Logo

Υποχρεωτική η μάσκα σε μέσα μεταφοράς και καταστήματα - Πρόστιμο 150 ευρώ σε όποιον δεν φοράει



 
 

Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος

Μάλιστα προέτρεψε τους πολίτες να μην ταξιδεύουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά να προτιμούν τα οχήματα τους.

Επίσης, ανέφερε ότι αναστέλλεται ο δακτύλιος για το μήνα Μάιο.

Σε όσους δεν φορούν μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους που είναι υποχρεωτική η χρήση της όπως καταστήματα και χώρους εργασίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή. Επίσης είναι υποχρεωτική για εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. 

Μιλώντας για το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ανέφερε πως το επόμενο δίμηνο είναι γεμάτο αιρεσιμότητες και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Μόλις βρεθεί το εμβόλιο, θα προχωρήσουμε στην τρίτη φάση», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος «για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε καλή υγεία», ενώ σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουμε τώρα στη σταδιακή άρση των περιορισμών. «Το ρίσκο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας πρέπει να το πάρουμε τώρα. Γιατί η καραντίνα και το lockdown oξύνουν τις ανισότητες», σημείωσε.

Στην ερώτηση «γιατί τώρα» ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε πως τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο από ότι τον Φεβρουάριο και επιδημιολογικά και υγειονομικά.

«1ον προχωράμε στη σταδιακή αύξηση της ατομικής ελευθερίας. 2ον εφόσον τηρούνται τα μέτρα απελευθερώνονται επιχειρηματικές δραστηριότητες με χαμηλό ρίσκο. Παράλληλα, θα υπάρχει και παρατηρητήριο για το βαθμό επικινδυνότητας», υπογράμμισε.

Θα υπάρχουν τρία στάδια αποκλιμάκωσης τον Μάιο (στις 4, στις 11 και στις 18 Μαΐου), ενώ για τον Ιούνιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τις 18 Μαΐου.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αναφερόμενος στους ηλικιωμένους σημείωσε πως υπάρχει σύσταση να παραμένουν στα σπίτια τους.

«Μετά τον Μάιο θα εξεταστεί η δυνατότητα όσοι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νέους και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εκτός αστικών κέντρων, να το κάνουν», επεσήμανε.

Την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς επεσήμανε και ο υφυπουργός, Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.Ανέφερε σχετικά: «Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον».
Ως προς την εφαρμογή του μέτρου, ανέφερε πως θα υιοθετηθούν μέτρα «ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση».

Εκτός από το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας, σε ισχύ είναι ακόμα το πρόστιμο παραβίασης της καραντίνας ύψους 5.000 ευρώ. Ακόμα το πρόστιμο των 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας θα συνεχίσει να ισχύει για τις επόμενες δύο εβδομάδες.  

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις