Logo

Κοροναϊός: 32 νεκροί και 95 νέα κρούσματα - 1.061 ασθενείς - Συνεχής ενημέρωση



 
 

Στους 32 έφτασαν οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ελλάδα, καθώς προστέθηκαν ακόμα τέσσερις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας επιβεβαιώθηκαν 95 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό ασθενών από COVID-19 σε 1061.

Επίσης, 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.  Πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει απο τις ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 66 έτη.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 32 θάνατοι στην χώρα, με μέση ηλικία τα 72 έτη.

Νωρίτερα σήμερα, είχε ανακοινωθεί ο 29ος θάνατος από κορωνοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο, 89 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στην Καστοριά.

Από τους 32 νεκρούς οι 25 είναι άνδρες και 7 γυναίκες. Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι ή με υποκείμενο νόσημα.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 14.300 τεστ για κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, από όσους νοσηλεύονται το μέσο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί 621.000 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 28.600 θάνατοι. Στο επίκεντρο της πανδημίας φαίνεται πως βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ με 105.000 κρούσματα.

Χαρδαλιάς: Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τους επαναπατρισμούς

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως από σήμερα, Σάββατο, ξεκίνησε η εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης μέσω κινητού τηλεφώνου από το gov.gr.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και ως προς τους ανθρώπους από το εξωτερικό που θέλουν να επαναπατριστούν. Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως δεν μπορεί να επιστρέψουν όλοι για λόγους δημόσιας υγείας, ενώ ανέφερε ποιες είναι οι κατ' εξαίρεση περιπτώσεις για επαναπατρισμό Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο υφυπουργός ανέφερε σχετικά:

"Οι πτήσεις θέλω να υπενθυμίσω κλείνουν και έκλεισαν για λόγους δημόσιας υγείας. Δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι όσο κι αν φωνάζουν, αν δεν έχουν σοβαρό λόγο, θα πρέπει να μείνουν εκεί, ιδίως εκείνοι που αρνούνται να συνεργαστούν και δεν απαντούν στα ερωτήματα που τους θέσει η πρεσβεία η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν έχουν κάπου να μείνουν και εκείνοι που αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά των λόγων που προβάλλουν επικαλούμενη δήθεν προσωπικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η απόφασή μας είναι συγκεκριμένη και ειδικά στην Αγγλία όπου 2.850 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό, εκείνοι που πραγματικά θα επαναπατριστούν είναι αυτοί που έχουν ανάγκη".

Όπως είπε, θα επιτρέπονται πλέον επαναπατρισμοί από τρεις κατηγορίες ατόμων:

  • Οσοι χρήζουν υγειονομικής φροντίδας (έγκυες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα). Απαιτείται να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μία απόδειξη.
  • Οσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού ή απώλεια μίσθωσης). Απαιτείται αποδεικτικό.
  • Οσοι είναι εγκλωβισμένοι με πτήση transit. Απαιτείται το εισιτήριο.

"Ήδη χθες το βράδυ φέραμε 30 συμπατριώτες μας με ειδική πτήση από το Χίθροου με προβλήματα υγείας άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί εκεί είτε προερχόμενοι από νοσοκομεία της χώρας όπου είχαν τύχει θεραπείας ή άλλων επεμβάσεων σημαντικών για την υγεία τους", ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διακόπηκαν οι πτήσεις από και προς Ολλανδία, Γερμανία

Εξάλλου, ανακοίνωσε πως από την Κυριακή και έως τις 15 Απριλίου, αναστέλλονται οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι πτήσεις από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη δεν γίνονται πτήσεις από την Τουρκία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Με την 5η κατά σειρά ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοινώνεται η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την Ολλανδία και την Γερμανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα.

Συγκεκριμένα από την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών. Ειδικά όσον αφορά την Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών".

Θα κλείνουν οι λαϊκές αγορές που δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι από τη Δευτέρα θα κλείνουν οριστικά οι λαϊκές αγορές στις οποίες δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού.

“θέλουμε τις λαϊκές αγορές ανοικτές εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες δημόσιας υγείας που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο. Σήμερα παρά τις συστάσεις η κατάσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε με αποτέλεσμα να εμφανιστούν προφανείς κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την εξάπλωση της νόσου”, ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς.

“Ξεκαθαρίζουμε πως από Δευτέρα σε αναφορά της υπηρεσίας μας ή της αστυνομίας για μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τότε η λαϊκή αυτή θα κλείνει οριστικά. Εκπτώσεις δεν κάνουμε σε κανέναν όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων”, τόνισε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-3-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις