Logo

Κοροναϊός: Ο πρώτος νεκρός στην Ισπανία από τον ιό που είναι πιο φονικός από τη γρίπη



 
 

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωνε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας του νεόυ κοροναϊού είναι υψηλότερα από αυτά της  γρίπης η Ισπανία κατέγραφε τον πρώτο της νεκρό, 

Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ από τον Covid-19 ανέβαινε στους εννέα, ενώ στην Αργεντινή κατεγράφη το πρώτο κρούσμα.   

Ειδικότερα, ο πρώτος νεκρός από τον  Covid-19 στην Ισπανία είναι ένας άνδρας στην ισπανική επαρχία Βαλένθια. 

Όπως δήλωσε  την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της επαρχίας, η Άνα Μπαρθέλο, η νεκροψία έδειξε ότι ο άνδρας, ο οποίος πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου, έχασε τη ζωή του εξαιτίας του Covid-19,

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωναϊού έφθασε τους 9, με όλους τους θανάτους να καταγράφονται στην  Ουάσινγκτον.

Επίσης, πάνω από 100 κρούσματα έχουν, ακόμη, καταγραφεί σε 15 πολιτείες, ανάμεσά τους και η Νέα Υόρκη. Ανησυχία εμπνέει το πρόβλημα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ αλλά και η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την πορεία του κορωναϊού.

Εκπρόσωποι της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας επιβεβαιώθηκαν: η εξάπλωση της νόσου στις ΗΠΑ ήταν κάτι αναπόφευκτο. Παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλούσε τα ΜΜΕ να μη δημιουργούν κλίμα πανικού, ο πρώτος θάνατος από τη νόσο έθεσε σε συναγερμό τις αμερικανικές αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωναϊού. Σε δημοσίευμά της η Washington Post σημειώνει ότι οι ΗΠΑ καλούνται να εργαστούν πάνω στην αναχαίτιση εξάπλωσης του φονικού ιού που συνιστά πλέον παγκόσμια απειλή. Όπως αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, οι Αμερικανοί έχουν έναν λόγο για να είναι αισιόδοξοι: «Η Αμερική διαθέτει ορισμένους από τους καλύτερους γιατρούς και νοσοκομεία στον κόσμο. Ξοδεύει, δε, περισσότερα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη σε σχέση με άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ εργάζονται αξιόλογοι επιστήμονες, ενώ εργαζόμενοι εκπαιδεύονται για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, οι βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που εντοπίζονται ίσως δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Στις ανισότητες έρχεται να προστεθεί και το πολιτικό κλίμα, με τη χαμηλή εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα, τις τάσεις αμφισβήτησης για την επιστήμη, την εξάπλωση των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και τα αφηγήματα περί fake news. Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν μια καταστροφική συνταγή».

Η Washigton Post συνδέει την εξάπλωση των επιδημιών με την περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων.

Αργεντινή: Ο κοροναϊός ήρθε από την Ιταλία 

Ένας 43χρονος άνδρας, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στηνν Ιταλία και  είχε τεθεί σε καραντίνα, είναι το πρώτο κρούσμα του Covid-19 .

Όπως ανακοίνωσ ετην Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Χινές Γκονζάλες Γκαρσία, πρόκειται για ένα  43χρονο,  ο οποίος  είχε ταξιδέψει πρόστατα στην Ιταλία

Ο άνθρωπος «που επέστρεψε από την Ιταλία» τέθηκε σε καραντίνα σε μια ιδιωτική κλινική στο Μπουένος Άιρες, «ευτυχώς με ένα προφίλ (υγείας) που δεν παρουσίαζε επιπλοκές», τόνισε  ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Χινές Γκονζάλες Γκαρσία, ο ασθενής ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά διέμεινε κυρίως στην Ιταλία, πριν επιστρέψει στην Αργεντινή την 1η Μαρτίου.

«Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε να εξαπλωθεί αυτό» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, δηλώνοντας ότι το σύστημα υγείας της Αργεντινής είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στο μεταξύ στην Ιταλία οι νεκροί από τον κοροναϊό ανέρχονται πλέον στους 79. Τα κρούσματα στη χώρα του  Covid-19 έχουν φθάσει τα 2.263, νεώ οι ασθενείς που ανάρρωσαν είναι 170. 

Σε νοσοκομείο της Πάδοβα, στην περιφέρεια Βένετο, ένας χειρουργός προέκυψε θετικός στον ιό, όπως και ένα νεογέννητο κοριτσάκι στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας.

ΠΟΥ: Πιο φονικός από τη γρίπη ο κορωναϊός 

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,  που παραχώρησε ση Γενεύη, ανέφερε ότι περίπου το 3,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 έχει πεθάνει, ποσοστό πολύ υψηλότερο της θνησιμότητας της εποχικής γρίπης, που κυμαίνεται κάτω του 1%. 

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι ο  νέος κορωνοαϊός μπορεί να περιοριστεί. 

 «Για να συνοψίσουμε, ο COVID-19 μεταδίδεται λιγότερο δραστικά σε σχέση με τη γρίπη, η μετάδοση δεν φαίνεται να γίνεται από ανθρώπους που δεν είναι άρρωστοι, προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα από τη γρίπη, δεν υπάρχει ακόμη κανένα εμβόλιο ή θεραπεία και μπορεί να περιοριστεί».

Επιπλέον, μονάχα το 1% των κρουσμάτων του κορωναϊού στην Κίνα δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι η υποχώρηση της επιδημίας σε αυτή τη χώρα είναι «πραγματική».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κίνα, μονάχα το 1% των κρουσμάτων του Covid-19 που έχουν καταγραφεί δεν παρουσιάζει συμπτώματα και η πλειονότητα αυτών των κρουσμάτων αναπτύσσει συμπτώματα τις δύο (πρώτες) ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις