Logo

Επαναλειτουργία σχολείων: Οδηγίες για μαθητές και γονείς



 
 

Αύριο Δευτέρα επαναλειτουργούν τα σχολεία για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου. Έτσι, ο λοιμωξιολόγος και υποπτέραρχος,  Δημήτρης Χατζηγεωργίου, έδωσε αναλυτικές οδηγίες σε γονείς και παιδιά, προκειμένου, να είναι όλοι προετοιμασμένοι τόσο για  επιστροφή στα θρανία, όσο και για την προσπάθεια να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού. 

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηγεωργίου έδωσε τις παρακάτω συμβουλές στους γονείς.

Οι γονείς: Τι πρέπει να κάνουν

  • Να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα για τον κοροναϊό, να μην πιστεύουν σε μύθους.
  • Να γνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου
  • Όταν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους.
  • Αν κάποιος στο σπίτι ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσει ειδικό έγγραφο ώστε το παιδί να μην παρακολουθήσει το μάθημα στο σχολείο.
  • Να εκπαιδεύσουν στα παιδιά τους όλους τους κανόνες υγιεινής
  • Να γνωρίζουν την ορθή τεχνική στο πλύσιμο των χεριών
  • Να δώσουν πληροφορίες στα παιδιά για το πως δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση στο σχολείο

Τα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουν 

  • Να μιλήσουν με κάποιον που εμπιστεύονται όπως τους γονείς ή τους καθηγητές σας.
  • Να πλένουν  τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα, να μην μοιράζονται με άλλους φαγητά και ποτά και να μην ακουμπούν  τα χέρια στο πρόσωπο τους.
  • Να κρατήσουν τις αποστάσεις στα διαλείμματα.
  • Να μην στιγματίσουν τους συνομήλικους τους  και να μην κοροϊδεύουν τα παιδιά που φορούν μάσκα.
  • Σε περίπτωση που δεν νιώσουν καλά, να παραμείνουν σπίτι.

 Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο, επανέλαβε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές

.Η νέα καθημερινότητα στα σχολεία είναι η εξής:

Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση σε σχολική μονάδα φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν από την έναρξη του προγράμματος,.

Η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται στις αίθουσες. Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15.

Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των 15 μαθητών χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία. Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο.

Αν μία αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα ανεξαρτήτως αριθμού των μαθητών χωρίζεται σε υποτμήματα" επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και στη συνέχεια επεσήμανε τι πρέπει να γίνει στα διαλείμματα των μαθημάτων:

"Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο, διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο, φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα, απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ. Εκτός από τη διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, σημαντική είναι και η αποσυμφόρηση του γραφείου των εκπαιδευτικών".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις