Logo

Κοροναϊός: 38 οι νεκροί στην Ελλάδα - 1.156 κρούσματα - Συνεχής ενημέρωση



 
 

Αυξήθηκε η θλιβερή λίστα των νεκρών από τον κοροναϊό στην Ελλάδα, καθώς,  όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, 6 νοσούντες από την ασθένεια Covid-19  έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη μάχη για τη ζωή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 38. Ανάμεσά τους και ένας 40χρονος. 

Ο μέσος όρος  ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 71 έτη, οι 29 από τους νεκρούς είναι άνδρες και 9 γυναίκες. Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας το 92% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους ή ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την Κυριακή 95 νέα κρούσματα τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη χώρα μας στα 1.156.  Από τους νοσούντες το 5% χρειάζεται εντατική θεραπεία. 

Βραδύτερος ο ρυθμός αύξησης της καμπύλης στην Ελλάδα 

«Είναι σοβαρό να καταλάβουμε ότι εκείνοι που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι στην κορυφή του παγόβουνου», τόνισε. 

Από τους νοσηλευόμενους ασθενείς οι 69 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ  σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών σημειώνοντας πως οι περισσότεροι είναι άνδρες, με ιατρικό ιστορικό.  Έως σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας όσων διασωληνώνονται είναι τα 66 έτη, ενώ το 7% εξ αυτών έχουν υποκείμενα νοσήματα. 

Επίσης, ως τώρα έχουν γίνει 15.151 τεστ για τον κορωναϊό. Ενας συμπολίτης μας στην Ξάνθη αποσωληνώθηκε και ακόμα ένας πήρε εξιτήριο.

Αναφορικά με τους  θανάτους,  είπε ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι μεγάλο σε όσους βρίσκονται σε ΜΕΘ, καθώς το 47% από αυτούς πεθαίνουν. Εκεί σώζονται ζωές, εκεί θρηνούνται και θάνατοι, ανέφερε και πρόσθεσε΅«Ας μη μας παραξενεύουν οι θάνατοι. Είναι το αποτέλεσμα μιας βίαιης μάχης, πρέπει να διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα μας. Δεν υπάρχει επί του παρόντος πανάκεια, ούτε θαυματουργό φάρμακο. Οι επιστήμονες κάνουν το καλύτερο δυνατό. Η Ελλάδα παρουσιάζει βραδύτερο ρυθμό αύξησης της καμπύλης σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία. Οι αντοχές μας δοκιμάζονται, πολλές χώρες στενάζουν. Ευχόμαστε σε όλους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους. Είμαστε συναγωνιστές σε αυτό καθώς ο αγώνας είναι πανανθρώπινος. Η επιδημία δεν είναι αριθμοί. Είναι πρόσωπα, είναι οι διπλανοί μας. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε». 

Πιο επικίνδυνη από τον κοροναϊό η παραπληροφόρηση 

Ο κ. Τσιόδρας κατά την αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα  συνεχή ερωτήματα γύρω από την χλωροκίνη και την δράση της σε βάρος του ιού με αφορμή ένα περιστατικό στις ΗΠΑ.

Πριν λίγες μέρες, Αμερικανοί κατανάλωσαν καθαριστικό για ενυδρείο που περιέχει χλωροκίνη με αποτέλεσμα ένας να χάσει τη ζωή του και η γυναίκα του να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Οταν ρωτήθηκαν γιατί το έκαναν αυτό, είπαν λόγω στοιχείων που μάζεψαν από το διαδίκτυο.

«Η παραπληροφόρηση είναι πιο επικίνδυνη και από τον ίδιο τον ιό. Η χλωροκίνη έχει αρκετές παρενέργειες, για αυτό και τονίζεται ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται δίχως συνταγογράφηση. Η χρήση της επίσης πρέπει να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα υλικά που κατανάλωσαν οι Αμερικανοί δεν θα έπρεπε να έχουν χορηγηθεί δίχως συνταγογράφηση.

Για άλλη μία φορά υπογράμμισε ότι οι ερχόμενες εβδομάδες θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, ενώ σημείωσε ότι «η εικόνα των θανάτων είναι σημαντική και έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ο αγώνας είναι μαραθώνιος, είπε και επέστησε την προσοχή στην ευλαβική τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

«Να συνεχίσουμε ενωμένοι. Η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένα πρόσωπα, είναι ζωές», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας  ανέφερε ότι τα κρούσματα ανέρχονται στα 684.000, ενώ 32.000 είναι οι θάνατοι.

Οι νέοι θάνατοι

Σύμφωνα με  πληροφορίες, οι ασθενείς που απεβίωσαν  είναι τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα οι οποίοι νοσηλεύονταν στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης,  Αλεξανδρούπολης, Σωτηρία,  Σισμανόγλειο και Αττικόν.

Συγκεκριμένα, κατέληξαν,  ένας άνδρας 62 ετών με καρδιολογικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Σωτηρία, ένας ακόμη άνδρας 65 χρόνων στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ένας 71χρονος από την Ξάνθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, μία 86χρονη  στο Σισμανόγλειο και ένας 40χρονος που νοσηλευόταν με κιρσορραγία στο Νοσοκομείο Αττικόν. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο 71χρονος είναι ο τρίτος ασθενής με Covid-19 από την Ξάνθη που πεθαίνει. Είχαν προηγηθεί ένας ηλικιωμένος άνδρας από τον Εχίνο και ένας 46χρονος στρατιωτικός από το Κουτσό.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του Σαββάτου ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανερχόταν στους 32, καθώς καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθανε τα 1061. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-3-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις