Logo

Κοροναϊός: Στα 84 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Η αδυναμία ιχνηλάτησης ευνοεί τη διασπορά - Συνεχής ενημέρωση [βίντεο]



 
 

Ανεβαίνει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να έχει σημάνει συναγερμό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 84.

Από τους 84 ασθενείς, οι 81 είναι Έλληνες και οι τρεις αλλοδαποί.

Από αυτούς οι 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Από τους 84, οι 27 νοσηλευόνται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο Ρίο.

57 άτομα είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό έκθεσης.

Αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες 

Μια γυναίκα από την Μυτιλήνη που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο  κρούσμα στο νησί, ενώ ¨θετικός¨ βρέθηκε μαθητής στο Γαλάτσι αλλά και υπάλληλος της πρεσβείας του Ισραήλ η οποία έκλεισε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απηύθυνε παράλληλα ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι είναι άνω των 70 ετών, άτομα με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, διαβήτη και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Απαγορεύονται, επίσης, τα μη αναγκαία επισκεπτήρια σε δομές Υγείας και Πρόνοιας που φιλοξενούν ηλικιωμένους. Ακόμα, απαγορεύεται και η συμμετοχή σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 1.000 άτομα, καθώς και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο περιλαμβάνονται:

  1. Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  2. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  3. Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
  4. Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα, καθώς και του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας. 
  5. Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.
  6. Ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσμα κορωνοϊού να γίνεται με αυστηρά κριτήρια όπως τα ορίζει ο ΠΟΥ.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η «επιτροπή τονίζει πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε έξαρση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας,όπως τα τέσσερα κρούσματα για τα οποία δεν προσδιορίζεται σαφής πηγή έκφρασης.Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερο μπορούμε και να έχουμε την κορύφωση αργότερα». 

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» είπε μεταξύ άλλων από τη δική του μεριά ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας.

Κλειστή η πρεσβεία του Ισραήλ

Με ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν έναν υπάλληλο να βρέθηκε θετικός στον Κορωνοϊό και ανακοίνωσε πως μέχρι τις 23 Μαρτίου θα παραμείνει κλειστή. Πρόκειται για υπάλληλο που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους μαζί με δύο μέλη της οικογένειάς του.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ:

«Ως προληπτικό μέτρο με γνώμονα την δημόσια υγεία, η Πρεσβεία του Κράτους του Ισραήλ θα ξανανοίξει στις 23 Μαρτίου 2020 έπειτα από δύο εβδομάδες εθελούσιου κλεισίματος μετά την διάγνωση υπαλλήλου με κορωνοϊό

Ο Πρέσβης και η διπλωματική του ομάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις κατοικίες τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κυβέρνηση της Ελλάδας για την υποστήριξη και την συνεργασία της και διαβεβαιώνουμε ότι ο Πρέσβης και η διπλωματική του ομάδα βρίσκονται καλά στην υγεία τους».

Θετικός μαθητής στο Γαλάτσι

Ένας μαθητής του 4ου Λυκείου Γαλατσίου διαγνώστηκε με το νέο κοροναϊό με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Δήμο Γαλατσίου, μετά από ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο Δήμος Γαλατσίου, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

"Συνιστούμε την ψυχραιμία των κατοίκων της πόλης μας και βεβαιώνουμε πως η Δημοτική Αρχή είναι κοντά στους κατοίκους! Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτής της κατάστασης με σύνεση καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ. Από την πρώτη στιγμή άρχισαν να γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Ο Δήμος Γαλατσιου διευκρινίζει για μια ακόμη φορά πως για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και τα κριτήριά της, την αποκλειστική ευθύνη έχουν τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας μετά από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας για να λύσουμε απορίες και να ακούσουμε τις ανησυχίες σας 24 ώρες το 24ωρο.

Γιώργος Μαρκόπουλος- Δήμαρχος Γαλατσιου- 6979977781

Γιαννης Κορρες – Αντιδήμαρχος Παιδείας 6945598810

Γραφείο Δημάρχου 2132055335 & 2132055336".

Κρούσμα και σε γονέα μαθητή του Κολλεγίου Αθηνών

Κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε σε γονέα μαθητή του προγράμματος IB DP στο  Λύκειο ΚολλεγίουΨυχικού.

Σε ανακοίνωση του το Κολλέγιο Αθηνών αναφέρει σχετικά:

"Mετά από επίσημη ενημέρωση που λάβαμε από τον Ε.Ο.Δ.Υ. νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020 για επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε γονέα μαθητή του Προγράμματος IB DP του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού, οι μαθητές μόνο του Προγράμματος ΙΒ αποχωρούν για προληπτικούς λόγους από το Σχολείο με δικό τους μέσο, από την κεντρική πύλη του campus Ψυχικού.

Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες του Κολλεγίου στο campus Ψυχικού θα λειτουργήσουν κανονικά έως το σχόλασμα και όλα τα σχολικά λεωφορεία θα αναχωρήσουν κανονικά.

Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι νεωτέρας και για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν οι απογευματινές δραστηριότητες του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Ειδικά Προγράμματα για τους μαθητές, Προγράμματα Επιμόρφωσης Ενηλίκων, Πρόγραμμα Άσκηση-Άθληση, Αντιπροσωπευτικές Ομάδες, Ομάδες ΣΑΚΑ), στο campus Ψυχικού".

Ποια σχολεία έχουν κλείσει

Από το Υπουργείο Παιδείας προστέθηκαν σήμερα, Δευτέρα, νέα σχολεία που παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του κοροναϊού, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένουν από χθες στα 73.

Το υπουργείο συνιστά στους πολίτες, λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς, να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, ώστε να ενημερώνονται για τα σχολεία που παραμένουν κλειστά.

Σήμερα, ανακοινώθηκε πως αναστέλλεται η λειτουργία έως τις 11 Μαρτίου 2020 των παρακάτω σχολείων:

ΕΠΑΛ Επανωμής (Θεσσαλονίκη)

105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών

Λεόντειο Λύκειο Πατησίων

1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

1ο ΓΕΛ Γλυφάδας

19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

5ο Δημοτικό Περιστερίου

14ο Γυμνάσιο Περιστερίου

11ο Λύκειο Περιστερίου

4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου.

Επίσης, αναστέλλεται η λειττουργία έως τις 17 Μαρτίου 2020 των παρακάτων σχολείων:

2ο νηπιαγωγείο Μενεμένης

3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης

3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

Μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020 δεν θα λειτουργήσουν όλες τις σχολικές μονάδες στους νομούς:

  • Αχαΐας
  • Ηλείας
  • Ζακύνθου

Μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία των παρακάτω σχολείων:

Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ντε λα Κρουά

49ο ΓΕΛ Αθηνών

20ο ΓΕΛ Αθηνών

Καλλιτεχνικό Λύκειο Αθηνών

40ο Γυμνάσιο Αθηνών

22ο ΓΕΛ Αθηνών

9ο Δημοτικό Αλίμου

Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)

ΓΕΛ Θρακομακεδόνων

6ο Δημοτικό Βριλησσίων

1ο ΓΕΛ Βριλησσίων

2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

1ο ΓΕΛ Γαλατσίου

2ο ΓΕΛ Γαλατσίου

3ο ΓΕΛ Γαλατσίου

4ο ΓΕΛ Γαλατσίου

1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

9ο Δημοτικό Γλυφάδας

2ο ΓΕΛ Γλυφάδας

2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

9ο Δημοτικό Δάφνης

2ο Δημοτικό Διονύσου

1ο Γυμνάσιο Καισαριανής

2ο Δημοτικό Πειραιά

Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά

Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά

13ο ΓΕΛ Περιστερίου

5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη

American Community Schools

Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών

ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια).

Χωρίς θεατές η αφή της ολυμπιακής φλόγας

Χωρίς την παρουσία θεατών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου, η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω του ιού SARS-CoV-2. Αυτό αποφάσισε σήμερα η ΕΟΕ με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ:

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του ιού SARS-CoV-2 αποφάσισε τα εξής:

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να γίνει χωρίς την παρουσία θεατών και θα την παρακολουθήσουν μόνο 100 προσκεκλημένοι με διαπιστεύσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή «Τόκυο 2020».

Η τελική πρόβα της Τελετής Αφής, στις 11 Μαρτίου θα είναι κλειστή για το κοινό και για τους δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις στην Τελετή Αφής περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.

Προτρέπουμε στους Δημάρχους των πόλεων από τις οποίες θα περάσει ή θα διανυκτερεύσει η Ολυμπιακή Φλόγα να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα προχωρά σε αποφάσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις