Logo

Ασιατικές σφήκες-δολοφόνοι εναντίον ανθρώπων και μελισσών στην Ουάσιγκτον [βίντεο]



 
 

Επικίνδυνες γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες εμφανίστηκαν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, παράλληλα με την πανδημία του κοροναϊού.

Ενώ ξεκινούσε η επιδημία του SARS-CoV2 στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο, το ίδιο διάστημα έκανε την εμφάνιση της στη πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών η λεγόμενη "σφήκα δολοφόνος" η οποία έχει σκοτώσει 50 ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σφήκα στον κόσμο, η οποία θεωρείται επιθετική τόσο για τις μέλισσες όσο και για τους ανθρώπους.

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον επαλήθευσε τέσσερις αναφορές για γιγαντιαίες σφήκες, τον Δεκέμβριο, πιθανότατα μέσω πλοίου που ήρθε από την Κίνα.

«Είναι εξωφρενικά μεγάλη σφήκα. Συνιστά κίνδυνο για την υγεία και κυνηγά μανιωδώς μέλισσες», δήλωσε ο Todd Murray, εντομολόγος του Washington State University.

Οι σφήκες έχουν μέγεθος περίπου ενός αντίχειρα ενηλίκου, με κίτρινο και πορτοκαλί κεφάλι.

 

Σύμφωνα με το CNN, μελισσοκόμοι ανέφεραν πως βρήκαν πλήθος νεκρών μελισσών με κομμένα κεφάλια, γεγονός που αποδεικνύει πως είχαν δεχθεί επίθεση από τις εν λόγω σφήκες.

Με μήκος πάνω από 5 εκατοστά, θεωρούνται οι μεγαλύτερες του κόσμου, ενώ μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν άνθρωπο, αν τον τσιμπήσουν πολλές φορές, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Ενδεικτικό είναι πως το παρατσούκλι αυτών των γιγάντιων εντόμων είναι «σφήκες - δολοφόνοι», τόσο για τον θάνατο που μπορούν να επιφέρουν στον άνθρωπο όσο και για την δολοφονική επιθετικότητα που επιδεικνύουν απέναντι σε άλλα έντομα, μεταξύ αυτών και οι μέλισσες.

Μετά την αρχική τους εμφάνιση τον περασμένο Δεκέμβριο, επανεμφανίστηκαν τον Μάρτιο, οπότε και οι βασίλισσες «ξύπνησαν» από την αδρανοποίηση για να χτίσουν φωλιές και να σχηματίσουν αποικίες. Πιο αισθητή αναμένεται να γίνει η παρουσία τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Μάλιστα όπως ισχυρίζονται ειδικοί, θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Post».

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα έντομα αυτά θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν τους πληθυσμούς των μελισσών στις ΗΠΑ αν εξαπλωθούν.

 

Ο ομογενής, πρώην αστυνομικός του NYPD (New York City Police Department), Αντώνης Πλανάκης, ο οποίος το 2017 είχε εντοπίσει στον τοίχο του υπνοδωματίου του στο Λονγκ Αϊλαντ 70.000 μέλισσες, δήλωσε σχετικά με τη σφήκα-δολοφόνο: «Το πρόβλημα δεν είναι οι μέλισσες αλλά αυτή η συγκεκριμένη φονική σφήκα. Την είχα δείξει στο Τμήμα από το 2012. Η στολή μελισσοκόμου που έχω είναι εντελώς άχρηστη μπροστά σε αυτό το φονικό έντομο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πλανάκης, οι σφήκες θα φτάσουν ανατολικά μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Ενα από τα πιθανά μέρη που η φονική σφήκα θα επισκεφθεί, ίσως είναι ο βοτανικός κήπος στο Μπρονξ, καθώς εκεί υπάρχει πολύς χώρος και αρκετό φαγητό. «Τα πάρκα, σε γενικές γραμμές είναι μέρη που προτιμούν οι γιγάντιες σφήκες. Παρόλα αυτά δεν θα τις βρεις στο Μανχάταν καθώς συνηθίζουν να φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος ή να σκάβουν λαγούμια σε σαπισμένα ξύλα» πρόσθεσε ο κ. Πλανάκης.

Ο μελισσοκόμος Αντριου Κότε (Andrew Cote) από το Μανχάταν δήλωσε πως ίσως περάσουν χρόνια μέχρι να φτάσουν στην Ανατολική Ακτή.

Οπως λέει, σε ένα ταξίδι του στην Κίνα το 2017, είδε από κοντά τις σφήκες και οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν ρόπαλα του κρίκετ για να τις χτυπούν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-5-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις