Logo

Οδηγίες του ΕΟΔΥ: Που και πως θα κάνετε τεστ για κοροναϊό



 
 

Σαφείς οδηγίες έχει δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας σε όσους πρέπει να κάνουν τεστ για κοροναϊό.

Οι πολίτες που εικάζουν πως έχουν προσβληθεί από κοροναϊό, πρέπει να ακολουθήσουν βήμα-βήμα τις οδηγίες που έχει δημοσιοποιήσει ο ΕΟΔΥ.

Διαβάστε βήμα-βήμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:

  • Ο πολίτης μπορεί να καλέσει τον ΕΟΔΥ στο τετραψήφιο 1135 και στο 210-5212504 όπου μπορεί να αναφέρει το ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.).
  • Λαμβάνει τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς, για δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και εφόσον κριθεί, λήψη επιχρίσματος για διενέργεια του τεστ για τον SARS-CoV-2. Η ιατρική ομάδα ενδεχομένως να μας υποβάλλει και σε τεστ γρίπης για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Πρόκειται για τα ακόλουθα νοσοκομεία:

    1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
    2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
    3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
    5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
    6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
    7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
    Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
    Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
    Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Το ληφθέν δείγμα (σε περίπτωση που έχει αξιολογηθεί ο ασθενής ως ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό) αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο "Αττικόν" και ΠΓΝΘ στη Λάρισα). Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.

Το κόστος του τεστ για τον κορονοϊό

Εναλλακτικά ο πολίτης μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθεί στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνος του.

Το κόστος του τεστ για τον νέο κορονοϊό ξεκινάει από τα 120 ευρώ, χωρίς ιατρική επίσκεψη και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ, μαζί με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης. Αντίστοιχα το τεστ της γρίπης ξεκινά από 10 έως 70 ευρώ, χωρίς ή με ιατρική επίσκεψη αντιστοίχως.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Υπενθυμίζεται πως ύποπτο κρούσμα θεωρείται ο ασθενής:

  • Με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ΚΑΙ χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα ΚΑΙ με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή
  • Με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
  • Με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις