Logo

Κορονοϊός: Στους 827 οι νεκροί και γενικό «λουκέτο» στην Ιταλία - Πρώτοι θάνατοι σε Αλβανία, Βουλγαρία και Σουηδία [βίντεο]



 
 

Ο κοροναϊός καλπάζει στην Ιταλία, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Μετά από αυτές τις δραματικές εξελίξεις ο  πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Σήμερα Τετάρτη μόνο στη Λομβαρδία ανακοινώθηκαν 1.500 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 617. Δηλαδή οι νεκροί αυξήθηκαν μέσα σε μία ημέρα κατά 149 καθώς χθες Τρίτη ήταν 468. 

Σε όλη την Ιταλία επιβεβαιώθηκαν 827 νεκροί, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462, από 10.149 την Τρίτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός  είπε πως θα κλείσουν μπαρ, κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία. Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Το ανακοινωθέν του Τζουζέπε Κόντε 

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Περιφερειάρχες είχαν ζητήσει τη διακοπή κάθε εμπορικής δραστηριότητας 

Οι περιφερειάρχες της Λομβαρδίας, του Βένετο και του Τορίνο (Πεδεμόντιο) είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε τη λήψη ακόμα αυστηρότερων μέτρων και τη διακοπή κάθε εμπορικής δραστήριότητας για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού. 

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κοροναϊού μόνον στην Λομβαρδία» και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

Την ίδια στιγμή ο  περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια.

Ο Τζάια έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Στο ίδιο πνεύμα με τον Φοντάνα ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο (Πεδεμόντιο), Αλμπέρτο Τσίριο, ο οποίος ζήτησε  από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Ο Τσίριο, συγκεκριμένα, θεωρεί ότι πρέπει να διακοπεί κάθε εμπορική δραστηριότητα και να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο κάποιες βασικές δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μεταφοράς και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Από την πλευρά της η  κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τις ώρες αυτές, εξετάζει την δυνατότητα να ληφθούν -σχετικά σύντομα- νέα, πιο αυστηρά μέτρα απομόνωσης για τις περιοχές της Λομβαρδίας, Βένετο και Πεδεμόντιο.

Ο κοροναϊός στην υπόλοιπη Ευρώπη

Για έξαρση της διάδοσης του κοροναϊού στην Ευρώπη κάνουν λόγο οι επιστήμονες, καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και οι νεκροί. Η Αλβαννία, η Βουλγαρία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την Τετάρτη τους πρώτους νεκρούς. 

Οι Αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν πως το  μεσημέρι καταγράφηκε στη χώρα ο πρώτος νεκρός από τον κοροναϊό. Πρόκειται για μια 75χρόνη γυναίκα στην πρωτεύουσα Τίρανα, η οποία υπέφερε από προβλήματα στην καρδιά και τον θυροειδή. 

Επίσης οι Αλβανικές αρχές  επιβεβαίωσαν  ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 10 και ότι αναμένεται αύξησή τους.

Ανήγγειλαν ακόμη ότι, μετά το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα για 15 ημέρες, από σήμερα δόθηκε εντολή να κλείσουν και όλοι οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως μία 66χρονη γυναίκα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του από τον κοροναϊό. 

Η 66χρονη Βουλγάρα, που ηταν το έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα,  διεκομίστηκε χθες, Τρίτη, στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου με σοβαρή πνευμονία.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τον κοροναϊό. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ασθενή, ο οποίος υπέκυψε στην εντατική σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης. 

«Ο ασθενής είχε τον Covid-19 καθώς και μια υποκείμενη ασθένεια», ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στην Χούντινγκε, έξω από τη σουηδική πρωτεύουσα.

Στη σκανδιναβική χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 436 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

930 νεκροί στην Ευρώπη

Την Τετάρτη η κρατική υπηρεσία υγείας της Σουηδίας ζήτησε από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 500 ατόμων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο πάνω από  20.000 άνθρωποι (22.307) έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό στην Ευρώπη και 930 έχουν πεθάνει.

Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 2.128 κρούσματα (506 νέα) και 47 θάνατοι.

Στη Γαλλία 2.281 κρούσματα και 48 θάνατοι, στη Γερμανία 1.567 κρούσματα (428 νέα) και τρεις θάνατοι και στην Ελβετία 642 κρούσματα (152 νέα) και τέσσερις νεκροί.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις