Logo

Κοροναϊός: Πέντε οι νεκροί στην Ελλάδα - Στα 387 τα κρούσματα - Συνεχής ενημέρωση



 
 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα Τρίτη κατέληξε και άλλος ένας ασθενής, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊό στους πέντε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ανέρχεται στα 387. Δηλαδή, 35 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, καθώς τη Δευτέρα ο αριθμός τους ανέρχονταν στα 352

Επιπλέον ανέφερε πως 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Από τα 387 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας τα 60 είναι αδιευκρίνιστο πώς κόλλησαν, 70 ασθενείς νοσηλεύονται ενώ 11 εξ αυτών είναι διασωληνομένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Yπογράμμισε πως όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία και συμπλήρωσε πως ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 69 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 4.900 δείγματα, όπως ανέφερε.

«Για κάθε 5 ασθενείς στις ΜΕΘ υπάρχουν άλλοι είναι 95 άτομα που έχουν τον ιό και εκ των οποίων το 5% μπορεί να έχει τη σοβαρή μορφή της νόσου. Στην Κίνα, μόλις 15% των συνολικών περιστατικών καταγράφηκαν στην επιδημία. Ο έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήριο για τον ιό και πρέπει να δηλώνετε σε εμάς», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με τα 60 λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα  σημείωσε ότι σε αυτά δεν υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση, δηλαδή δεν προκύπτει να είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επτά ημέρες καραντίνα και όχι 14 για γιατρούς και νοσηλευτές

Σε ερώτηση για τα  πολλά κρούσματα του ιού που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε:

«Η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας είναι οι επαγγελματίες υγείας. Ορισμένα περιστατικά διαλάθουν και γι΄αυτό δίνουμε σαφείς οδηγίες. Δεν είναι δυνατόν πάντα να μη γίνουν λάθη. Όσον αφορά στην καραντίνα των 7 ημερών και όχι 14 που τηρείται για τους υγειονομικούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ' αυτόν τον ιό. Οι 7 μέρες είναι αρκετές καθώς οι περισσότεροι εντός των 7 ημερών εκδηλώνουν την νόσο. Αν το επεκτείνουμε στις 14 μέρες το υγειονομικό σύστημα θα καταρρεύσει». 

Περιορίζεται η κυκλοφορία στους διαμένοντες στα ΚΥΤ

«Από την Τετάρτη το πρωί δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες που δεν είναι από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα και είναι ξένοι, μπορούν να φύγουν όποτε θέλουν από τη χώρα», τόνισε. 

Στο πλαίσιο της αποτροπής της διάδοσης του κοροναϊού ειδικά για τα ΚΥΤ  περιορίζεται η κυκλοφορία στους διαμένοντες σε αυτά. Θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ατόμων ανά μικρές ομάδες. 

«Αν πειθαρχήσουμε, η νόσος δεν θα εξαπλωθεί. Αν πειθαρχήσουμε, θα τα καταφέρουμε. Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και πρέπει να νικήσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αναστέλλεται η λειτουργία τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές υγείας.

Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανά ηλικία

Ο κ. Τσιόδρας προχώρησε στην ηλικιακή απεικόνιση των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Όπως είπε, από τα 387 καταγεγραμμένα κρούσματα:

- τα 11 είναι από ηλικία 0-17 ετών,

- τα 59 είναι από ηλικία 18-39

- τα 132 είναι από την ηλικία 40-64 

-185 αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Σχετικά με τα στατιστικά που σχετίζονται με τους πέντε θανάτους στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 68 έτη και ήταν όλοι άνδρες. 

Τα τέστ για τον κορωνοϊό

Αναφορικά με το ζήτησμα που έχει ανακύψει με τα τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται μόνο από ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδορας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ και να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.

«Για κάθε πέντε που νοσούν υπάρχουν άλλοι 95 που νοσούν ήπια» τόνισε και επισήμανε ότι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος «ενέχει τον κίνδυνο διασποράς και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν μία άλλη απλή ίωση».

Επιπλέον αναφέρθηκε σε ένα νέο τρόπο επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα και στο σπίτι, ώστε να μπορέσουν οι επιδημιολόγοι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. «Δεν απαγορεύεται ο έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά πρέπει να δηλώνεται ώστε να καταγράφονται τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως από την Τετάρτη  στις 06:00 το πρωί «δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια».

Ανέγνωσε επίσης τη λίστα με τα καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν από αύριο, αλλά και εκείνα που θα λειτουργήσουν. Τόνισε επίσης πως θα απαγορευθεί προσωρινά στις λαϊκές αγορές, η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τροφές.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις