Logo

Κοροναϊος: Επτά κρούσματα στην Ελλάδα



 
 

Επιβεβαιώθηκε επτά κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας.

Το πέμπτο κρούσμα πρόκειται για γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι φίλη της 38χρονης πρώτης ασθενούς που είχε ταξιδέψει από τη Θεσσαλονίκη στο Μιλάνο και είχε μεταδώσει τον ιό και στον 10χρονο γιο της.

Η γυναίκα είναι εκπαιδευτικός και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα.

Και οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ο 10χρονος γιος της 38χρονης που έχει, επίσης, προσβληθεί από τον COVID-19.

Άλλα δύο κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη χώρα μας.

Το έκτο κρούσμα πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Το έβδομο κρούσμα πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Έτσι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα επτά.

Υπενθυμίζεται πως το τρίτο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα, είναι μια 40χρονη τραπεζική υπάλληλος που νοσηλεύεται στο "Αττικόν" νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται και ακόμα ένα κρούσμα, μια καθηγήτρια. Και οι δύο είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.

Η κόρη της τραπεζικής υπαλλήλου παραμένει στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν εκδρομή με το σχολείο της, μέχρι να βγουν οι εξετάσεις της ίδιας και ενός συμμαθητή της. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η μητέρας της, δήλωσε πως το παιδί δεν έχει κανένα σύμπτωμα.

Συναγερμός για επτά συμμαθητές της κόρης της τραπεζικής υπαλλήλου

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές, καθώς οι πέντε από τους 98 μαθητές του Κολεγίου Αθηνών που επέστρεψαν από το Λονδίνο, παρουσίασαν έντονο βήχα και πυρετό.

Οι πέντε συμμαθητές της κόρης της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό και νοσηλεύεται στο “Αττικόν” νοσοκομείο, αποφασίστηκε να πάνε στα σπίτια τους και σήμερα το πρωί να εξεταστούν σε νοσοκομεία αναφοράς.

Εξάλλου, θα εξεταστούν δύο μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο.

Ας σημειωθεί πως η κόρη της 40χρονης και ένας ακόμα συμμαθητής της παραμένουν στο Λονδίνο, καθώς παρουσίασαν τα πιο βαριά συμπτώματα.

Τα δύο παιδιά θα υποβληθούν στις προβλεπόμενες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σε τρεις ημέρες.

Ύποπτα κρούσματα στην Κρήτη

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης τρεις άνδρες και μία γυναίκα στο Ηράκλειο, οι οποίοι επέστρεψαν από το Μιλάνο.

Οι γιατροί τους έχουν πάρει επίχρισμα για μοριακό έλεγχο, προκειμένου να σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ για εξέταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι τρεις άνδρες και μία γυναίκα τηλεφώνησαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο οποίος και τους έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Με δικά τους μέτρα προφύλαξης (μάσκες και γάντια) μετέβησαν το πρωί του Σαββάτου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου τους περίμενε μία ομάδα γιατρών και τους μετέφερε σε ειδικό απομονωμένο θάλαμο.

Και οι τέσσερις θα παραμείνουν στο νοσοκομείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από το Παστερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία τους.

Νωρίτερα, δείγματα που είχαν ληφθεί στην Κρήτη από ένα στρατιώτη από τη Ρόδο, που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, βγήκαν αρνητικά.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στο ζήτημα του κοροναϊού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντοντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Κατ' αρχάς θέλω να πω και δημόσια συγχαρητήρια για όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Νομίζω έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό. Έχουμε δείξει ότι ήμασταν έτοιμοι. Έχουμε σχέδιο. Προφανώς ετοιμαζόμαστε και για τις επόμενες φάσεις εξάπλωσης του ιού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στην έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αλλά θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι όλοι να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών. Το μήνυμα είναι πάρα πολύ σαφές, πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι: Να δείχνουμε ψυχραιμία και να γνωρίζουμε βέβαια -όπως έχετε πει πολλές φορές- ότι μπορεί μεν να είμαστε στην αρχή αλλά μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ανοίγουν νέα εργαστήρια ανίχνευσης του ιού

Σήμερα, Σάββατο, αποφασίστηκε να ανοίξουν και αλλά εργαστήρια για την ανίχνευση του ιού σε Κρήτη και Πάτρα. Ειδικότερα, άνοιξε το ιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ως εργαστήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό, ενώ πραγματοποιήθηκε και παγκρήτια ενημερωτική συνάντηση στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και τα νοσοκομεία για για το ζήτημα της λοίμωξης με covid -19.

Την Κυριακή στο δίκτυο των εργαστηρίων αναφοράς θα περιλαμβάνεται και το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.

Αρνητικά τα δείγματα σε 153 ύποπτα περιστατικά

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, κανένα από τα 153 ύποπτα περιστατικά που συνδέονται με τα τέσσερα κρούσματα δεν βρέθηκε κανένα θετικό.

Εξάλλου, αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στην 38χρονη επιβάτη φέρυ μπόουτ της γραμμής Πάτρα - Ιταλία που είχε μεταφερθεί από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και για τους συνεπιβάτες της στο πλοίο στο οποίο έχει ήδη γίνει απολύμανση.

Τα μέτρα της Aegean για τον κοροναϊό - Ποιες πτήσεις μπορούν να αλλάξουν δωρεάν οι επιβάτες

Τους τακτικούς καθαρισμούς των αεροσκαφών της έχει εντατικοποιήσει η αεροπορική εταιρείας Aegean σύμφωνα με ανακοίνωση της ως προληπτικό μέτρο για τον κοροναϊό.

Η AEGEAN ενημερώνει ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές (ΕΟΔΥ) σε σχέση με θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό (Covid-19) ώστε να λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες που αφορούν την αερομεταφορά, είτε σαν γενική προληπτική προετοιμασία είτε για τις ενδεδειγμένες ενέργειες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Επιπλέον εφαρμόζει, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία απολυμάνσεων, διαδικασία απολύμανσης, όταν λάβει ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ότι σε συγκεκριμένη πτήση υπήρξε μεταφορά επιβάτη με πιθανό κρούσμα.

Υπενθυμίζεται, πως η εταιρεία από τις 23 Φεβρουαρίου 2020 έχει δώσει τη δυνατότητα στους επιβάτες της που ταξιδεύουν έως 20 Μαρτίου 2020, να μεταθέσουν το εισιτήριο τους σε μεταγενέστερη ημερομηνία (ημερομηνία πραγματοποίησης του ταξιδιού έως 20 Οκτωβρίου 2020), χωρίς τέλη αλλαγής (rebooking fees).

Οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους πολίτες

Ο Εθνικός Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν, όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα.

Συγκεκριμένα:

  • Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.
  • Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
  • Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης των 14 ημερών, πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

    - Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

    - Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).

    - Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
    - Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
    - Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
    - Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
    - Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
    - Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
    - Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
   - Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
   - Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
    - Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
   -  Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 210 5212 054, για να λάβει οδηγίες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-2-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις