Logo

Αναστολή δικών λόγω κοροναϊού ζητούν εισαγγελείς και δικαστικοί υπάλληλοι 
 

Την αναστολή των δικαστηρίων για όσο διάστημα διαρκεί και η αναστολή λειτουργίας των σχολείων ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας, τονίζοντας πως στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων συσσωρεύονται καθημερινά 15.000 πολίτες.

Η διοίκηση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας έστειλε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων και αναστολή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Στην επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης αναφέρουν:

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα και φόβο το φαινόμενο της εξάπλωσης της ασθένειας του κορονοϊού.

Η έκδηλη ανησυχία όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης κορυφώθηκε  μετά από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργό Υγείας ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Οι Δικαστικές Υπηρεσίες αποτελούν αναντίρρητα χώρους που προσέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες και συνωστίζονται, όχι από επιλογή αλλά από υποχρέωση, για πολλές ώρες σε ακροατήρια, γραφεία, διαδρόμους κ.λπ.. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσέρχονται καθημερινά περισσότεροι από 15.000 πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αντίστοιχα μέτρα με αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή αυτή και στα σχολεία και να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τους εργαζόμενους (Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικηγόρους) και τους πολίτες, που εξαιτίας προθεσμιών, θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα Δικαστήρια, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών".

Με την ίδια επιστολή οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας αποφάσισαν να αναστείλλουν από αύριο, Πέμπτη, όλες τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει. "Δεν παραιτούμαστε από τα δίκαια αιτήματά μας και θα επανέλθουμε αφού προηγουμένως αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα που αφορά την Δημόσια Υγεία. Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και των Αρμοδίων Κρατικών Φορέων και θα επανεκτιμήσουμε την στάση μας άμεσα" καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Αναστολή δικαστηρίων ζητά και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας

Προληπτικά μέτρα για την αποτροπή επέκτασης του κοροναϊού προτείνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας με επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας προτείνουν την άμεση απολύμανση των δικαστηρίων, την αποφυγή συνωστισμού στις δικαστικές αίθουσες και την άμεση αναστολή κάθε δικαστηρίου στο οποίο θα διαπιστωθεί κρούσμα του ιού.

Διαβάστε την επιστολή της Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Υγείας Βασίλη Κικίλια:

"Το Δ.Σ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την διαφαινόμενη εξάπλωση του κορωνοιού COVID 19 στην Ελληνική επικράτεια, διαπιστώνοντας  ότι κανένα από τα ληφθέντα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσής του, δεν σχετίζεται με τη λειτουργία των δικαστηρίων ,όπου καθημερινά  συναθροίζονται υποχρεωτικά χιλιάδες συμπολίτες μας, ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας να λάβουν άμεσα πρόνοια για:

α) Την άμεση και τακτική απολύμανση των χώρων των Δικαστηρίων της χώρας με την ταυτόχρονη  διάθεση αντισηπτικών υγρών και μέσων ατομικής προφύλαξης και υγιεινής.

β) Την λήψη μέτρων αποφυγής συνωστισμού στις Δικαστικές αίθουσες και στις υπηρεσίες των Εισαγγελιών και Δικαστηρίων της χώρας ( άρθρ. 18 παρ. 4 εδ. β΄, παρ. 7 Ν. 1756/1988 ) εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση, άλλως την παροχή εξουσιοδότησης στους Διευθύνοντες τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας να ορίζουν με πράξη τους ανάλογα με τις τοπικές επικρατούσες συνθήκες υγείας.

γ) Την άμεση αναστολή  λειτουργίας κάθε  δικαστηρίου, στο οποίο τυχόν θα διαπιστωθεί κρούσμα, πλην βεβαίως της εκδίκασης υποθέσεων   με κατεπείγοντα χαρακτήρα (προσωρινά κρατούμενοι , παραγραφές, αυτόφωρα κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα κλπ)".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις