Logo

Καραντίνα σε οικισμό 5.000 Ρομά στη Λάρισα - 21 κρούσματα [βίντεο+φωτο]



 
 

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Λάρισας η αποκάλυψη πως 21 κρούσματα του κοροναϊού έχουν παρουσιαστεί σε οικισμό με 5.000 Ρομά, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης.

Σήμερα, Παρασκευή, μετέβη στη Λάρισα κυβερνητικό κλιμάκιο με ελικόπτερο Super Puma προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τα κρούσματα κοροναϊού.

Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ενώ συμμετέχουν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου. Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά, καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων τήρησης της καραντίνας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο οικισμό των Ρομά, κάποιοι από αυτούς έβγαλαν τις προστατευτικές ταινίες της καραντίνας και επιτέθηκαν φραστικά στο κυβερνητικό κλιμάκιο για τον αποκλεισμό τους από την υπόλοιπη πόλη της Λάρισας.

Υποστηρίζουν πως τους στοχοποιούν ως ύποπτα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται πως η καραντίνα τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Πέμπτης, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υποβάλλοντας σε τεστ επαφές του 32χρονου Ρομά που είχε νοσήσει από τον κοροναϊό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχουν 20 κρούσματα του κορωνοϊού στον συνοικισμό των Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη στην πόλη της Λάρισας.

Όλοι οι θετικοί στον ιό μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και με ενημέρωση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη από τα 29 δείγματα που ελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης, τα 20 είναι θετικά στην συγκεκριμένη συνοικία, ενώ τα 9 αρνητικά. Τα δείγματα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης και αφορούν τις στενές επαφές του 32χρονου Ρομά που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η ιχνηλάτηση των επαφών τόσο του πρώτου και των νέων κρουσμάτων, συνεχίζεται.

Σε καραντίνα ο οικισμός

Μετά τη διαπίστωση των αλλεπάλληλων κρουσμάτων στον οικισμό των Ρομά, σήμανε συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για την εκτίμηση της κατάστασης, καθώς στον συγκεκριμενο οικισμό διαβιούν περίπου 3.000 άνθρωποι και ελλοχεύει ο κίνδυνος ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης μέχρι τις 23 Απριλίου, οπότε και θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

"Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίζεται:

- Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.

- Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης  δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης .

- Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας  για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

- Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

- Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας  για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα  09-4-2020 και ώρα 23.00  έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της".

Δείτε τη φωτογραφία του οικισμού των Ρομά που τέθηκε σε καραντίνα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Κλείνουν όλες οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας - Καραντίνα και στον καταυλισμό Κουτσόχερο

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της Λάρισας από σήμερα, Παρασκευή, έκλεισαν όλες οι λαϊκές αγορές στο νομόο Λάρισας, καθώς πολλοί από τους Ρομά είναι πλανόδιοι πωλητές.

Την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε όλη την Θεσσαλία, ανακοίνωσε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μετά την σύσκεψη που έγινε με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα, με αφορμή τον εντοπισμό τουλάχιστον 21 κρουσμάτων κορονοϊού σε οικισμό Ρομά.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε σε δηλώσεις του πως κλείνουν όλες οι λαϊκές αγορές στη Λάρισα και σε όλη την Θεσσαλία, επισήμως μπαίνει σε καραντίνα ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο και επιστρατεύεται ξενοδοχείο στη Λάρισα σε περίπτωση που χρειαστεί για νέα κρούσματα που δεν θα χωρέσουν στην «Αρωγή».

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, δεν τέθηκε ως θέμα συζήτηση για ολική καραντίνα για την πόλη της Λάρισας.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας».

«Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τα σημεία εισόδου του συγκεκριμένου συνοικισμού των Ρομά στο πλαίσιο της καραντίνας.

Το πρωί πήγε κλιμάκιο με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων προκειμένου να προχωρήσουν σε επιπλέον ελέγχους, λαμβάνοντας 200 δείγματα για να εντοπιστεί το μέγεθος της διασποράς του ιού.

Δείτε φωτογραφία και βίντεο από τη φύλαξη σημείων εισόδου στον συνοικισμό στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Λάρισας

 

Ακούστε τις δηλώσεις του δημάρχου Λάρισας στην πρωινή εκπομπή του Αντ1. Όπως είπε, έχουν ληφθεί δείγματα από 200 μέλη του οικισμού των Ρομά. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι, σύμφωνα με το δήμαρχο, πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μόνο σε συγκεκριμένο τμήμα του οικισμού.

Ακούστε τις δηλώσεις του δημάρχου

 

Τεστ για τον κοροναϊό θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα στην αποκλεισμένη περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του o περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Όπως είπε, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στον οικισμό Ρομά του Τυρνάβου, αλλά και στη δομή προσφύγων του Κουτσόχερου.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Αγοραστού

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-4-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις