Logo

Κοροναϊός: 66 τα κρούσματα στην Ελλάδα - 21 μέσα σε μία ημέρα



 
 

Συνολικά 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 καταγράφηκαν μέσα σε μία μέρα στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, από τα 21 νέα κρούσματα, τα 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, επτά στο νομό Αττικής και ένα στο νομό Ευβοίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 66 ασθενείς. Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και τέσσερις επαφές τους).

Ένας από τους ασθενείς, ο 66χρονος από την Ηλεία που είχε επισκεφτεί τους Άγιους Τόπους, νοσηλεύεται διασωλημένος με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται.

Οι 22 από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ 43 παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πρώτο κρούσμα στην Εύβοια

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στην Εύβοια, είναι προσκηνητής στους Αγίους Τόπους, συνταξιδιώτης του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόκειται για άνδρα 48 ετών από την Ιστιαία, που είχε ταξιδέψει με το 10ο κρούσμα (τον 66χρονο από την Ηλεία) στους Αγίους Τόπους. Είναι το 46ο κρούσμα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Ο άνδρας μετέβη το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο νοσοκομείο Χαλκίδας χωρίς συμπτώματα. Όμως είχε ανησυχήσει καθώς ήταν συνταξιδιώτης στο γκρουπ που έχει μολυνθεί από τον ιό και έδωσε δείγμα. Τα αποτελέσματα το ίδιο βράδυ ήταν θετικά για τον ιό και ο άνδρας έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ελέγχονται από τον ΕΟΔΥ οι επαφές του.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται σχετικά:

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη ιχνηλάτηση των επαφών του φορέα. Ο φορέας και τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, έχουν τεθεί σε παραμονή κατ’ οικον. Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ούτως ώστε να ακολουθηθεί η άμεση και ορθή εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών».

Την ίδια ώρα, αρνητικά ήρθαν τα δείγματα των δύο «ύποπτων» κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ώρες στο Νοσοκομείο Αναφοράς στη Λάρισα.
Πρόκειται για νεαρό μουσουλμάνο, φοιτητή της Ιατρικής που εκτελεί και χρέη διερμηνέα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο και για 50χρονη γυναίκα από το Βόλο. Και οι δύο παρουσίαζαν συμπτώματα της εποχικής γρίπης και παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε εξέταση για τον κορονοϊό, καθώς είχαν και ιστορικό ταξιδιών σε Σουηδία και Ιταλία αντίστοιχα.

Εξάλλου, αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα των εξετάσεων σε 21χρονη από τη Λαμία που είχε επισκεφτεί τους Άγιους Τόπους.

Συναγερμός στα ΚΤΕΛ Αχαϊας

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτουστα ΚΤΕΛ Αχαΐας εξαιτίας ενός ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr, πρόκειται για έναν φοιτητή ο οποίος έφτασε με πλοίο από την Ιταλία και θα έπαιρνε το λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα.

Μόλις έφτασε στα ΚΤΕΛ, διαπιστώθηκε ότι είχε πυρετό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, τον παρέλαβε από τον σταθμό και τον μετέφερε στο νοσοκομείο του Ρίου προκειμένου να εξεταστεί για κορωνοϊό.

Δείτε την επιχείρηση που στήθηκε με το πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ

Στο νοσοκομείο Ρίου μεταφέρθηκε ως ύποπτο κρούσμα και δημοτική υπάλληλος από τον Πύργο.

"Θετικός" ο διευθυντής κλινικής του νοσοκομείου Πύργου - Σε ...καραντίνα ακόμα 4 γιατροί

Στο μεταξύ νέες πληροφορίες έρχονται στο φως ως προς τα κρούσματα του  κοροναϊού στην Ηλεία.

Σύμφωνα με το tempo24.news, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διευθυντής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου βρέθηκε θετικός στον ιό. Ο γιατρός είναι στενή επαφή ατόμου που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους από την περιοχή της Αμαλιάδας. Στην προσκυνηματική εκδρομή είχε συμμετάσχει η σύζυγος του, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα του ιού. Ο άνδρας που φέρεται να ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλους εκδρομείς.

Σε κατ' οίκον περιορισμό έχουν τεθεί τρεις γιατροί του ακτινολογικού τμήματος και μία γιατρός από την Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κοροναϊού

Την ίδια ώρα μετά τη διασπορά των κρουσμάτων, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τον ορισμό του κρούσματος του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Διαβάστε τους ορισμούς κατά τον ΕΟΔΥ

  • Ύποπτο κρούσμα: Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

  • Πιθανό κρούσμα: Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών, και όχι ειδικά τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.
  • Επιβεβαιωμένο κρούσμα: Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή: Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

  • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
  • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Τετραψήφιος αριθμός για πληροφορίες για τον κοροναϊό

Τον τετραψήφιο αριθμό 1135 μπορούν να καλούν οι πολίτες που έχουν απορίες σχετικά με τον κοροναϊό.

Το 1135 ενεργοποίησε ο ΕΟΔΥ από σήμερα, Σάββατο, για να περιορίσει την άγνοια και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί.

Η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ κυκλοφόρησε το Σάββατο νέο σποτ με οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Δείτε το νέο σποτ

 

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επιπτώσεις

Εξάλλου, σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα μέτρα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Στη σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο με... γροθιές λόγω του κοροναϊού, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την χειραψία με ...γροθιές των δύο ανδρών

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις