Logo

ΠΟΥ: Ο κόσμος έχει μία δεύτερη ευκαιρία - Επιτεθείτε στον κοροναϊό χρησιμοποιώντας τον χρόνο απαγόρευσης κυκλοφορίας



 
 

«Με το να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και να απαγορεύουμε τις μετακινήσεις αγοράζουμε χρόνο και μειώνουμε τις πιέσεις στα συστήματα υγείας. Από μόνα τους αυτά τα μέτρα δεν θα εξαλείψουν τις πανδημίες. Καλούμε όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να επιτεθούν στον ιό»

Αυτό επισήμανε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους, κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Γενεύη. 

Δηλαδή, ο επικεφαλής του ΠΟΥ συστήνει στους ιθύνοντες των χωρών, που έχουν επιβάλει μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στους πολίτες τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας, να εκμεταλλευθούν αυτό το χρόνο για επιθετική δράση ενάντια στον κοροναϊό.  

Στο πλαίσιο μιας επιθετικής τακτικής ο Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους προτείνει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στα συστήματα δημόσιας υγείας και φροντίδας  και συνεχή εκπαίδευσή τους με  παράλληλη εφαρμογή συστημάτων για τον εντοπισμό κάθε ύποπτου κρούσματος, με ενταντικοποίηση των ελέγχων. 

Ας μη σπαταλήσουμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους επισήμανε ότι ο κοροναϊός είναι  «πολύ επικίνδυνος» και ήδη έχουμε περισσότερους από 16.000 θανάτους και πρόσθεσε: Ο χρόνος για να δράσουμε ήταν πριν από έναν με δύο μήνες, αλλά «σπαταλήσαμε» αυτό το πρώτο παράθυρο ευκαιρίας.  Τώρα όμως,  ο κόσμος έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να καταστείλει και να ελέγξει την πανδημία και δεν πρέπει να την σπαταλήσει και αυτήν.

Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε καραντίνα

Πάνω από τρία  δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περίπου 70 χώρες και εδάφη έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, αριθμός ο οποίος ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που ανέρχονται στα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. 

Η καραντίνα είναι υποχρεωτική στις περισσότερες από τις χώρες και τα εδάφη (περίπου 40, όπου κατοικούν τουλάχιστον 2,3 δισεκ. άνθρωποι): στην Ινδία, σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Ιράκ, το Νεπάλ, τη Μαδαγασκάρη αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ). Ο Παναμάς είναι η τελευταία μέχρι στιγμής χώρα που εντάχθηκε σε αυτόν τον κατάλογο, ενώ η Νότια Αφρική θα προστεθεί από αύριο.

Πάντως, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι δυνατόν να βγει κανείς από το σπίτι του για να εργαστεί, να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης ή να πάει στον γιατρό.

Τουλάχιστον επτά χώρες (συνολικός πληθυσμός 416 εκατομμύρια) όπως το Ιράν, η Γερμανία και ο Καναδάς, καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, χωρίς όμως να λαμβάνονται συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα.  Η Ρωσία έκανε μια παρόμοια σύσταση σήμερα.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει επιβληθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες και εδάφη (300 εκατομμύρια κάτοικοι), όπως στην Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Χιλή, τη Μανίλα και τη Σερβία. Στον Ισημερινό οι κάτοικοι μπορούν να βγουν από το σπίτι τους μόνο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Σε τουλάχιστον  πέντε χώρες έχουν τεθεί σε καραντίνα οι μεγαλύτερες πόλεις τους: αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων στην Κινσάσα (Λ.Δ. Κονγκό), στο Ριάντ, στη Μεδίνα, στη Μέκα (Σαουδική Αραβία) και  στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Ο συνολικός πληθυσμός των πόλεων αυτών φτάνει τα 30 εκατομμύρια.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-3-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις