Logo

Απαγόρευση ταξιδιών προς τα νησιά - Μόνο μόνιμοι κάτοικοι θα ταξιδεύουν



 
 

Τον περιορισμό της διακίνησης επιβατών με πλοία προς τα νησιά της χώρας αποφάσισε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σε συνέχεια των χθεσινών συστάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό αλλά και του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα να μην ταξιδεύει ο κόσμος λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κοροναϊού στη νησιωτκή χώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε τον περιορισμό των ταξιδιών με ακτοπλοϊκά πλοία μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Όπως ανακοινώθηκε, θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες όπου θα ορίζονται οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις από το μέτρο απαγόρευσης των ακτοπλοϊκών ταξιδιών.

Σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρει:

«Μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα.  Εμποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. 'Μένουμε σπίτι"».

Απαγορεύθηκε ο απόπλους και κατάπλους σκαφών αναψυχής σε όλα τα λιμάνια της χώρας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύεται ο απόπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από όλα τα λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας. 

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι απαγορεύεται ο  κατάπλους ξένων σκαφών αναψυχής σε όλα τα λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως η μετακίνηση νησιωτών καθώς και κατοίκων της ελληνικής ηπειρωτικής περιφέρειας θα γίνεται με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσης των πολιτών αυτών ώστε να διαπιστώνεται η εντοπιότητά τους.

«Από όλους εμάς και τη δική μας συμπεριφορά εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» τόνισε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού, σημειώνοντας ότι «η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αγνοούν τις συστάσεις».

«Τέτοιες οι συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια», πρόσθεσε.

Επισήμανε, επίσης,  ότι «κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές όπου πάνε».

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη, αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις