Logo

Τσιόδρας: Ο ιός ακόμα υφίσταται - Αντέχουμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα όπως χθες στη Σουηδία; [βίντεο]



 
 

Την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο ιός μπορεί και να μην εξαφανιστεί ποτέ, σχολιάσε στην απογευματινή ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι, ακόμα και μετά την εξεύρεση ενός εμβολίου, ο κορωναϊός μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται.

"Σχετικά με ανακοινώσεις από αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας, θα ήθελα να τοποθετηθώ", ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. "Όταν ένας ιός όπως αυτός, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στον πληθυσμό ούτε αποτελεσματικό προς το παρόν εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ιός. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε» υπογράμμισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων, σε χώρες που ο ιός είχε ελεγχθεί.

«Αντέχουμε να έχουμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα, όπως χθες η Σουηδία;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, «δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ιλαρά: «Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια».

Τέσσερις μελέτες για την ανοσία

Ο καθηγητής Τσιόδρας εκτίμησε επίσης ότι μπορεί και λιγότερο του 0,5% του πληθυσμού της χώρας να έχει νοσήσει από τον ιό.

Όπως είπε, έχουν ξεκινήσει τέσσερις μελέτες, οι οποίες θα καταδείξουν καλύτερα το ποσοστό αυτών που πέρασαν τη νόσο και έχουν δημιουργήσει αντισώματα. Ειδικότερα:

1. Προοπτική μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, μελέτη η οποία μπορει να δείξει διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή με βάση και τις παραμέτρους που θα δοθούν.

2. Μελέτη με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου ελέγχονται τουλάχιστον  10.000 δείγματα  από αιμοδότες. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.

3. Η τρίτη μελέτη αφορά εναπομείναντες ορούς. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε  5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.

4. Η τέταρτη μελέτη ξεκινά στην Κρήτη και υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε υποδιάγνωση της νόσου κατά δέκα φορές, αλλά πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με την γρίπη.

«Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, για να μάθουμε για την εξάπλωση της νόσου, καθώς συγκεκριμένες ομάδες έχουν υψηλότερα ποσοστά, όπως οι υγειονομικοί. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος γνωρίζει και πρέπει να τον κρατούμε σε έλεγχο με τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, ώστε να έχουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, καθώς με τα ως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε πολύ καιρό ακόμη», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-5-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις