Logo

Παράνομη Θεία Μετάληψη στο Κουκάκι - Ανοιχτή Θεία Λειτουργία στην Κέρκυρα - Εισαγγελική έρευνα ζήτησε ο Κ. Τσιάρας [φωτο]



 
 

Σάλο έχει προκαλέσει η ενέργεια ιερέα στο Κουκάκι να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα εκκλησίας, καθώς και η τέλεση μιας κάθε άλλο παρά κεκλεισμένων των θυρών Θείας Λειτουργίας στην Κέρκυρα, όπου, μάλιστα, κοινώνησαν και κάποιοι τοπικοί επίσημοι που παρέστησαν. 

Αρχικά έγινε γνωστό το πρώτο περιστατικό στο Κουκάκι, που προκάλεσε και την άμεση παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Δικογραφίες σε Αθήνα και Κέρκυρα - Εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας

Λίγο αργότερα έγιναν γνωστά και τα όσα συνέβησαν στην Κέρκυρα με την Θεία Λειτουργία, η τέλεση της οποίας δεν ακολούθησε τα οριζόμενα σε πρόσφατη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και παραβίασε κατάφωρα τα κυβερνητικά μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του κοροναϊού. 

Οι τελευταίες πληροφορίες ανφέρουν ότι  ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλης Ιωαννίδης, έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι. 

Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί αναζητούν τον ιερέα στην περιοχή του Κουκακίου και περίξ του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι κλήθηκε ως μάρτυρας ο νεωκόρος του Ιερού Ναού. 

Παράλληλα, δικογραφία για την τέλεση Θείας Λειτουργίας και προσφορά Θείας Μετάληψης στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα έχει σχηματίσει και ο εισαγγελέας Κέρκυρας, Διονύσιος Λαμπρίδης. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι εισαγγελείς έχουν παραγγείλει την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας (σύλληψη) - λήγει το βράδυ της Δευτέρας - σε βάρος των ιερωμένων, οι οποίοι με βάση την ΚΥΑ  και το άρθρο 285 ΠΚ βρίσκονται αντιμέτωποι με  βαριά χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως και 5 χρόνια, ενώ αν αποδειχτεί πως μεταδόθηκε σε άλλα (περισσότερα) πρόσωπα ο ιός, τότε ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν  και κακουργήματα.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η επικοινωνία Χαρδαλιά -Τσιάρα - Πλιώτα 

Είχε προηγηθεί για το περιστατικο στο Κουκάκι η παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία γνωστοποίησε ότι  διεξάγει έρευνα για περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι  όπου ο ιερέας προσέφερε τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα της εκκλησίας, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Στο μεταξύ αποκαλύφθηκε ότι στην Κέρκυρα ο Μητροπολίτης δεν τέλεσε τη Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών. 

Με αφορμή αυτά τα δύο περιστατικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να υπάρξει παρέμβαση, προκειμένου να εμπλακεί στην υπόθεση εισαγγελέας.

 «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Ο κ. Τσιάρας επικοινώνησε το απόγευμα της Κυριακής με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα και τον ενημέρωσε για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Κουκάκι όσο και στην Κέρκυρα και ζήτησε να ερευνηθούν  από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά. Τέλος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών 

Η ενέργεια του ιερέα φέρεται να προκάλεσε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες γειτόνων και περιοίκων,  οι οποίοι κάλεσαν τον παπά να σταματήσει. Ο ιερέας, ωστόσο, φέρεται να υποστήριξε ότι είναι νόμιμο αυτό που κάνει.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους.

Επιπλέον η Αρχιεπισκοπή τονίζει ότι η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναΊού. 

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει ως εξής: 

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.»

Δείτε φωτογραφίες για το περιστατικό που αναρτήθηκαν από το zougla.gr.

Κέρκυρα: Θεία Λειτουργία παρουσία επισήμων 

Θεία Λειτουργία κάθε άλλο παρά κεκλεισμένων των θυρών, σε αντίθεση με όσα ανέφερε πρόσφατη εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, τελέστηκε την Κυριακή στην Κέρκυρα. 

Σε ρεπορτάζ το οποίο συνοδεύεται από σχετικές φωτογραφίες, το corfupress.com αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού! Παρουσία επισήμων, ανάμεσα στους οποίους και η Δήμαρχος Κέρκυρας, τελέστηκε η σημερινή θεία λειτουργία από τον Μητροπολίτη Κέρκυρας. Μάλιστα στο τέλος προσφέρθηκε και η Θεία μετάληψη!!.

Η σημερινή λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά και από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με συνέπεια όλοι όσοι συντονίστηκαν να γίνουν μάρτυρες της, όχι και τόσο κεκλεισμένων των θυρών, Θείας Λειτουργίας.

Παρουσία περισσότερων από 3-4 ατόμων που επιτρέπονται από τα κυβερνητικά μέτρα ο Μητροπολίτης Κέρκυρας τέλεσε την ακολουθία της ημέρας. Στον Ιερό ναό παρόντες μάλιστα ήταν και η Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου αλλά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Δημήτρης Μεταλληνός, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, εκπρόσωποι φιλαρμονικών και ιερείς.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Παράλληλα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για τα νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Με δεδομένες τις απαγορεύσεις και τα οριζόμενα στην εγκύκλιο της Ιεράς Συν΄δου, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες Μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Όλοι τους αγνόησαν τις  απαγορεύσεις που υπάρχουν αλλά και τις επίσημες θέσεις που έχουν διατυπώσει ακόμα και άνθρωποι της εκκλησίας, καθώς ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι μεγάλος εν μέσω πανδημίας , με την ίδια την δήμαρχο να συμμετέχει στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Θεία κοινωνία εν μέσω κοροναϊού στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος 

Χαρακτηριστικό για το σάλο που προκλήθηκε από την ανοιχτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας και τη Θεία μετάληψη είναι και το δημοσίευμα του kerkyrasimera.gr που αναφέρει: 

Η σημερινή Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα ήταν αναμφισβήτητα διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος για πρώτη φορά λιτανεύτηκε εντός του ναού κεκλεισμένων των θυρών.

Ή μήπως όχι καθώς στην εκκλησία πέρα από τους ιερείς και τους ψάλτες ξεχωρίσαμε επροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοικησης, πρόσωπα γνωστά στην τοπική κοινωνία, δημοσιογράφους, οπερατέρ που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 15 άτομα .

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Παράλληλα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για τα νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:
• Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες Μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παρά τις απαγορεύσεις που υπάρχουν αλλά και τις επίσημες θέσεις που έχουν καταθέσει ακόμα και άνθρωποι της εκκλησίας, καθώς ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι μεγάλος εν μέσω πανδημίας .

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στις αρχές Μαρτίου ,η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, αντικρούοντας την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου,ότι η θεία κοινωνία δεν μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών, ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-4-2020 από directNEWS.gr  


Τελευταίες Ειδήσεις