Logo

Δίκη Τοπαλούδη - Παρασκευόπουλος: Ο δικαστής πρέπει να είναι μούμια του Φαραώ [βίντεο]



 
 

"Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι νηφάλιος και ευγενής" τονίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Νίκος Παρασκευόπουλος, σχολιάζοντας την αγόρευση της εισαγγελέως για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία της αγόρευσης της Εισαγγελέως Αριστοτελίας Δόγκα στην πολύκροτη υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της άτυχης φοιτήτριας στη Ρόδο.

"Δεν θα αξιολογήσω τι είπε η εισαγγελέας, δεν έχω ακούσει ακριβώς αυτά που είπε και πολλές φορές οι αποσπασματικές φράσεις που δημοσιεύονται δεν σου επιτρέπουν να έχεις μία καθαρή γνώμη για τη συγκεκριμένη αγόρευση», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

"Δεν κατάλαβα καλά αν αναφερόταν στην είσοδο των συγκεκριμένων δικηγόρων στην υπόθεση ή γενικά", συμπλήρωσε.

Ο πρώην υπουργός γενίκευσε ως προς το ρόλο των δικαστών και των εισαγγελέων, τονίζοντας:

"Αν είχαμε να κάνουμε με λειτουργό της δικαιοσύνης - δηλαδή με δικαστή, πρόεδρο, σύνεδρο - ο οποίος εκφράζεται, τότε θα ήμουν χωρίς περιστροφές και αναστολές υπέρ της απόλυτης νηφαλιότητας. Καμία λέξη πάθους δεν επιτρέπεται στον δικαστή. Είναι απολύτως τρίτος ως προς τα διάδικα μέρη. Ο δάσκαλος μου μού έλεγε ότι "ο δικαστής πρέπει να είναι μούμια του Φαραώ".

Ως προς το ρόλο του εισαγγελέα και των δικηγόρων σε μία δίκη, ανέφερε πως παίρνουν το μέρος μιας εκδοχής.

"Αυτό τους δίνει μια μεγαλύτερη άνεση στην έκφραση και πολλές φορές κι ένα βαθμό πάθους, γιατί υποστηρίζουν κάποια πλευρά. Αυτή η γενίκευση κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπεται", ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Αυτό που μπορεί να κάνει η εισαγγελέας, αν υπάρχει παρεμβατικός ρόλος δικηγόρου, οφείλει να το καταγγείλει ή να κινήσει μια πειθαρχική δίωξη. Ασφαλώς και ο εισαγγελέας πρέπει να είναι νηφάλιος και ευγενής», συμπλήρωσε.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις