Logo

Έρευνα Χάρβαρντ: Επιστροφή στην ...κανονικότητα από το 2022



 
 

Η επιστροφή στην ...κανονικότητα και περιοριστικά μέτρα μέχρι το 2022, προαναγγέλει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας την πιθανότητα νέων εξάρσεων της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η εύρεση αποτελεσματικών φαρμακευτικών αγωγών αλλά και εμβολίων που θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ασθένειας COVID-19.

Εφόσον δεν έχει βρεθεί εμβόλιο ή αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, τότε οι επιστήμονες του Χάρβαρντ εκτιμούν πως τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχιστούν μέχρι το 2022.
Οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", εξέτασαν μέσω μοντέλων διάφορα πιθανά μελλοντικά σενάρια μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.
Όπως αναφέρουν, τα σημερινά περιοριστικά μέτρα βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την υπερβολική πίεση. Όμως ο ιός μπορεί να αναζωπυρωθεί μόλις αρθούν τα μέτρα. Θεωρούν πιθανό νέες εξάρσεις του κοροναϊού μέσα στους επόμενους  δύο χειμώνες, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα, παρατεταμένα ή διακοπτόμενα μέχρι το 2022.

Για το λόγο αυτό, θεωρούν σημαντικό να επεκταθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο...

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ επισημαίνουν πως η ύπαρξη φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας («αγέλη») από τον πληθυσμό.

Παράλληλα, χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες αντισωμάτων που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων απέναντι στον κοροναϊό. Δηλαδή με ποιο ρυθμό η αρχική ανοσία σταδιακά χάνεται, κάτι που χαρακτηρίζουν το πιο κρίσιμο ζητούμενο και τον μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εξάπλωση και επιμονή του ιού θα εξαρτηθεί από τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ανοσίας, η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη.

Στην ίδια έρευνα του Χάρβαρντ αναφέρεται πως ακόμα και στην περίπτωση εξαφάνισης του ιού, θεωρούν πιθανή μια επανεμφάνιση του ιού μέχρι τα τέλη του 2024 ή το 2025. Θεωρούν ότι ο νέος κοροναϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο αριθμός των θυμάτων του κοροναϊού να έχει ξεπεράσει τους 1500, ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς είχε δηλώσει στην Wall Street Journal είπε πως «είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία» του κοροναϊού με έως και το 70% των ανθρώπων να μολυνθεί παγκοσμίως.  «Εάν συμβεί μια πανδημία, το 40% με 70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθούν το επόμενο έτος» είπε και πρόσθεσε πως «όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό», είχε δηλώσει τότε ο καθηγητής πριν επεκταθεί ο κοροναϊός σε όλο τον κόσμο...

Δείτε τι είχε γράψει στο λογαριασμό του στο Twitter, ενώ μπορείτε να αναζητήσετε και τα πιο πρόσφατα ενδιαφέροντα tweet του καθηγητή επιδημιολογίας για τον κοροναϊό μετά την επέκταση του και στις ΗΠΑ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-4-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις