Logo

Σοκ! 28 κρούσματα και 2 νεκροί στην κλινική ''Ταξιάρχαι'' - Ένας νεκρός στην κλινική "Κασταλία" - Εισαγγελική έρευνα [βίντεο]



 
 

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες στις υγειονομικές υπηρεσίες, μετά την επιβεβαίωση πολλών κρουσμάτων κοροναϊού αλλά και δύο νεκρών στην ιδιωτική κλινική ''Ταξιάρχαι'' στο Περιστέρι και το θάνατο τροφίμου της κλινικής "Κασταλια", προκαλώντας και την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Στην κλινική στο Περιστέρι επιβεβαιώθηκαν 28 κρούσματα κοροναϊού. Πρόκειται για 13 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 11 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασθενείς της κλινικής με διάφορα νοσήματα.

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην κλινική ήταν ασθενής που επισκεπτόταν συχνά την κλινική, καθώς υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Οι τελευταίες επισκέψεις του ήταν τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Πέμπτη.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ήταν εμπύρετος, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε θάλαμο νοσοκομείου αναφοράς, όπου βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην κλινική όπου μετέβη το πρωί της Τετάρτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που προχώρησε σε 101 τεστ σε ασθενείς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν αυτό που φοβόντουσαν όλοι στην κλινική. Επιβεβαιώθηκαν συνολικά 28 κρούσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η έκδοση των αποτελεσμάτων σε 45 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε τεστ.

Την Πέμπτη, έσπευσαν στην κλινική ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να διαπιστωθεί η έκταση της διασποράς και να αποφασισθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, η κλινική "Ταξιάρχαι" έκλεισε. Δηλαδή δεν μπορούν να μπουν ή να βγουν ασθενείς.

Κατέληξαν δύο ασθενείς της κλινικής "Ταξιάρχαι"

Η σορός ενός άνδρα παρελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης από την κλινική "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για νεφροπαθή, που κατέληξε έχοντας προσβληθεί από κορωναϊό. 

Πρόκειται για το δεύτερο ασθενή της κλινικής που έχασε τη ζωή του τις τελευταίες ώρες. Είχε προηγηθεί ο θάνατος 76χρονου που διακομίσθηκε από την κλινική στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου κατέληξε.

Νεκρός ασθενής της κλινικής "Κασταλία"

Στο μεταξύ ένας ασθενής της κλινικής "Κασταλία" που βρίσκεται στα νότια προάστια, πέθανε από κοροναϊό.

Ο 90χρονος ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου κατέληξε.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και για αυτή τη δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. Χθες ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε περίπου 130 εργαζομένους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία στους τροφίμους.

Τα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν εργαζομένους, βγήκαν αρνητικά, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ σε τροφίμους.

Εισαγγελική έρευνα για τις δύο κλινικές

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευάγγελου Ιωαννίδη, προκάλεσε η μετάδοσης του κορωναϊου σε εργαζόμενους και ασθενείς της κλινικής "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με στόχο να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της κλινικής.

Ειδικότερα, θα εξεταστεί αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Η εισαγγελική έρευνα αφορά και την κλινική "Κασταλία", όπου 90χρονος ασθενής προσβλήθηκε από κοροναϊό και κατέληξε χθες στο νοσοκομείο "Σωτηρία" όπου μεταφέρθηκε.

Τι υποστηρίζει ο υπεύθυνος της κλινικής "Ταξιάρχαι"

Από την πλευρά του ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής στο Περιστέρι Αλέκος Κοκκινάκης υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Αντ1 ότι από τις 22 Μαρτίου ουδείς μπαίνει αν δεν θερμομετρηθεί, ενώ το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού δεν ήταν τρόφιμος αλλά πήγαινε τρεις φορές την εβδομάδα για αιμοκάθαρση.

Ερωτηθείς για τον συγκεκριμένο ασθενή, υποστήριξε ότι «δεν μπήκε από την είσοδο της κλινικής», αλλά από την απευθείας είσοδο στη μονάδα αιμοκάθαρσης, τον έλεγχο της οποίας, έχει γιατρός. «Είναι θέμα του γιατρού του» είπε, ρίχνοντας αλλού το μπαλάκι των ευθυνών.

Ο κ. Κοκκινάκης υποστήριξε ότι πέντε ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση και εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αναφοράς. Στην κλινική παραμένουν 6 ασθενείς που εντοπίστηκαν θετικοί στον Covid-19 αλλά είναι ασυμπτωματικοί.

Ακούστε τις δηλώσεις του διοικητικού διευθυντή της κλινικής "Ταξιάρχαι" στον Αντ1

 

Χαρδαλιάς: Θα αναζητηθούν ευθύνες

Μιλώντας για τα δεκάδες κρούσματα του κοροναϊού στην κλινική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου προς τους υγειονομικούς συντάκτες πως "θα ληφθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες για αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών".

"Οι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν. Παρακολουθούμε τα δεδομένα. Καλούμε όλους όσους εργάζονται σε τέτοιου είδους δομές, να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο να πάρουν κάθε μέτρο", συμπλήρωσε.

Τσιόδρας: Απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις

Εξάλλου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε σχετικά με τα δεκάδες κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι αλλά και τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Πόρτο Χέλι:

"Ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Στεναχωρούμε να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε.
Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνηση μας να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης.
Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσους προσέχουν".

Δείτε τις δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις