έγραφα στην Προανακριτική είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο, τονίζει, ενέχει κίνδυνο αναζήτησης ευθυνών από τη χώρα μας σε  διεθνές επίπεδο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-2-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις