Logo

Κοροναϊός: Ξεκίνησε η χορήγηση κολχικίνης σε 300 ασθενείς - Μπορεί να προλάβει επιπλοκές [βίντεο]



 
 

Η κολχικίνη, ένα πάμφθηνο φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις, χορηγείται εδώ και λίγες ημέρες σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Αυτό αποφασίστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά από πρόταση που κατατέθηκε από ερευνητική ομάδα.

Την πρόταση αυτή συνυπογράφει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι καθηγητές λοιμωξιολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κολχικίνη χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος. Εκτιμάται πως μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες, ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Το φάρμακο έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό θα χορηγηθεί σε συνολικά 300 ασθενείς. «Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορονοιού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κορονοϊό αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα από τα 70 μέλη της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

Όπως λέει, το φάρμακο χορηγείται στους ασθενείς μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Δευτεραίος αναφέρει σχετικά: «Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό και κάποιοι άλλοι εκτός από αυτές τις θεραπείες θα παίρνουν συμπληρωματικά και την κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς ασθενών και σε περίπου ένα μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι ωφέλιμη».

Ας σημειωθεί πως η κοχλικίνη χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια για το μεσογειακό πυρετό και την ουρική αρθρίτιδα.

«Το φάρμακο έχει αντιφλεγμονώδη δράση -αλλά όχι την ίδια με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη - που δεν είναι απαγορευτική για χρήση του στον κορονοϊό. Εμείς έχοντας μελετήσει και παλιότερα τη ευεργετική δράση του φαρμάκου για την καρδιά και τους μηχανισμούς που δρα, καταθέσαμε αρχικά τον προβληματισμό μας στην ελληνική επιστημονική Κοινότητα και φτάσαμε σήμερα να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό και να μελετούμε τη δράση του αυτή», προσθέτει ο κ. Δευτεραίος.

Το εγχείρημα των Ελλήνων επιστημόνων είναι σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία.
Εκτός από τους Έλληνες ασθενείς, και Καναδοί επιστήμονες ξεκίνησαν την χορήγηαη της κολχικίνης σε 6.000 ασθενείς.

Στεφανάδης: Η κολχικίνη μπορεί να προλάβει επιπλοκές του κοροναϊού

Μιλώντας στον Αντ1 ο διακεκριμένος καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και το Yale, Χριστόδουλος Στεφανάδης ανέφερε ότι η κολχικίνη "είναι ένα σπουδαίο φάρμακο, γιατί έχει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δεν τις έχουν τα άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Έχει δοκιμαστεί και στο πεδίο της καρδιολογίας με μεγάλη πειτυχία, από τη δική μας ομάδα. Μπήκε στις ενδείξεις για τη θεραπεία στο οξύ έμφραγμα, στην περικαρδίτιδα, σε αρρυθμίες, στην επαναστένωση, στο stern".

Ως προς την χρήση του σε ασθενείς του κοροναϊού, επεσήμανε: "Η ιδέα είναι που έχει σταθερή παθοφυσιολογική βάση ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην προστασία του μυοκαρδίου από τον κορονοϊό. Ένα πάνω από 25%, με πολύ σύγχρονες μελέτες, ασθενών που πηγαίνουν στις ΜΕΘ πάσχουν από μυοκαρδική βλάβη και ενδεχομένως καταλήγουν. Η καρδιά είναι το όργανο στόχος αυτού του επικίνδυνου ιού μαζί με τους πνεύμονες.

"Με την ειδική αντιφλεγμονώδη δράση που έχει αυτό το φάρμακο και έχει ήδη ερευνηθεί, Δεν είναι φάρμακο ή ιδέα ρηξικέλευθη που έρχεται από το πουθενά, υπάρχει 10ετής εμπειρία για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις αυτού του φαρμάκου. Είναι ένα φάρμακο πολύ φθηνό".

Δείτε τι είπε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και το Yale, Χριστόδουλος Στεφανάδης στο δελτίο ειδήσεων του Αντ1

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις