Logo

Κοροναϊός: Υπάρχει ενδεχόμενο επαναλοίμωξης; - Η περίπτωση Ελληνίδας ασθενούς



 
 

Γυναίκα ασθενής που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο στις 6 Απριλίου εξετάσθηκε το Σάββατο σε εφημερεύον νοσοκομείο και διαγνώστηκε πάλι θετική στον ιό. 

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ στο μεσημεριανό δελτίο του Mega, με την επισήμανση ότι η γυναίκα διαγνώστηκε θετική στη νόσο Covid-19 στα τέλη Μαρτίου και νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό, από όπου και πήρε εξιτήριο στης 6 Απριλίου. 

Για την περίπτωση της συγκεκριμένης ασθενούς και το ενδεχόμενο επαναλοίμωξής της ενημερώθηκε ο  Εθνικος Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που καταγράφεται ένα τέτοιο περιστατικό με ασθενή που φέρεται να έχει ιαθεί και μετά από ημέρες να εξετάζεται και να βγαίνει θετικός στον ιό.  Για το λόγο αυτό ειδικοί του ΕΟΔΥ εξετάζουν ενδελεχώς την εν λόγω περίπτωση προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται ή όχι για επαναλοίμωξη.

Οι γιατροί που μίλησαν στο κανάλι, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι το θετικό τεστ της ασθενούς, δεν σημαίνει απαραίτητα επαναλοίμωξη.

Η περίπτωση των 19 ασθενών στη Νότια Κορέα

Το ενδεχόμενο της επαναλοίμωξης ασθενών με τη νόσο Covid-19 δεν απασχολεί για πρώτη φορά την ιατρική κοινότητα. 

Το Reuters  είχε μεταδώσει από τις  10 Απριλίου,  ότι 91 ασθενείς στη Νότια Κορέα που είχαν ιαθεί νόσησαν εκ νέου με κοροναϊό. Το δημοσίευμα επικαλούνταν τον επικεφαλής  των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης της Κορέας Jeong Eun-kyeong, ο οποίος τόνιζε ότι ο ερώτημα παραμένει αν οι συγκεκριμένοι ασθενείς προσβλήθηκαν εκ νέου από τον κοροναϊό ή αν ο ιός ενεργοποιήθηκε εκ νέου.

Σωτήρης Τσιόρδας: Μπορεί να πρόκειται για κακή τεχνική στη λήψη δειγμάτων 

Με αφορμή το περιστατικό στη Νότια Κορέα, ο επρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόρδας, είχε  εκφράσει την άποψη ότι δεν πρόκειται για  πραγματική επαναλοίμωξη.

Ο κ. Τσιόρδας χαρακτηριστικά  είχε πει: «Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού»

Η θέση του καθηγητή του Χάρβαρντ,  Όθωνα Ηλιόπουλου

Ο  καθηγητής ογκολογίας και γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και μέλος της επιστημονικής ομάδας που πήρε το Νομπέλ Ιατρικής 2019, Όθων Ηλιόπουλος είναι καθησυχαστικός  στο θέμα της ανοσίας που αμφισβητείται από πολλούς και κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο επαναλοίμωξης. 

Ο Έλληνας καθηγητής και διευθυντής Διευθυντής κλινικής στο Massachusetts General Hospital,  ο οποίος προσβλήθηκε από τον κοροναϊό και ιάθηκε, ανέφερε: 

«Δεν έχουμε ούτε μία απόδειξη ότι δεν προφυλάσσει. Όσοι καλοπροαίρετα ισχυρίζονται το αντίθετο, ξεχνούν ότι αρχικά δεν είχαμε εκτιμήσει ότι η νόσος είναι διφασική και άρα το δεύτερο μέρος μπορεί να θεωρηθεί επαναλοίμωξη, αν δεν έχεις εμπειρία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-4-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις