Logo

Δίκη Τοπαλούδη: Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, «νουθετεί» τους δικαστές πώς πρέπει να δικάζουν!



 
 

Απροκάλυπτα παρενέβη στο έργο μιας εισαγγελικής λειτουργού και γενικότερα όλων των εκπροσώπων της Θέμιδας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Παραλλήλισε με… θεατρική παράσταση την αγορευση της εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, σχολιάζοντας ότι «τα δικαστήρια δεν είναι λαική απογευματινή», προκαλώντας την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Στην ανάρτηση του στο Facebook ο κ. Σκέρτσος εμφανίζεται να δίνει ...«γραμμή» στους δικαστές για το πώς να είναι πάνω στην έδρα ώστε να είναι… αρεστοί.

«Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα», ανέφερε το στέλεχος της κυβέρνησης μετά και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις αποστροφές της εισαγγελικής αγόρευσης για τον τρόπο που χειρίζονται οι δικηγόροι το υπερασπιστικό τους καθήκον, αλλά και χαρακτηρισμούς για τις οικογένειες των θυμάτων και τους ίδιους τους κατηγορούμενους.

Ας σημειωθεί πως η σύζυγος του κυρίου Σκέρτσου είναι η διοικητική δικαστής Αυγή Ανδροσίδου.

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου στο facebook:

«Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση. Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Αποπομπή Σκέρτσου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αποπομπή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, 'Ακη Σκέρτσου, ζητεί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την ανάρτηση που έκανε ο κ. Σκέρτσος και με την οποία σχολιάζει την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Σε δήλωσή του, ο Αλέξης Χαρίτσης κάνει λόγο για “ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού”.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: "Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του. Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς "η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα", όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης".

Διευκρινιστική δήλωση Σκέρτσου

Σε δήλωσή του, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Άκης Σκέρτσος επισημαίνει πως «σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή», εκφράζοντας τη λύπη του που η ανάρτηση του παρερμηνεύθηκε.

Η δήλωση του Άκη Σκέρτσου έχει ως εξής:

"Μια ανάρτηση που έκανα στον προσωπικό μου λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ασύμμετρες -κατά την άποψή μου- αντιδράσεις ως δήθεν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Θέλω να διευκρινίσω ότι εξέφρασα απολύτως προσωπική άποψη ως πολίτης, και όχι με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της εκδικαζόμενης υπόθεσης. Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή. Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε η ανάρτησή μου. Επαναλαμβάνω την ευχή μου οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις