Logo

Κοροναϊός: Στους 160 οι θάνατοι στην Ελλάδα - Στα 2.810 τα κρούσματα - Συνεχής ενημέρωση



 
 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή 40 νέα κρούσματα τα 35 εκ των οποίων προέρχονται από γνωστή συρροή κρουσμάτων. 

Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 2.810. Το  55% εξ αυτών αφορά άνδρες και τα υπόλοιπα γυναίκες.  Από αυτά, 612 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1452 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

23 ασθενείς είναι διασληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 72 έτη. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες,  To 96.% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Επίσης, ανακοίνωσε 4 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 160.  Οι 43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες Η μέση ηλικία των θανόντων είιναι τα 75 έτη αι το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Τέλος έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα 

Τεστ μοριακά και αντισωμάτων 

«Με την συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι θα σβήνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το ασφαλές τεστ είναι το μοριακό τεστ».

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς χρειάζονται πολλές μέρες, έως και 20, για να δείξουν το σωστό αποτέλεσμα. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αντισωμάτων, να βγει αρνητικό και με αυτή την λανθασμένη εκτίμηση να υπάρξει διασπορά του φονικού ιού.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα.  και ξεκαθάρισε ότι: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Υψηλές θερμοκρασίες και άμεση έκθεση στον ήλιο δεν έχουν προληπτική δράση απέναντι στον κοροναϊό

Αναφορικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας το μήνα Μάιο είπε πως  το lockdown δεν ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Όπως με πληροφόρησε Καθηγητής από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στη χώρα το επόμενο διήμερο που ακολουθεί είναι σπάνιο φαινόμενο για το μήνα Μάιο. Τα τελευταία 62 έτη, μόνο σε 7 ημέρες είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει πως μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Επίσης, αναφέρει ξεκάθαρα ότι άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες ανώτερες από τους 25 βαθμούς, δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κοροναϊό. Ας προσέξουμε, λοιπόν, να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις μέρες».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις