Logo

COVID-19: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας



 
 

Τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού μέσα στην επόμενη διετία, εξετάζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα παρουσίασαν τα τρία ενδεχόμενα για την εξέλιξη της ασθένειας COVID-19 με βάση την εμπειρία οκτώ προηγούμενων πανδημιών γρίπης, από τον 18ο αιώνα μέχρι την τρέχουσα πανδημία.

Τόσο η γρίπη όσο και ο SARS-CoV-2 πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και έχουν ομοιότητες, όπως η εξάπλωση από ασυμπτωματικούς φορείς. Μάλιστα στην περίπτωση του νέου κορονοϊού η εξάπλωση γίνεται σε βαθμό μεγαλύτερο από ό,τι οι ιοί της γρίπης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, με δεδομένη την εύκολη εξάπλωση του SARS-CoV-2, περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού σε κάθε χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία («της αγέλης») και να μπει φραγμός στην πανδημία.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

  • Σενάριο 1 (το «άσχημο»): Το τωρινό πρώτο κύμα της Covid-19 ακολουθείται από μια σειρά μικρότερων κυμάτων («κορυφών και κοιλάδων») στη διάρκεια ενάμισι έως δύο ετών, τα οποία βαθμιαία εξασθενούν εντός του 2021.
  • Σενάριο 2 (το «κακό»): Το πρώτο κύμα της φετινής άνοιξης ακολουθείται από ένα δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων φέτος το φθινόπωρο ή το χειμώνα, όπως συνέβη με την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» το 1918. Στη συνέχεια θα υπάρξουν ένα ή περισσότερα μικρότερα κύματα μέσα στο 2021.
  • Σενάριο 3 (το «καλό»): Το τωρινό πρώτο κύμα δεν ακολουθείται από κάποιο άλλο κύμα ή μια διαδοχή κυμάτων, αλλά από ένα «αργό σβήσιμο» της μετάδοσης της Covid-19 χωρίς μεγάλα «σκαμπανεβάσματα».

Στη διάρκεια των επόμενων κυμάτων οι αρμόδιες αρχές θα χρειαστεί να παίρνουν περιοδικά νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και μετά να τα χαλαρώνουν ξανά, ανάλογα με τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας στην αντιμετώπιση των ασθενών με κοροναϊό.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως ανεξάρτητα από το πιο σενάριο ισχύσει, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τουλάχιστον άλλους 18 έως 24 μήνες σημαντικής δραστηριότητας της Covid-19, με νέα επίκεντρα έξαρσης να ξεπηδούν περιοδικά σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές».

Στη μελέτη της Μινεσότα συμμετείχε ο επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς ο οποίος δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης»:

«Θα είναι κάτι που θα κρατήσει έως δύο χρόνια. Δεν είναι θέμα απλώς να περάσουμε την κορύφωση, όπως φαίνεται να πιστεύουν μερικοί άνθρωποι».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν είναι αρκετός ένας και μόνο «γύρος» κοινωνικής αποστασιοποίησης με κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων και άλλους περιορισμούς.

Μία δεύτερη μελέτη στην οποία, επίσης, συμμετέχει ο δρ Λίπσιετς, στο "Science" επισημαίνει πως εάν τα κρούσματα περάσουν πάλι κάποιο όριο, που θα ορίσουν οι κατά τόπους αρχές, ίσως καταστεί αναγκαία η επαναφορά της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μάλιστα θέτουν ως παράδειγμα τα 35 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους, ως όριο για την επανάληψη των περιοριστικών μέτρων.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι όσο αυξάνεται η δυναμικότητα σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τόσο είναι δυνατή η επαναφορά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε υψηλότερα επίπεδα (π.χ. στα 70 νέα κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους).

Και η δεύτερη μελέτη εκτιμά ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την κατάκτηση της συλλογικής ανοσίας.

Πάντως, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως ένα τέταρτο, πιο αισιόδοξο σενάριο, θα είναι αυτό της εύρεσης εμβολίου. Τότε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα μπορέσει σύντομα να ανοσοποιηθεί απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-5-2020 από directNEWS.gr Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταίες Ειδήσεις