Logo

"Έξωση" από τις δομές σε 11.200 πρόσφυγες - Τους κόβουν τα επιδόματα



 
 

Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν θα παίρνουν επιδόματα, ενώ θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τις δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα ή ξενοδοχεία για να πάρουν τις θέσεις τους νέοι αιτούντες άσυλο προερχόμενοι από τα νησιά.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Μετανάστευσης εκτιμά ότι θα αδειάσουν άμεσα περίπου 2.000 θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ώστε να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έως ότου συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι στις δομές βρίσκονται 11.200 άνθρωποι χωρίς να το δικαιούνται. «Έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές  11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο» τόνισε.

Αυτήν την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση με τροπολογία λόγω εκτάκτων συνθηκών που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

«Η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα» πρόσθεσε.

"Εξπρές" προσλήψεις συμβασιούχων

Με την ίδια τροπολογία το υπουργείο Μετανάστευσης μπορεί μέσω δημόσιας προκήρυξης που θα ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ, να προσλάβει υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία έτη. Επίσης, μπορούν να αποσπαστούν ή να μεταταχθούν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, υπάλληλοι μόνιμοι που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Το άρθρο 5 της τροπολογίας αφορά την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ με το άρθρο 6 συστήνεται γραφείο νομικού συμβούλου στο ίδιο υπουργείο.

Αντιδράσεις από ΜΚΟ

Η απόφαση της κυβέρνησης να ...αδειάσει τις δομές φιλοξενίας από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων ΜΚΟ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι τονίζουν πως θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε πού να μείνουν ούτε μπορούν άμεσα να βρουν εργασία.

Εξάλλου, χθες, 65 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν με ανακοίνωσή τους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μεριμνήσουν για την άμεση μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας και ειδικά στα hotspots στα νησιά. Περισσότερα από 1.800 ασυνόδευτα παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τις οργανώσεις. Στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως είναι η πρόσβαση σε στέγη, νερό, φαγητό, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, καθώς και εκπαίδευση. «Αρκεί απλά κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. να δεχθεί έναν πολύ μικρό αριθμό ασυνόδευτων παιδιών, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και καλύτερα», ανέφερε η υπεύθυνη Συνηγορίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Refugee Rights Europe, Stephanie Pope.

"Πράσινο φως" στη δημιουργία κλειστού κέντρου στις Σέρρες από τις τοπικές αρχές

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ, στο Δήμο Σιντικής Σερρών, τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής κλειστού προαναχωρησιακού κέντρο στη θέση «Κλειδί».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ζήσης Λούγγος, Όλγα Φυταγκουρίδου και Ιωσήφ Παναγιωτίδης, αναφέρουν:

«Εθνικοί λόγοι υπαγορεύουν αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η Πατρίδα...

Για αυτούς τους λόγους, με δημοτική ομοψυχία, όλες οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου Σιντικής (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είναι κατά της λειτουργίας δομών σε όλη την Ελλάδα), αποφάσισαν ομόφωνα να επιτρέψουν τη δημιουργία κλειστής δομής περιορισμένου χρόνου για τη διαχείριση μέχρι απελάσεως των παράνομων μεταναστών, στην περιοχή "Κλειδί", αποτρέποντας κάθε πρόκληση διχασμού των κατοίκων του δήμου».

Επίσης, σε κοινή δήλωση τους οι βουλευτές Σερρών της ΝΔ Κώστας Αχ. Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, τονίζουν:

«Εδώ και δέκα μέρες, η Ελλάδα πολιορκείται από χιλιάδες ανθρώπους τους οποίους η Τουρκία κατευθύνει οργανωμένα στα ανατολικά μας όρια. Η αστυνομία, ο στρατός, το λιμενικό, αλλά και οι κάτοικοι στον Έβρο και στο Αιγαίο περιφρουρούν τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης. Κι οι ελάχιστοι εισβολείς, συλλαμβάνονται αμέσως.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτοί οι παράνομοι επιδρομείς δεν δικαιούνται, ούτε θα λάβουν άσυλο. Θα κρατηθούν και θα απελαθούν. Γι' αυτό, μάλιστα, κατασκευάζονται δύο κλειστές δομές: Μία στην Αττική και μία στις Σέρρες. Οι άνθρωποι αυτοί, που ήλθαν για να μείνουν, θα οδηγηθούν εκεί για να φύγουν».

Στηρίζουμε αυτήν την επιλογή. Είναι η μόνη λύση και η ελάχιστη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο νομός μας στην δοκιμασία την οποία υφίσταται ολόκληρη η Ελλάδα. Ο πατριωτισμός δεν πρέπει να εκδηλώνεται μόνο στις Καστανιές και στα νησιά, αλλά παντού όπου ζουν κι αναπνέουν Έλληνες. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Με κατανόηση και αποφασιστικότητα. Και όταν η χώρα μας ζητά την συμπαράσταση των άλλων κρατών της Ευρώπης, οφείλουμε πρώτα εμείς να την αποδεικνύουμε μεταξύ μας».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις