Logo

Κοροναϊός: Ο ήλιος μειώνει τη διάρκεια ζωής του και ρίχνει το ρυθμό μετάδοσής του μέχρι 20%



 
 

Θετικά είναι τα νέα που φέρνουν οι επιστήμονες αναφορικά με τον κοροναϊό και το καλοκαίρι που έρχεται με  καλύτερες καιρικές συνθήκες και  υψηλότερες θερμοκρασίες.

Νέα αμερικανική έρευνα, στην οποία αναφέρθηκε την Παρασκευή ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, δείχνει ότι ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη μπορούν να περιορίσουν την διάρκεια ζωής του κοροναϊού. 

Ο κ. Τσιόδρας, ειδικότερα, κατά την ενημέρωση για την πορεία του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, αναφέρθηκε στα ευρήματα ερευνητών της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν πως ο κοροναϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

Όπως σχολίασε φαίνεται πως  η αντοχή του ιού επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία.

«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κοροναϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε.

Τα ισχυρά όπλα κατά του κοροναϊού: Αντισηπτικά και ήλιος 

Ο κ. Τσιόδρας συνεχίζοντας είπ πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντισηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό.

Ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.

Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο Μπράιν. «Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Η πρόβλεψη του  ECDC και οι μαθηματικές εκτιμήσεις 

Ο κ. Τσιόδρας, συμπληρωματικά με τα ευρήματα των Αμερικανών, παρέθεσε και τις παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο σε νέα ανακοίνωση για τις καιρικές συνθήκες τονίζει πως η μέγιστη κορύφωση του κοροναϊού αναμένεται σύντομα.

Το ECDC δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία, υπογράμμισε  ο Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζοντας, ωστόσο πως σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις η μετάδοση του κοροναΪού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% εξαιτίας της καλυτέρευσης του καιρού.

Ο κ. Τσιόδρας, πάντως, επέμεινε  πως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει χαλάρωση και σε καμιά περίπτωση πλήρη άρση των μέτρων. 

«Ήρθε η ώρα για χαλάρωση των μέτρων»

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας».

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά», κατέληξε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις