Logo

Γερμανία: Επιδείνωση της επιδημίας μετά την χαλάρωση των μέτρων



 
 

Δεν είναι καλά τα νέα από τη Γερμανία μία εβδομάδα μετά την έναρξη χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Και αυτό γιατί εμφανιστηκαν οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας.

Την ίδια ώρα η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ανήσυχη για τη βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα, με βάση τα  στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Όπως φαίνεται από τα εν λόγω στοιχεία κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι ότι δεν επιτυγχάνεται αυτό που θεωρούσαν σημαντικό έως τώρα γερμανική κυβέρνηση και ιολόγοι. Δηλαδή  το ποσοστό αυτό να παραμείνει κάτω από το 1.  

Από τα μέσα Απριλίου ο ρυθμός αυτός είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,7, προτού αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Παράλληλα, ημέρα με την ημέρα αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο Covid-19. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ινστιούτου Ρόμπερτ Κοχ, βρίσκεται στο 3,8% για τη Γερμανία, ποσοστό που παραμένει μεν μικρότερο από αυτό που καταγράφεται σε γειτονικές της χώρες, αλλά δείχνει τάση αύξησης. 

Μέχρι σήμερα στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 156.337 κρούσματα και 5.913 θάνατοι. Αν αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, την ώρα που η κοινή γνώμη μοιάζει να ανυπομονεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, που έχουν τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την πολιτική υγείας, αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων την Πέμπτη, προτού ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στις 6 Μαΐου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος του ρυθμού μετάδοσης φαίνεται πως επιβεβαιώνει τους φόβους της Γερμανίδας καγκελαρίου, η  οποία τάσσεται υπέρ μιας πιο σταδιακής χαλάρωσης και έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την τάση που έχουν η κοινή γνώμη και αρκετοί αξιωματούχοι να αρθούν άμεσα τα μέτρα.

Ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής «στο 1,1 ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας ως τον Οκτώβριο», προειδοποίησε πρόσφατα η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι  με «ρυθμό 1,2 θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας τον Ιούλιο. Με ρυθμό 1,3 ήδη από τον Ιούνιο».

Υπενθυμίζεται, ότι η  Γερμανία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου να χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως με την επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων, των γυμνασίων και των λυκείων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις