Logo

Κοροναϊός: Εννέα τα κρούσματα στην Ελλάδα



 
 

Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό με καταγωγή από την Ηλεία, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο με γκρουπ 50 ατόμων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ σε εξέλιξη είναι επιχείρηση για ιχνηλάτηση των επαφών του.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Νοσηλευόταν σε παθολογική κλινική - Διασωληνώθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το tempo24.news, ο 66χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για λοίμωξη του αναπνευστικού  και για το λόγο αυτό ο άνδρας είχε εισαχθεί σε παθολογική κλινική. Η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο ίδιος είχε αναφέρει στο ιατρικό προσωπικό πως είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό...

Πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα αναφέρουν πως ο 66χρονος ασθενής έχει διασωληνωθεί.

Το ιατρικό ιστορικό του 66χρονου - Συμπτώματα σε έξι συνταξιδιώτες του 

Ο 66χρονος εκπαιδευτικός, που είναι και περιφερειακός σύμβουλος στην Ηλεία, περιλαμβάνεται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Και αυτό γιατί πριν, περίπου, δύο μήνες είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά.

Περίπου 15 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου του Ρίου, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο ελέγχονται για τον κοροναϊό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά τα 15 άτομα (γιατροί και νοσηλευτές) έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύζυγος του 66χρονου μεταφέρεται από την Ηλεία στο νοσοκομείο για να εξεταστεί .

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμπτώματα έχουν εμφανίσει ένας ιερέας που συμμετείχε στην εκδρομή και άλλοι πέντε συνταξιδιώτες τους.

Έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο

Μετά τη γνωστοποίηση του ένατου κρούσματος στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε λήψη έκτακτων μέτρων για τον νομό Ηλείας, ούτως ώστε να προληφθεί η διασπορά του κοροναϊού.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα κλείσουν για 48 ώρες σχολεία, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι και χώροι συναθροίσεων θα κλείσουν, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού.

;Συγκεκριμένα, όλη η δήλωση του κ. Τσιόδρα αναφέρει τα εξής:

Μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του.

Το όγδοο κρούσμα

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης είχε επιβεβαιωθεί το όγδοο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για Έλληνα μέσης ηλικίας, σύζυγος του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, δηλαδή της φίλης της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωναϊό στην Ελλάδα.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν ξεκινήσει την ιχνηλάτηση για τυχόν διασπορά του ιού στο συγγενικό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του όγδοου κρούσματος.

Ιχνηλατήθηκαν 270 επαφές

Ήδη έχουν ιχνηλατηθεί 270 επαφές των επτά  μέχρι τώρα κρουσμάτων στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να ανακοπεί η ραγδαία διάδοση του κοροναϊού, εν αντιθέσει με την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, οι αρχές δεν εφησυχάζουν και περιμένουν έξαρση του κοροναϊού στην Ελλάδα  μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε σχετικά στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τους ιατρικούς συντάκτες:

«Εάν καταφέρεις να περιορίσεις το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές ανθρώπων, πχ που ήρθαν από το Μιλάνο, έχεις πολύ σημαντικότερο βαθμό επιτυχίας του περιορισμού και της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα σου. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις, που είδαμε στην Ιταλία, δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, όπου εφάρμοζαν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της εισόδου στη χώρα, ανθρώπων οι οποίοι προέρχονταν από τις προσβεβλημένες περιοχές της Κίνας, διαπίστωσαν αρκετές εβδομάδας μετά, γύρω στις 4 με 5 εβδομάδες μετά, κρούσματα με άγνωστο τρόπο προέλευσης.

Η νόσος βρίσκεται κάτω από τη μύτη σου και σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις.

Δεν φαίνεται να είναι υψηλή η πιθανότητά με τα μέχρι τώρα δεδομένα και καταγεγραμμένα κρούσματα στην πατρίδα μας να γίνει αυτό. Επαγρυπνούμε για αυτό. Στήνουμε συστήματα επιτήρησης, ειδικά για αυτό το λόγο, ώστε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις».

Νέοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο Βόλου

Τέσσερις νέοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης διατέθηκαν στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο του Βόλου για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορωvαϊού.

Το νοσοκομείο διαθέτει πλέον  πέντε θαλάμους αρνητικής πίεσης για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο θάλαμος αρνητικής πίεσης εμποδίζει την έξοδο του αέρα από την πόρτα και από τον εξαερισμό. Διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την παρακολούθηση της λειτουργίας ζωτικών οργάνων των ασθενών, αλλά και δική τους τουαλέτα. Επίσης, έχει γίνει πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά των ύποπτων κρουσμάτων.

Παράλληλα το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου εφοδιάστηκε με 16.000 μη αποστειρωμένες μπλούζες μιας χρήσης, 1.000 μάσκες υψηλής προστασίας με βαλβίδες, 50.000 χειρουργικές μάσκες 2.000 αδιαπέραστες ποδιές και 20.000 καπέλα χειρουργείου.

Ακυρώνονται οι ορκωμοσίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην ακύρωση των τελετών απονομής πτυχίων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προχώρησαν οι πρυτανικές αρχές λόγω του κοροναϊού. 

Όπως ανακοινώθηκε, ακυρώνονται όλες οι τελετές απονομής πτυχίων στους απόφοιτους των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, που είχαν προγραμματισθεί για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου.

Η απόφαση ελήφθη από το Πρυτανικό Συμβούλιο μετά από τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από το νέο κοροναϊό.

Οι απόφοιτοι θα παραλάβουν τα πτυχία τους από τις γραμματείες των Τμημάτων, ενώ οι αναγορεύσεις των Διδακτόρων θα γίνονται στις προγραμματισμένες Συνελεύσεις των Τμημάτων, παρουσία μόνο εκπροσώπων των Πρυτανικών Αρχών.

Κλειστό για απολύμανση το 3ο Λύκειο Κηφισιάς 

Ο Δήμος Κηφισιάς προέβη σε απολύμανση στο 3ο Γενικό Λύκειο της περιοχής.

Ο Σύλλογος Γονένων και Κηδεμόνων του 3ου Γενικού Λυκείου Κηφησιάς με ανακοίνωση του,  αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς «όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε θετικό δείγμα κοροναϊού σε γονέα μαθητή του Λυκείου».

Για το λόγο αυτό  ζητεί να απολυμανθεί προληπτικά και το γυμνάσιο «εξαιτίας της κοντινής του απόστασης είτε λόγω συγγένειας είτε λόγω κοινωνικών επαφών».

Η απόφαση του δημάρχου της πόλης, το 3ο Λύκειο Κηφισιάς παρέμεινε κλειστό την Τετάρτη ώστε να ολοκληρωθεί η απολύμανση - μικροβιοκτονία που διενεργήθηκε στο σχολείο.

Από τον Δήμο Κηφισιάς επισημαίνουν ότι ο Δήμος δεν προχωρά σε προληπτικές απολυμάνσεις και "θα προβαίνει σε απολύμανση- μικροβιοκτονία σχολικής μονάδας μόνον κατόπιν κρούσματος εκτός εάν μας δοθούν από τους αρμόδιους φορείς διαφορετικές οδηγίες" .

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί τόσο ότι ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ότι γονέας παιδιού που φοιιτα στο συγκεκριμένο σχολείο βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό όσο και ότι το 3ο Λύκειο Κηφισιάς και το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σχολεία των οποίων η λειτουργία ανεστάλη για συγκεκριμένο διάστημα, για προληπτικούς λόγους, έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Η ιστοσελίδα kifisianews.gr, διευκρινίζει ότι η απολύμανση έγινε στην σχολική μονάδα του 3ου Λυκείου στις Αδάμες την Τρίτη, όμως ο διευθυντής του Λυκείου προκειμένου η απολύμανση να γίνει πιο σχολαστική ζήτησε από τον Δήμο και πήρε την έγκριση να παραμείνει το σχολείο και σήμερα, Τετάρτη, κλειστό.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ο γονέας των παιδιών, συνάδελφος της τραπεζικού που νόσησε την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό και για αυτόν το λόγο εξετάστηκαν τα παιδιά του, τα οποία βρέθηκαν ευτυχώς αρνητικά.

Τι ανακοίνωσε ο δήμος Κηφισιάς 

"Ο Δήμος Κηφισιάς βρίσκεται σε επαγρύπνηση από τις 31/12/2019, όταν οι Κινέζικες αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον νέο κορωνοϊό. Υπάρχει διαρκής παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και τον Ιατρό Εργασίας, τόσο των ανακοινώσεων και οδηγιών που εκδίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από τον νέο κορωναϊό, όσο και κάθε σχετικής πληροφορίας που περιέρχεται σε γνώση μας από την τοπική κοινωνία (σχολεία κ.α).

Διευκρινίζουμε ότι αρμόδιοι για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών είναι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 25/2/2020 οι Υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του νέου κορωνοϊού. Γενικώς δεν προβλέπεται αρμοδιότητα των Δήμων για οποιαδήποτε προσωρινή απαγόρευση οποιασδήποτε λειτουργίας.

Ο Δήμος μας θα προβαίνει σε απολύμανση- μικροβιοκτονία σχολικής μονάδας μόνον κατόπιν κρούσματος εκτός εάν μας δοθούν από τους αρμόδιους φορείς διαφορετικές οδηγίες.

Η αποκαλούμενη «προληπτική απολύμανση» δεν αποκλείει, ούτε αποδυναμώνει μελλοντική μόλυνση και φυσικά εάν υπάρξει κρούσμα πρέπει να επαναληφθεί. Σήμερα Τρίτη 3/3 ο Δήμος διενεργεί απολύμανση – μικροβιοκτονία σε σχολική μονάδα.

Χρησιμοποιείται πιστοποιημένη εταιρία, με έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, με μικροβιοκτόνα σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Τα σκευάσματα είναι άοσμα και σταθερά στην ακτινοβολία και τη θερμοκρασία, απολύτως ασφαλή για ανθρώπους και ζώα.

Η χρήση των χώρων με το πέρας των εφαρμογών είναι σχεδόν άμεση (μια ώρα). Απολυμάνσεις- μικροβιοκτονίες θα διενεργούνται τακτικά στο σχολικό λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στους εργασιακούς χώρους του Δήμου και στους χώρους υποδοχής κοινού.

Πάντοτε κατόπιν ενημέρωσης από τους αρμόδιους οργανισμούς (Ε.Ο.Δ.Υ., Υπουργείο Υγείας, Π.Ο.Υ.). Αν και αυτονόητα τονίζουμε για ακόμα μια φορά την αναγκαία προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής και στη διατήρηση σε κάθε περίπτωση της ψυχραιμίας και αντιμετώπισης μόνον σύμφωνα με τις οδηγίες. Ο Δήμος μας δεν θα παρακολουθήσει ούτε θα απαντήσει σε τρομολάγνες και κινδυνολογικές κραυγές ανεύθυνων, ανενημέρωτων ή τυχοδιωκτών που πάντα εμφανίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης δεν πρόκειται με ανακοινώσεις και δηλώσεις μας να κατονομάζουμε και «στοχοποιούμε» σχολεία, οικογένειες κ.α."

 

 

 

Δημιουργούνται χώροι απομόνωσης στις φυλακές της χώρας

Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται τα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσου τυχόν κρούσματα κοροναϊού, ενώ λαμβάνονται και μέτρα προφύλαξης απέναντι  στην επιδημία του SARS-CoV-2.

Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία παρουσίασε στους διευθυντές των φυλακών όλης της Ελλάδας, το πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων-ασθενών κοροναϊού στα καταστήματα κράτησης.

Πιο αναλυτικά:

Σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα θα δημιουργηθεί χώρος απομόνωσης χωρητικότητας 10-20 ατόμων, στον οποίο θα κρατηθούν σε πρώτη φάση όσοι νοσήσουν.

Όσα κρούσματα, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν στα Καταστήματα Κράτησης, θα αντιμετωπίζονται σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί σε πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, τις επόμενες μέρες σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καθώς και εθελοντές νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού θα εκπαιδευτούν από τον ΕΟΔΥ, ώστε να μπορούν να εξετάζουν τους νεοαφιχθέντες κρατούμενους.

Όλα τα καταστήματα θα εφοδιασθούν με αναγκαίες ποσότητες σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.

Αντίστοιχα μέτρα προφύλαξης θα ισχύσουν και για την προστασία των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Σημειώνεται, ότι στη σημερινή σύσκεψη στη λεωφόρο Κατεχάκη συμμετείχαν οι Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης, Αρχιφύλακες, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και των Εξωτερικών Φρουρών, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Λάμπρος Παπαδόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ.

Σε καραντίνα το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera με 2000 επιβάτες που βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές αρχές με αφορμή την είδηση ότι σε καραντίνα έχει τεθεί το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera με 2000 επιβάτες το οποίο βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Σύμφωνα με τη Mirror οι επιβάτες του MSC Opera,  που την Τετάρτη βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά και την Πέμπτη αναμένεται να φθάσει στην Κέρκυρα, ενημερώθηκαν από μέλη του πληρώματος, ενώ βρισκονταν στην Ακρόπολη, ότι πρέπει να επιστρέψουν όλοι στο πλοίο λόγω εντοπισμού κρούσματος.

Οι επιβάτες κατά την επιστροφή τους  ενημερώθηκαν από τον καπετάνιο ότι πρέπει να παραμείνουν στο κρουαζιερόπλοιο, καθώς τουρίστας που είχε ταξιδέψει με αυτό και αποβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γένοβα  εξετάστηκε στην Αυστρία και βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. 

Η ανησυχία των αρχών είναι μεγάλη, καθώς οι επιβάτες είχαν κυκλοφορήσει σε Αθήνα και Πειραιά, πριν τους γνωστοποιηθεί ο εντοπισμός του κρούσματος, ενώ το MSC Opera την Τρίτη είχε καταπλεύσει εκτάκτως στη Ρόδο. 

Χαρακτηριστικά  η «Ροδιακή» αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της: 

Με 2.315 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα) κατέπλευσε χθες το πρωί εκτάκτως στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera μήκους 330 μέτρων, που τροποποίησε το αρχικό προγραμματισμένο του ταξίδι του στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» το κρουαζιερόπλοιο έδεσε στο λιμάνι μας γύρω στις 8 το πρωί προερχόμενο από το Ηράκλειο και αναχώρησε στις 4 το απόγευμα για τον Πειραιά.
Σημειώνεται ότι αρχικά το κρουαζιερόπλοιο που τη Δευτέρα βρισκόταν στο Ηράκλειο επρόκειτο να αναχωρήσει το ίδιο απόγευμα για τη Χάιφα και στη συνέχεια για τη Λεμεσό και αναμενόταν να έρθει στη Ρόδο στις 6 του μήνα.

Όμως τροποποίησε το πρόγραμμά του και τελικά ήρθε νωρίτερα στο νησί μας μεταφέροντας συνολικά 1.582 τουρίστες, χωρίς να προσεγγίσει τα παραπάνω δύο λιμάνια..

Λόγω της αλλαγής που προέκυψε θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τελικά το  MSC Opera ήταν το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του Μαρτίου καθώς σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο αναμενόταν στο νησί στις 5 του μήνα.

Για τον κορωναϊό
Όπως έγινε γνωστό, κατά την προσέγγισή του στο λιμάνι της Ρόδου, αξιωματικοί του λιμενικού σώματος από το β’ λιμενικό φυλάκιο ανέβηκαν στο πλοίο και κατόπιν ενημέρωσης που είχαν από τον κυβερνήτη του κρουαζιεροπλοίου πληροφορήθηκαν ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σε επιβάτη ενώ υπήρξε η ίδια διαβεβαίωση και στο τμήμα ασφαλείας του Λιμενικού Ταμείου.

Άλλωστε όπως υπογραμμίστηκε το πλοίο προερχόταν από ενδιάμεσο λιμάνι της χώρας (Ηράκλειο) μετά την έλευσή του από την Ιταλία, όπου έγιναν οι έλεγχοι που προβλέπονται. Παράλληλα το λιμάνι της Ρόδου όπως διευκρινίστηκε δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα καμία εντολή ή οδηγία από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για διεξαγωγή ελέγχων για τον κορωνοϊό.

Καταγγελία δικηγόρου της Ρόδου
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο συμπατριώτης μας δικηγόρος Δημήτρης Καραγεώργης, χθες το πρωί προχώρησε σε καταγγελία προς το κεντρικό λιμεναρχείο της Ρόδου αναφορικά με την προσέγγιση στη Ρόδο του κρουαζιεροπλοίου MSC Opera.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο  ίδιος, προχώρησε σε αυτή την πράξη, προκειμένου να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο έχουν ακολουθηθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διασπορά του ιού καθώς πολλοί από τους επιβάτες του προέρχονταν από την Ιταλία.

Μάλιστα ο κ. Καραγεώργης τόνισε ότι το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο μετά το Ηράκλειο επρόκειτο να προσεγγίσει τα λιμάνια της Χάιφα και της Λεμεσού, όμως δεν έγινε δεκτό γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και έτσι άλλαξε το δρομολόγιό του προσεγγίζοντας τη Ρόδο.

Στην ουσία ζήτησε να διερευνηθεί αν ειδικά κλιμάκια ανέβηκαν στο πλοίο και έκαναν ελέγχους, καθώς, όπως είπε, οι εκατοντάδες επιβάτες του κατεβαίνοντας για τις εκδρομές τους ή τη βόλτα τους στην πόλη χρησιμοποίησαν ταξί, πούλμαν και λεωφορεία.

Οι αξιωματικοί του λιμεναρχείου του απάντησαν ότι θα προχωρούσαν στην κατάθεση σχετικού ερωτήματος προς το υπουργείο Ναυτιλίας.  

Τι ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του MSC Opera εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το κρούσμα του νέου κορωνοϊού στο κρουαζιερόπλοιο. 

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι  υγειονομικές αρχές στην Αυστρία ενημέρωσαν ότι ένας επιβάτης αυστριακής υπηκοότητας, ο οποίος είχε ταξιδέψει με το MSC Opera στην Ανατολική Μεσόγειο από 17 έως 28 Φεβρουαρίου, βρέθηκε θετικός χθες, 3 Μαρτίου, στον COVID-19.

Αυτός ο επιβάτης επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία μέσω της βόρειας Ιταλίας στις 28 Φεβρουαρίου αμέσως μετά την αποβίβαση από την κρουαζιέρα του στη Γένοβα της Ιταλίας.

Το MSC Opera, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση,  έφθασε νωρίτερα σήμερα στον Πειραιά και ενημερώθηκαν έγκαιρα οι ελληνικές υγειονομικές αρχές για αυτή την υπόθεση και ζητήθηκαν οι οδηγίες τους. Παράλληλα, ζητήθηκε στους επιβάτες, ως προληπτικό μέτρο, να παραμείνουν επί του σκάφους εν αναμονή της καθοδήγησης των τοπικών αρχών.

«Μοιραστήκαμε με τις τοπικές υγειονομικές αρχές τα πλήρη ιατρικά αρχεία του πλοίου καθώς και τα αρχεία ιατρικών και ιστορικών ταξιδιωτικών στοιχείων του Αυστριακού επιβάτη», πρόσθεσε η εταιρεία.

Όπως έγινε γνωστό οι ελληνικές υγειονομικές αρχές έδωσαν άδεια στο MSC Opera να αποπλεύσει από τον Πειραιά και να συνεχίσει το ταξίδι του προς το επόμενο προγραμματισμένο λιμάνι, την Κέρκυρα. Δεν χρειάστηκε να ληφθούν πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και το πλοίο κινείται επί του παρόντος όπως προβλέπεται.

Παράλληλα, σημειώνεται πως δεν υπάρχουν επιβάτες ή μέλη πληρώματος που επί του παρόντος βρίσκονται στο πλοίο και έχουν αναφέρει τυχόν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις