Logo

Κοροναϊός: Έρευνα και βίντεο δείχνουν γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα [βίντεο]



 
 

Μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει αυτό που όλοι οι επιστήμονες συστήνουν: Να φοράμε μάσκα για να μην γίνεται διασπορά του κοροναϊού σε συνανθρώπους μας.

Βίντεο που δημοσίευσε η Deutsche Welle δείχνει τη διασπορά των σταγονιδίων που γίνεται με ή χωρίς την χρήση μάσκας, αποδεικνύοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν δεν φοράμε μάσκα.

Μάλιστα εκτός από την χρήση μάσκας συστήνεται η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, τα σταγονίδια σάλιου κατά την ομιλία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Τα χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία, αποτελούν ένα δυνητικά σημαντικό τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2, βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 1.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Η μελέτη που έκανε πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ, αποδεικνύει ότι τα σταγονίδια της ομιλίας, μόλις εξέλθουν από το στόμα στον αέρα, συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους.

Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι η κανονική ομιλία προκαλεί την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

Στο βίντεο της Deutsche Welle απεικονίζεται ο διασκορπισμός των σταγονιδίων στον αέρα με και χωρίς τη χρήση μάσκας και είναι εξώφθαλμη η διαφορά στη διασπορά του ιού.

Δείτε το βίντεο

 

 

 

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις