Καρδιακές αρρυθμίες αλλά και θνησιμότητα ήταν τα αποτελέσματα χορήγησης χλωροκίνης στη Βραζιλία με αποτέλεσμα να σταματήσει η σχετική μελέτη, παρά τις πρόσφατες αισιόδοξες προβλέψεις από Γάλλους επιστήμονες.
Αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί πρόσφατα μετά από έρευνα Γάλλων επιστημόνων που χρησιμοποίησαν την χλωροκίνη σε 1.016 ασθενείς, υποστηρίζοντας ότι ένα παράγωγο του φαρμάκου που χρησιμοποιείται στην ελονοσία, θεραπεύει αποτελεσματικά τον κοροναϊό.
Μάλιστα ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών λοιμωξιολόγος δρ. Ντιντιέ Ραούλ είχε πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας σε 1.016 ασθενείς COVID-19, στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, αμέσως μετά τη διάγνωση, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η πλήρης μελέτη δεν δημοσιεύθηκε ακόμα, ούτε και διαθέτει ομάδα ελέγχου στην οποία να έχει χορηγηθεί το φάρμακο. Προηγούμενες μελέτες του δρος Ραούλ αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα επειδή δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι η ίαση των αρρώστων οφείλεται στη χορήγηση του φαρμάκου.
Εξάλλου, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας διευκρίνισε ότι η συνάντηση των δύο ανδρών δεν συνιστά αναγνώριση του φαρμάκου...
Δείτε φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον δρ Ραούλ
Καρδιακούς κινδύνους προκάλεσε η χλωροκίνη σε ασθενείς στη Βραζιλία
Αποθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας που έγινε στη Βραζιλία με τη συμμετοχή 81 νοσηλευομένων σε νοσοκομείο της πόλης Μανάους, στους οποίους χορηγήθηκε συνδυαστικά χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα medRxiv, χωρίς να έχει αξιολογηθεί από επιστημονική επιτροπή, τόσο η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη που χορηγούνται κατά της ελονοσίας, εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τους ασθενείς που κινδυνεύουν από καρδιακή αρρυθμία.
Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη που έχει καρδιολογικές παρενέργειες. Οι μισοί έλαβαν 450 mgr χλωροκίνης, δύο φορές ημερησίως για πέντε ημέρες, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκαν 600 mgr χλωροκίνης επί δέκα ημέρες. Εντός τριών ημερών από την έναρξη της μελέτης, οι γιατροί κατέγραψαν καρδιακές αρρυθμίες σε όσους λάμβαναν την υψηλότερη δόση, ενώ μέχρι την έκτη ημέρα είχαν ήδη καταλήξει 11 ασθενείς, με αποτέλεσμα να σταματήσει άμεσα η μελέτη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ομάδα χαμηλότερης δοσολογίας δεν περιελάμβανε αρκετούς ασθενείς προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό σε βαριά ασθενείς με COVID-19.
Αξίζει να σημειωθεί πως Κινέζοι επιστήμονες είχαν συστήσει δόση 500 mgr χλωροκίνης, δις ημερησίως, αλλά όπως επισημαίνει ένας από τους συντάκτες της βραζιλιανής μελέτης, ο δρ Μάρκους Λασέρντα, «η υψηλή δόση που χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι είναι εξαιρετικά τοξική και σκοτώνει περισσότερους ασθενείς».
Η χρήση της χλωροκίνης στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η χλωροκίνη χρησιμοποιείται σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία, είχε αποκαλύψει στις 17 Μαρτίου στην καθημερινή ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε πως ερευνητική ομάδα της Γαλλίας υπό τον καθηγητή λοιμώξεων Didier Raoult, χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων με βάση την ουσία χλωροκίνη που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Η χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό στο 90% των ασθενών, σε σχέση με μια άλλη ομάδα στην οποία δε χορηγήθηκε το σχήμα. Από την τελευταία ομάδα το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
«Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες. Ειδικά για αυτό το θέμα, αναμένουμε και ειδικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τα σοβαρά περιστατικά, από ειδική ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό και συνεδριάζει υπό την προεδρία του κυρίου Γαργαλιάνου που είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων», είχε αναφέρει στις 17 Μαρτίου ο κ. Τσιόδρας.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-4-2020 από directNEWS.gr