Στους 102 έφτασαν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, οι θάνατοι από τον κοροναϊό στην Ελλάδα
Μία γυναίκα ηλικίας 86 ετών είναι το 102ο θύμα του κορωνοϊού.
Η γυναίκα νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και κατέληξε ο πρωί της Μεγάλης Τετάρτης.
Χθες, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει 25 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στα 2.170.
Όπως είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, το 56,2 % των κρουσμάτων είναι άνδρες. Το 25,6% των κρουσμάτων σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και το 40% σχετίζεται με ήδη γνωστό κροσύμα.
76 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη, οι 17 είναι γυναίκες, ενω το 89% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.
27 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, τονίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται στους 101. Από τους θανώντες οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη, ενώ το 89% είχε κάοιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας από 75 ετών και άνω.
Επίσης, έχουν μέχρι σήμερα εξετασθεί 48,798 κλινικά δείγματα
Φυλακές: Σε εξέλιξη διαβούλευση για λύση μικρότερου συγχρωτισμού
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στις φυλακές όπου κρατούμενοι και προσωπικό θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον κοροναϊό, είπε: «Είναι και θεωρούνται ευάλωτοι πληθυσμοί», Σημείωσε, μάλιστα, πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για λύση μικρότερου συγχρωτισμού και καλύτερης απόκρισης στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά και προσπάθεια για πιο κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
«Η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται» αν συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 1.947.000 κρούσματα, αλλά και ότι 460.000 ασθενείς Covid-19 ανάρρωσαν και έγιναν καλά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία μέτρηση των επιστημόνων αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, το «Ρ0», όπως το αποκάλεσε. Είναι ουσιαστικά ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο.
Όπως εξήγησε η τιμή του «Ρ0» θα ήταν 2, δηλαδή ένας πολίτης θα τον μετέδιδε σε τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπους, αν η χώρα δεν λάμβανε τα μέτρα περιορισμού.
Παρατήρησε, παράλληλα, ότι σημειώνεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται στη χώρα μας. Το ζητούμενο, όπως τόνισε, υπήρξε «η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού λοιμώξεων που θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημα Υγείας. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το Ρ0 μένει κάτω από το 1, αυτό σημαίνει πως η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται».
Ωστόσο ηταν ιδιαίτερα προσεκτικός και υπογράμμισε δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή τη τάση θα διατηρηθεί. «Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» είπε χαρακτηριστικά.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-4-2020 από directNEWS.gr