Μετά την Κίνα και η Νότια Κορέα βγαίνει σταδιακά από την κρίση του κορονοϊού με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να φέρνει την χώρα ως παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19.
Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε γρήγορα το πρόβλημα με τέσσερις δράσεις. Συγκεκριμένα:
- Έγκαιρη λήψη μέτρων: Μόλις μία εβδομάδα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο τέλος Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ζήτησε από τις ιατροφαρμακευτικές εταιρείες της χώρας να αναπτύξουν άμεσα τεστ για τον κορονοϊό και να τα παράγουν μαζικά. Μέσα σε δύο εβδομάδες χιλιάδες τεστ παράγονταν καθημερινά και σήμερα η χώρα παράγει 100.000 την ημέρα, συζητώντας με 17 χώρες για εξαγωγές.
- Μεγάλος αριθμός τεστ στον πληθυσμό: Η Νότια Κορέα έχει κάνει τεστ σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλη χώρα, πράγμα που της έχει επιτρέψει να απομονώσει φορείς του ιού και να ξεκινήσει τη θεραπεία των ασθενών. Έχει κάνει πάνω από 300.000 τεστ, τουλάχιστον 40 φορές περισσότερα ανά κάτοικο σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε στο BBC ότι "τα τεστ είναι το κλειδί πίσω από την πολύ χαμηλή θνητότητα". Για να μην κατακλυστούν τα νοσοκομεία, η κυβέρνηση άνοιξε 600 κέντρα αποκλειστικά για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού. Σε 50 από αυτά δεν χρειάζεται κανείς καν να βγει από το αυτοκίνητό του για να κάνει το τεστ. Οι γιατροί δίνουν στον οδηγό από το παράθυρο να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο, τον θερμομετρούν και παίρνουν δείγμα από τον λαιμό του για το τεστ, μία διαδικασία που δεν κρατά πάνω από δέκα λεπτά, ενώ τα αποτελέσματα του τεστ βγαίνουν σε λίγες ώρες. Συνεχή δημόσια μηνύματα προτρέπουν τους πολίτες να πάνε σε κάποιο κέντρο για τεστ, αν έχουν ύποπτα συμπτώματα, ενώ ξενοδοχεία και γραφεία συχνά χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για να ανιχνεύσουν άτομα με πυρετό. Πολλά εστιατόρια ελέγχουν τη θερμοκρασία των πελατών τους πριν τους δεχθούν.
- Εξονυχιστική ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων: Όταν κάποιος διαπιστώνεται θετικός στον ιό, αναζητούνται, βρίσκονται, ελέγχονται με τεστ και απομονώνονται όσοι ήλθαν σε επαφή μαζί του. Ακολουθούνται πρακτικές όπως εκτεταμένη χρήση καμερών ασφαλείας στους δρόμους, παρακολούθηση πιστωτικών-χρεωστικών καρτών για αποκάλυψη συναλλαγών κάθε «ύποπτου», παρακολούθηση των διαδρομών του μέσω καταγραφής και ανάλυσης των στοιχείων GPS από τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα. Αυτές οι πρακτικές έχουν επιτραπεί μέσω αλλαγών στην εθνική νομοθεσία που δίνει πια προτεραιότητα στην ασφάλεια της κοινωνίας σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων... Εξάλλου, υπάρχουν ιστοσελίδες και εφαρμογές στα κινητά που καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις διαδρομές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ποια λεωφορεία πήραν, πότε και σε ποια στάση κατέβηκαν και αν φορούσαν μάσκα εκείνη τη στιγμή). Οι αρχές στέλνουν μαζικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα για να προειδοποιήσουν ότι ένα νέο κρούσμα εμφανίστηκε σε μία γειτονιά. Όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα πρέπει υποχρεωτικά να κατεβάσουν μία εφαρμογή στο κινητό τους που ειδοποιεί τις Αρχές αν βγουν από το σπίτι τους, ενώ το πρόστιμο είναι έως 2.500 δολάρια.
- Ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα: οι Ασιάτες είναι εκ παραδόσεως πειθαρχημένοι. Ο πανικός είναι μικρός και οι πολίτες δεν έχουν μαζικά «στοκάρει» τρόφιμα...
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φέρνει ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα για την αναχαίτιση του ιού, καλώντας τις άλλες χώρες να "εφαρμόσουν τα μαθήματα της Κορέας και αλλού". Χώρες όπως η Γαλλία και η Σουηδία προσπαθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νότιας Κορέας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Νότια Κορέα, μία χώρα 51 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε φθάσει στην κορύφωση της καμπύλης νέων λοιμώξεων στις 3 Μαρτίου, έχοντας εκείνη την ημέρα 851 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα. Από εκείνη τη μέρα, ο αριθμός νέων κρουσμάτων μειώνεται και σήμερα, Τρίτη, είχε μόνο 76 νέα περιστατικά και εννέα θανάτους.
Συνολικά, η χώρα έχει μέχρι σήμερα 9.037 κρούσματα και μόνο 120 θανάτους, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας (λίγο πάνω από 1%).
Πάντως, η κυβέρνηση της χώρας εμφανίζεται επιφυλακτική, φοβούμενη μία νέα έξαρση της νόσου, καθώς η επιδημία δεν έχει σβήσει ακόμη, ιδίως στα σύνορα της χώρας, σύμφωνα με τους New York Times.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-3-2020 από directNEWS.gr