Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κοροναϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα σε 29.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης της Καστοριάς, ένας άνδρας κατέληξε στο νοσοκομείο της πόλης.
Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς Λάζαρος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για 90χρονο άνδρα.
Ο άνθρωπος που είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα κατέληξε τα ξημερώματα. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της Καστοριάς στις 24 Μαρτίου, διαγνώσθηκε με κορωνοϊό και είχε εικόνα βαριάς λοίμωξης.
Όπως είπε στον Σκάι ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο άνθρωπος υποβλήθηκε και σε αιμοκάθαρση, ενώ επανέλαβε την έκκληση για ενίσχυση του τοπικού νοσοκομείου, αφού η Καστοριά είναι επιδημιολογικά περίπου δέκα ημέρες μπροστά από την Αττική.
Είναι ο πέμπτος θάνατος στον νομό Καστοριάς από τον COVID-19, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νομό είναι 38.
Χθες, Παρασκευή, είχαν χάσει τη ζωή τους ακόμα δύο ασθενείς που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 28, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε πως έχουν καταγραφεί 74 νέα κρούσματα του κοροναϊού και συνεπώς το σύνολό τους ανέρχεται στα 966.
Από τους νοσούντες με την ασθένεια Covid-19 οι 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τους 65 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι. Το 86% εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Η μέση ηλικία των θανόντων στην Ελλάδα από τον κοροναϊό είναι τα 73 έτη . 23 άνδρες και πέντε γυναίκες, ενώ το 73% εξ αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
52 εκ των συμπολιτών μας πήραν εξητήριο, ενώ μέχρι τώρα έχουν γίνει 13.477 διαγνωστικά τέστ.
Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο.
Η πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας συνεχίζεται με κάποιες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο από τη διασπορά και κάποιες άλλες θα ακολουθήσουν αν δεν βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.
Τα μέτρα μας αφορούν όλους το ίδιο, όλοι συμμετέχουμε και μπορώ να πω κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Μία από αυτές τις νίκες είναι ό, τι 4 έχουν αποσωληνωθεί και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση» συνέχισε. Οι ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 ως 67 ετών, ενώ οι δύο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας».
«Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της δικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη», είπε και και επέμεινε πως πρέπει να μείνουμε πιστοί στα μέτρα αυτοπεριορισμού.
«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε αυτούς που επιστρέφουν από χώρες με υψηλή διάδοση της νόσου να τηρούν αυστηρά την καραντίνα», είπε χαρακτηριστικά.
Τα τέστ αντισωμάτων για τον κοροναϊό
«Τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ».
«Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον» συνέχισε.
Τα κύρια φάρμακα για την αντιμετώπιση του κοροναϊου
Τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή που προκρίνεται για τις βαριές περιπτώσεις και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται. «Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς» είπε ο λοιμωξιολόγος, γιατί αυτή η ασθένεια φαίνεται πως πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εκτίμηση αυτή και σημείωσε: «Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή, 40% μείωση των κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατ. ανθρωποι».
Όπως είπε, ακόμη και η Βρετανία οδηγήθηκε τελικά στα μέτρα που έλαβε από νωρίς η Ελλάδα. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μην γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει την χώρα από επιβάρυνση του ΕΣΥ και θανάτους» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας μετά τον κ. Τσιόδρα, τόνισε πως η μάχη εναντίον της νόσου του κοροναϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Είπε, επίσης, ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό.
Ανακοίνωσε πως αναμένονται το Σαββατοκύριακο κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό.
Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές και ο τρόπος είναι ένας, μένουμε στο σπίτι, υπογράμμισε.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-3-2020 από directNEWS.gr