Logo

Χαρδαλιάς: Τι ανοίγει από Δευτέρα – Πώς θα λειτουργήσουν οι πλαζ, εκκλησίες – Τα πρόστιμα



 
 

Διευκρινίσεις ως προς την λειτουργία των πλαζ από αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και τις μετακινήσεις που επιτρέπονται εκτός νομού από τη Δευτέρα, έδωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, επιτρέπεται η μετακίνηση στην Εύβοια.

Αντίθετα η Λευκάδα η Ελαφόνησος ορίζονται οι νησιωτικοί προορισμοί ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς όπως και στα υπόλοιπα νησιά, θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, “αν όλα πάνε καλά και το τονίζουμε εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα” επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Επίσης, ανέφερε πως τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα, οι κήποι και οι αρχαιολογικοί χώροι.
Ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Τι ισχύει στις εκκλησίες

Ως προς τις εκκλησίες και τους άλλους χώρους λατρείας, υπενθύμισε ότι από αυτή την Κυριακή 17 Μαΐου επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων, με τη συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει, καθορίζεται την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις που είναι άνω των 400 τετραγωνικών ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50. Δηλαδή ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τετραγωνικών μπορεί να δεχτεί ως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 500 τετραγωνικών μπορεί να δεχθεί ως 50 άτομα. Στην περίπτωση των χώρων λατρείας υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.

Τι ισχύει στις παραλίες

Ως προς τις 515 οργανωμένες παραλίες που θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μεθαύριο, Σάββατο, ο υφυπουργός τόνισε ότι υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους.
Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά και είναι υποχρεωτική καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου.
Συμπλήρωσε πως επιτρέπονται δύο άτομα ανά ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα επιπλέον δύο ξαπλώστρες που πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον ενάμισι μέτρο.

Μόνο "take away" στα αναψυκτήρια

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή αναψυκτήρια καφέ μπαρ λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away.
Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή του στο χώρο.
Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
Επιπλέον δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους στα σημεία αυτά. Απαγορεύεται το ντελίβερι.
Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετούνται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του.
Επίσης, πρέπει να απολυμαίνουν τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
Τέλος απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Τα πρόστιμα στις οργανωμένες παραλίες

“Απευθύνω έκκληση στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας που επιβάλλεται να περάσουμε με επιτυχία. Για αυτό τα πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στην πρώτη παράβασης το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 90 ημέρες.
“Αν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους ας μην βιαστούν και ας μη ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει” συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις