Logo

Κοροναϊός: Στους 56 οι νεκροί στην Ελλάδα - 1.544 τα κρούσματα - Συνεχής ενημέρωση



 
 

Αυξάνεται η λίστα θανάτων από τον κοροναϊό στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους ακόμα τρεις συνάνθρωποι μας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 56.

Μία γυναίκα 72 ετών από το Καρυοχώρι Εορδαίας έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής από επιπλοκές του κοροναϊού. Η γυναίκα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης διασωληνωμένη, σύμφωνα με την ΕΡΤ Κοζάνης.

Ο δεύτερος θάνατος σημειώθηκε στην περιοχή της Πέλλας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status, πρόκειται για 66χρονο άνδρα από το Μαυροβούνι, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Έδεσσας και απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας είχε υποκείμενα νοσήματα. Το πρώτο θύμα στην περιοχή ήταν μία 78χρονη από τη Φούστανη.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζαμτζής, η καραντίνα στο χωριό Φούστανη εξελίσσεται ομαλά, ενώ έχει δοθεί και λίστα στην Αστυνομία με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που πρέπει να μετακινούνται για τις απολύτως αναγκαίες εργασίες.

Ο τρίτος θάνατος καταγράφηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου το πρωί της Παρασκευής κατέληξε ένας 78χρονος από τον Εχίνο της Ξάνθης που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για τον πέμπτο θάνατο από τον COVID-19 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τέσσερα από τα θύματα να προέρχονται από τον νομό Ξάνθης και ένα από τον νομό Έβρου.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη είναι σε καραντίνα από τις 25 Μαρτίου καθώς είχε κριθεί περιοχή υψηλού επιδημιολογικού συντελεστή.

Χθες, Πέμπτη, είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, 39 άνδρες και 14 γυναίκες. 

Επίσης ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα και επιπλέον άλλα 23 στην δομή προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα.

Όπως συμπλήρωσε λίγο αργότερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τα κρούσματα στο πλοίο είναι 119, 259 δείγματα βγήκαν αρνητικά  και δύο ακατάλληλα, οπότε θα υπάρξει επανεξέταση. 

Μετά τον υπόλογισμό και των κρουσμάτων στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" - τα νέα κρούσματα στο πλοίο που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι 79 -  το σύνολο των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 169 (με τον συνυπολογισμό των νέων κρουσμάτων στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και στη δομή προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα). Συνεπώς το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 1. 544.

Συνολικά 91 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Το 94% εξ αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία από 70 ετών και άνω

Παράλληλα, 9 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ. 

Οι νεκροί 

Ο τελευταίος θάνατος από Covid-19  που καταγράφηκε στην Ελλάδα  αφορά μία 90χρονη που κατέληξε το μεσημέρι της Πέμπτης. Η ηλικιωμένη που απεβίωσε διέμενε στην Χρυσή Καστοριάς και  άφησε την τελευταία της πνοή στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Αρχικά είχε νοσηλευθεί στα Γρεβενά.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος μιας 72χρονης από το χωριό Φούστανη της Έδεσσας. Η γυναίκα δεν είναι μόνιμη κάτοικος του χωριού. Έμενε στη Θεσσαλονίκη αλλά είχε πάει στο χωριό για την 25η Μαρτίου...

Το βράδυ της Τετάρτης έχασε τη ζωή του ένας 51χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών στην Καστοριά.

Τα μέτρα θα κρατήσουν λίγες βδομάδες ακόμη - Θα είχαμε 2.265 νεκρούς αν ακολουθούσαμε την στρατηγική της Ισπανίας 

Ο κ. Τσιόρδας αναφερόμενος εκ νέου  στο ζήτημα των μέτρων, που έχουν ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία. επανέλαβε ότι έχουμε πάρει σωστά και έγκαιρα τα μέτρα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Στόχος είναι να μην νοσήσουμε όλοι μαζί . Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την επιδημία ως το καλοκαίρι, δεν θέλουμε να εκτεθούμε όλοι στον ιό τώρα. Όλοι μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Τα μέτρα θα κρατήσουν λίγες βδομάδες ακόμη και επαναξιολογούνται κάθε μέρα, ανάλογα την πορεία του ιού και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Αν ακολουθούσαμε την στρατηγική της Ισπανίας θα είχαμε 2.265 νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης τουλάχιστον για μισή ώρα κάθε ημέρα.

«Ο εγκλεισμός δεν σημαίνει και αποκλεισμός από οποιαδήποτε άσκηση και φυσική δραστηριότητα. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ‘μένω στο σπίτι μου ξάπλα’ και δεν κάνω κάποια σωματική άσκηση, η οποία τουλάχιστον πρέπει να 30 λεπτά της ώρας».

Τόνισε, ειδικότερα, πως δεν απαγορεύεται η άσκηση έξω, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας. «Τον συνωστισμό προσπαθούμε να αποφύγουμε όχι το να μην κάνουν οι άνθρωποι άσκηση» είπε και πρόσθεσε πως «φυσικά και θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο υγείας του πληθυσμού σε ένα καλό επίπεδο. Η μισή ώρα περπάτημα είναι μία τέλεια δραστηριότητα η οποία προστατεύει την υγεία του ανθρώπου, βοηθάει την ευεξία του και πολλά άλλα».

Επιπλέον ανέφερε ότι  υπάρχουν και προγράμματα που μπορεί να κάνει κάποιος σωματική άσκηση και μέσα στο σπίτι του.

Εστιάζοντας ειδικά στη σχέση ιού με τα παιδιά, μίλησε για το πόσο απειλούνται τα παιδιά σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, αλλά και τι δείχνουν οι έρευνες από όλο τον κόσμο. «Τα παιδιά μας πρέπει να αισθανθούν ήρεμα και να παίρνουν αξιόπιστες πληροφορίες» είπε και  επανέλαβε πως εξαιρετικά σπάνια υπάρχουν απώλειες στις νεαρές ηλικίες.

Οι επιπτώσεις του κοροναϊού στον εγκέφαλο

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο, τόνισε ότι αφορά ένα μικρό ποσοστό των σοβαρά ασθενών. 

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος τα νεότερα επιστημονικά ευρήματα για τη νόσο Covid-19 είπε πως νευρολόγοι από όλον τον κόσμο λένε ότι ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αυτά συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια, ενώ αναφέρεται έως και 15% των σοβαρά ασθενών», είπε επικαλούμενος Κινέζους ερευνητές.

«Είναι γνωστό σε εμάς τους κλινικούς γιατρούς πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει και εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας. Η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και στη γρίπη», σημείωσε και συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι ελληνική  ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-4-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις