Logo

Κοροναϊός: Στα 352 τα κρούσματα στην Ελλάδα - «Ορφανά» τα 51 - Συνεχής ενημέρωση



 
 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε τη Δευτέρα πως στα 21 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα. 

Όπως είπε το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχονται στα 352, ενώ 51 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται «ορφανές». Παράλληλα, 65 ασθενείς νοσηλεύονται και 9 εξ αυτών βρίσκονται διασωληνωμένοι  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175 χιλιάδες και οι θάνατοι είναι 6.700.

Για «εκθετική αύξηση» έκανε λόγο ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν δεν αποδώσουν τα μέτρα και δεν επιδείξουμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα. 

Ο κ. Τσιόδρας είπε  «η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα – στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

To  σύστημα υγείας όπως ο κ. Τσιόδρας θα υποστηριχθεί με 15 εκατ.  εuρώ για προμήθεια υγειονομικού υλικού, ενώ θα διατεθούν  75 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη  2.000 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει  950 προσλήψεις για να υποστηριχθούν οι δομές υγείας με την πανδημία. Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα  ενεργοποιήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του  υπουργείου υγείας και τα νοσοκομεία :  Nίμιτς, Παμμακάριστος, η Αγ. Βαρβάρα και μία πτέρυγα της ιδιωτικού θεραπευτηρίου Αττικό θα  διαχειρίζονται από  σήμερα  μόνο περιστατικά του νέου ιού.

Η Πολιτική Προστασία θα έχει στη διάθεσή της τις λίστες των επιβατών που φθάνουν στην Ελλάδα και δειγματοληπτικά θα γίνεται έλεγχος για την τήρηση της καραντίνας από την πλευρά τους.

O κ. Τσίοδρας είπε χαρακτηριστικά ότι : «O  ιός δεν  σέβεται τα σύνορα αν δεν λάβουμε εμείς οι ίδιοι τα μέτρα ατομικής ευθύνης».

Σημειώνεται, ότι στην  ενημέρωση παραβρέθηκε και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έστειλε το μήνυμα στους πολίτες να συνετίζονται με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ακόμη ότι  αναγκάζονται να παίρνουν μέτρα για να μην βγαίνουν οι πολίτες στους δρόμους. Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι δεν κλείνουν φούρνοι, φαρμακεία κ.λπ.

Τόνισε, επίσης, ότι τα σούπερ μάρκετ θα ανοίγουν πλέον από τις 07:00 έως τις 22:00 και θα λειτουργούν και Κυριακές (για ντελίβερι).

Τέλος, τόσο  ο κ. Τσιόδρας όσο και ο κ. Χαρδαλιάς έκαναν σαφές,  ότι όποιος έρχεται από το εξωτερικό θα μπαίνει προληπτικά σε καραντίνα. 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις