Logo

ΟΗΕ: 110.000 κρούσματα χολέρας στην Υεμένη - ΠΟΥ: Ανησυχία για τον COVID-19 σε κράτη με ελλιπή συστήματα υγείας



 
 

Την ίδια ώρα που η πανδημία του κοροναϊού έχει σκορπίσει το θάνατο σε όλο τον κόσμο, στην Υεμένη έχουν να αντιμετωπίσουν την χολέρα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 110.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στην Υεμένη από την αρχή της χρονιάς.
Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις 290 από τις 333 περιφέρειες της εμπόλεμης χώρας από τον Ιανουάριο. Το OCHA, προειδοποιεί πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα προσβληθούν αναμένεται να αυξηθεί την περίοδο των βροχών που άρχισε τον Απρίλιο και διαρκεί συνήθως μέχρι τον Αύγουστο.

Στην Υεμένη έχουν προσβληθεί από τη χολέρα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και τουλάχιστον 2.000 υπέκυψαν από το 2017 σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Λόγω του εμφυλίου πολέμου στην χώρα, έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς πάνω από τις μισές υποδομές υγείας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρούσματα χολέρας, ελονοσίας και δάγκειου πυρετού.

Την ίδια ώρα ο κοροναϊός αυξάνει τους κινδύνους στην Υεμένη. Χθες, Παρασκευή διαγνώστηκε νέο κρούσμα, ανεβάζοντας τον συνολικό  αριθμό των ασθενών σε επτά, ενώ δύο έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια COVID-19.
Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου. Η επιβίωση του 80% του πληθυσμού, ή 24 εκατ. κατοίκων της Υεμένης, εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια και 10 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται...

ΠΟΥ: Ανησυχία για τα κράτη με ελλιπή συστήματα υγείας

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκπέμπει σήμα κινδύνου για την πανδημία του κοροναϊού, επισημαίνοντας πως παραμένει μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη υγείας και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς εξαπλώνεται ευρύτερα σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας.

Τρεις μήνες αφότου η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ συνέστησε στον γενικό διευθυντή του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να κηρύξει δημόσια υγειονομική έκτακτη ανάγκη λόγω του νέου κοροναϊού, ο Τέντρος δήλωσε πως «η πανδημία παραμένει διεθνούς ανησυχίας έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας».
Επιπλέον, ο Τέντρος επισήμανε ότι «ανησυχούμε πολύ σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο» της ασθένειας «καθώς αρχίζει να επιταχύνεται σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, ο Τέντρος τόνισε:
«Όπως κάναμε εξαρχής, θα συνεχίσουμε να καλούμε τις χώρες να εφαρμόζουν ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων για να βρίσκουν, να απομονώνουν, να υποβάλλουν σε εξετάσεις και να φροντίζουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις